Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

 Τέλος στο κάπνισμα στους δημόσιους χώρους από 1η Σεπτεμβρίου

cigaretsΤην οριστική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους από την 1η Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, η Υπουργός Υγείας. Κάθε δέκα δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του εξαιτίας νόσων που σχετίζονται με το κάπνισμα. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας στον πλανήτη. Οι καπνιστές ζουν 13 - 14 χρόνια λιγότερα από τους μη καπνιστές τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες. 


Τα νεαρά κορίτσια σήμερα, σε πολλές χώρες, ξεκινούν το κάπνισμα με την ίδια συχνότητα όπως και τα αγόρια, προειδοποίησε ο ΠΟΥ, με την ευκαιρία της Ημέρας Κατά του Καπνίσματος, σήμερα Δευτέρα 31 Μαΐου. 

Η μεγάλη πλειοψηφία των καπνιστών σε όλο τον κόσμο είναι άνδρες. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2006 το 40% των ανδρών και το 9% των γυναικών καπνίζουν. Ωστόσο, όσον αφορά τις νεότερες γενιές, στις μισές χώρες όπου έγιναν μελέτες τα τελευταία χρόνια δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Τη θλιβερή πρωτιά στην κατανάλωση προϊόντων καπνού διατηρούν οι Έλληνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρομέτρου.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της συντονιστικής αντικαπνιστικής επιτροπής που πραγματοποιείται στο υπουργείο Υγείας, η υπουργός υγείας ανακοίνωσε την οριστική απαγόρευση του καπνίσματος από την 1η Σεπτεμβρίου σε όλους τους δημόσιους χώρους, (καφενεία, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, δημόσιες υπηρεσίες κλπ...)

Επίσης, από την 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται και κάθε είδους διαφήμιση των προϊόντων καπνού.
Οι πνευμονολόγοι έκαναν λόγο για τέλος εποχής σε ότι αφορά στο κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, καθώς αυτή τη φορά, οι έλεγχοι θα διενεργούνται από τη δημοτική αστυνομία και το λιμενικό και θα επιβάλλονται άμεσα πρόστιμα ενώ μεταβατική περίοδος 8 μηνών για την προσαρμογή στη νέα κατάσταση θα υπάρξει για τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και τα καζίνο.

Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΑΠΕ