Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Δεν επιστρέφει φόρο και ΦΠΑ το υπουργείο οικονομικών

Δεν επιστρέφει φόρο και ΦΠΑ  το υπουργείο οικονομικώνΟι στόχοι αύξησης των δημοσίων εσόδων δεν έχουν επιτευχθεί και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζει ότι ενδεχόμενη αστοχία ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα σημάνει την ανάγκη λήψης πρόσθετων έκτακτων μέτρων κατ' εντολή της τρόικας, αν και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι καθησυχαστικός.


Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του έτους σήμαναν το πρώτο καμπανάκι, καθώς αποκαλύπτουν υστέρηση εσόδων 243 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου ανήλθαν σε 15,926 δισ. ευρώ με αύξηση 10% αντί της προβλεπόμενης ετήσιας μεταβολής κατά 11,7%.

Η υστέρηση είναι μεγαλύτερη αν ληφθούν υπόψη οι επιστροφές φόρων, οι οποίες αντί για ετήσια αύξηση 3% εμφανίζουν μείωση 26,7% καθώς το Δημόσιο έχει παγώσει κάθε επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις.

Έτσι, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων σημειώνουν αύξηση μόλις 6% αντί για ετήσια αύξηση 10,9% εκτοξεύοντας την πραγματική υστέρηση στα 796 εκατ. ευρώ και θέτουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε  ετοιμότητα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, φαίνεται ότι έχουν επιβληθεί , ανεπίσημο απαγορευτικό στις επιστροφές όχι μόνο του ΦΠΑ, αλλά και του φόρου εισοδήματος.

Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι, τα ποσά της φετινής επιστροφής φόρου στους  δικαιούχους να μην δοθούν τελικά μέχρι και το επόμενο έτος, οπότε θα συμψηφιστούν με τη φορολογία εισοδήματος του 2010.

http://www.hbnews.gr