Της Sarah Lyall
The New York Times
Παραμερίζοντας τις διαφορές τους, οι ηγέτες της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στη Βρετανία, ενός ομολογουμένως τολμηρού εγχειρήματος, στάθηκαν πλάι-πλάι και υποσχέθηκαν αφενός να δράσουν συντονισμένα ώστε να προωθήσουν την οικονομική σταθερότητα και να αναμορφώσουν το παρακμάζον πολιτικό σύστημα, και αφετέρου να καταδείξουν ότι η «απίθανη» διευθέτηση δεν αποτελεί «γάμο εξ ανάγκης.»
Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, και ο αναπληρωτής του, Φιλελεύθερος Δημοκράτης Νικ Κλεγκ, δεσμεύτηκαν ότι η κυβέρνηση τους, που συναποτελείται από στελέχη και από δύο κόμματα, θα αντιμετωπίσει την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος περικόπτοντας αρχικά ποσό 6 δισεκατομμυρίων στερλινών από τον προϋπολογισμό του 2010.
Δήλωσαν μάλιστα ότι με βάση την νέα διευθέτηση, στην οποία εξ ανάγκης οδηγήθηκαν μετά την αποτυχία των Συντηρητικών να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη βουλή και την στροφή προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες για υποστήριξη, συνιστά εγκατάλειψη της παλαιάς πολιτικής της ιδιοτέλειας και των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
Τόνισαν δε ότι θα εργαστούν μαζί ώστε να διαλύσουν το παλιό πολιτικό σύστημα με την θέσπιση σταθερών πενταετών θητειών για την βουλή – αν και άφησαν ένα παραθυράκι για τους δυσαρεστημένους βουλευτές με βάση το οποίο το σώμα θα μπορεί να διαλυθεί αν ποσοστό 55% των μελών του ταχθεί υπέρ.
Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στο να καταδείξουν σε ένα σκεπτικό κοινό ότι η νέα κυβέρνηση θα δράσει ταχύτατα και πως τα δύο κόμματα, των οποίων οι σχέσεις διέπονταν μέχρι πρότινος από περιφρόνηση και αδιαφορία, μπορούν να λειτουργήσουν σε συνθήκες αρμονίας και σταθερότητας.
Ο χρόνος, κριτής του εγχειρήματος
Ο κ. Κάμερον παραδέχθηκε ότι μετάνιωσε για το ότι θεωρούσε τον Νικ Κλεγκ ως τον κεντρικό χαρακτήρα των αγαπημένων του αστείων, τονίζοντας ότι «όλοι θα υποστούμε τις συνέπειες των όσων έχουμε πει». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Κλεγκ, ο οποίος επίσης είχε εκφραστεί με αγενή σχόλια κατά του νέου του αφεντικού.
«Έχω παραμερίσει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και κοιτάζω την μεγαλύτερη εικόνα» πρόσθεσε ο κ. Κάμερον απευθυνόμενος στον κ. Κλεγκ, τονίζοντας ότι «αν αυτό σημαίνει ότι θα υποστώ την αναγκαστική ταπείνωση και θα καταπιώ ορισμένα από τα λεγόμενα σου, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη δίαιτα από αυτήν.» Ήταν όντως μια σουρεαλιστική σκηνή με τους δύο πολιτικούς αντιπάλους να προβαίνουν σε πανομοιότυπα σχόλια για τον νέο τους στόχο, εγκαταλείποντας τις σκληρές και σε ορισμένες περιπτώσεις ανοίκειες εκφράσεις που ακούστηκαν στην προεκλογική εκστρατεία.
Δεν είναι όμως όλοι πεπεισμένοι από την νεανική, φρέσκια διάθεση των δύο ανδρών οι οποίοι μοιάζουν αρκετά, έχοντας περίπου και την ίδια ηλικία. Σε μήνυμα στο Twitter αναφέρεται - «Θεέ μου, η χώρα κυβερνάται από δύο χαρακτήρες από ταινία του Richard Curtis», με παραπομπή στον Βρετανό σκηνοθέτη της ρομαντικής αισθηματικής ταινίας Love Actually.
Η νέα Βρετανική πολιτίκ
Σχόλια που ουδόλως επηρεάζουν την νέα Βρετανική πολιτίκ. Οι δύο ηγέτες όχι μόνο προγραμματίζουν να κυβερνήσουν μαζί οδηγώντας την χώρα έξω από την χειρότερη οικονομική κρίση στην πρόσφατη ιστορία της, αλλά σκοπεύουν να αναδιαμορφώσουν και το πολιτικό σύστημα.
«Ανακοινώνουμε την νέα πολιτική στην οποία το εθνικό συμφέρον είναι πιο σημαντικό από το κομματικό, όπου η συνεργασία υπερνικά την αντιπαράθεση, όπου ο συμβιβασμός, το πάρε-δώσε και η μετρημένη, πολιτισμένη και ώριμη συμπεριφορά δεν αποτελούν ένδειξη αδυναμίας αλλά δύναμης» δήλωσε ο κ. Κάμερον.
Πολιτικοί σχολιαστές, φανερά έκπληκτοι, εκφράζουν δυσπιστία για το κατά πόσον οι υποχωρήσεις που απαιτούνται όντως θα αντέξουν στο χρόνο, με δεδομένες τις ουσιαστικές διαφορές των δύο κομμάτων σε μία σειρά από καίρια ζητήματα. Τα δεδομένα, τόνισαν, αποτελούν συνταγή για αποτυχία.
Πάρε-Δώσε
Την ίδια στιγμή η συμμαχία προχωρεί κανονικά, με το νέο πρόγραμμα διακυβέρνησης να αποτελεί συνδυασμό των πολιτικών των δύο εταίρων. Ενδεικτικά, οι Συντηρητικοί διασφάλισαν την συνέχιση του πυρηνικού πυραυλικού προγράμματος Trident, την κατάργηση του οποίου ζητούσαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι από πλευράς τους εξασφάλισαν ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα παραχωρήσει αμνηστία στους παράνομους μετανάστες και δεν θα επιτρέψει την περαιτέρω ενσωμάτωση της χώρας στην Ευρώπη.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εξασφάλισαν επίσης την προώθηση της ανακατανομής των φορολογικών βαρών ώστε αυτά να πέφτουν κυρίως στους ώμους των πλουσίων, και την αλλαγή της μεθόδους χρηματοδότησης της εκπαίδευσης.
Επίσης εξασφάλισαν την υπόσχεση για την διενέργεια δημοψηφίσματος με στόχο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ώστε να διευκολυνθεί η αντιπροσώπευση στη βουλή μικρών κομμάτων.
Το νέο Βρετανικό υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει αρκετά εξέχοντα μέλη των Συντηρητικών, ο διορισμός των οποίων καθησυχάζει τις ανησυχίες της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος. Μεταξύ αυτών ο νέος υπουργός εξωτερικών Ουίλιαμ Χεγκ, η νέα υπουργός εσωτερικών Τερέζα Μέι και ο νέος υπουργός εργασίας και συντάξεων Ιαν Ντάνκαν Σμιθ.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ, μετά την αρχική έκδηλη αμηχανία εμφανίστηκε φανερά ικανοποιημένος για την ευκαιρία που του δόθηκε να εμφανιστεί στην πρωθυπουργική κατοικία. Ως ηγέτης του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Βρετανίας δεν είχε καμία ελπίδα να μετάσχει ως ισότιμος εταίρος σε μία κυβέρνηση συνασπισμού.
Εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα πετύχει παρά τις διαφορές των δύο κομμάτων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά, «μας ενώνει ένας κοινός σκοπός.» Σε αυτό το στάδιο εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά ζητήματα που εκκρεμούν και πρέπει να τύχουν χειρισμού, όπως μεταξύ άλλων η επαναληπτική εκλογή για μία βουλευτική έδρα την οποία διεκδικούν αμφότεροι Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.
Αστειευόμενος ο κ. Κάμερον δήλωσε ότι για να εξοικονομηθούν καύσιμα ο ίδιος και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός θα μεταβούν στην εκλογική περιφέρεια με το ίδιο αυτοκίνητο. Για να σχολιάσει ευθύς αμέσως ο κ. Κλεγκ - «θα κατεβούμε φυσικά από αντίθετες πλευρές».