Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Διαβούλευση για τα εργασιακά χωρίς τη ΓΣΕΕ


loverdos_ergasiaka_mΧωρίς τη συμμέτοχη της ΓΣΕΕ άρχισε η διαβούλευση του Υπουργείου Εργασίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων, όπως προβλέπει και το μνημόνιο. 

Ο κύριος Λοβέρδος επανέλαβε ότι δε μπορούμε να παρεκκλίνουμε από το μνημόνιο, ωστόσο όπως σημείωσε υπάρχουν θέματα που πρέπει να τεθούν σε διαβούλευση μεταξύ των φορέων. 


Ο Υπουργός Εργασίας πρότεινε ΓΣΕΕ και εργοδότες να συζητήσουν και να καταθέσουν εγγράφως τις προτάσεις τους μέχρι τις 15 Ιουνίου, ώστε να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα για την υλοποίηση των αλλαγών. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος ζήτησε τριετές πάγωμα αποδοχών και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου. Την Τρίτη η ΓΣΕΕ θα έχει συνάντηση με τις εργοδοτικές ενώσεις για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Χωρίς τη ΓΣΕΕ άρχισε σήμερα ο διάλογος της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους, τέθηκε η αύξηση του ποσοστού απολύσεων από 2% σε 4% για επιχειρήσεις με περισσότερους από 200 εργαζόμενους, καθώς και το ύψος της αποζημίωσης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος ζήτησε τριετές πάγωμα αποδοχών και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου.

"Η επιχειρηματική κοινότητα ούτε ζήτησε ούτε αποφάσισε τα μέτρα για τα εργασιακά, αυτά όμως αποτελούν, ήδη, νόμο του κράτους και αποτυπώνουν τη ρητή δέσμευση της Ελλάδος προς τους δανειστές μας", δήλωσε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ η ουσιαστική διαβούλευση, αφορά στην άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, ώστε να εισπράξει τα χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, για να λειτουργήσει το Κράτος.

"Δεν υπάρχει ούτε στιγμή για χάσιμο. Ή θα υλοποιήσουμε με συνέπεια τις δεσμεύσεις μας, χωρίς άρνηση της πραγματικότητας, χωρίς υπεκφυγές ή θα καταποντιστούμε.", τόνισε χαρακτηριστικά.

"Δεν πήγαμε στη διαβούλευση γιατί είναι σαφές ότι αυτό που έχουν συνομολογήσει με την τρόικα, είναι οι απαιτήσεις του Συνδέσμου Βιομηχάνων εδώ και χρόνια", ανέφερε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
Οι εργοδοτικοί φορείς κλήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους εντός 15 ημερών, ενώ έως τον Δεκέμβριο του 2010 θα υπάρξει προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει επακριβώς το νέο καθεστώς.

Την Τρίτη η ΓΣΕΕ θα έχει συνάντηση με τις εργοδοτικές ενώσεις για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ συναντήθηκε σήμερα για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ. Συμφωνήθηκε νέα συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί, στα γραφεία του ΣΕΒ, με την ηγεσία του ΠΑΜΕ και τους Προέδρους των Ομοσπονδιών και των Κλαδικών οργανώσεων που υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις με τον ΣΕΒ.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ