Ως κυβέρνηση, δεν θέλουμε απλά να διευθετήσουμε «μικροζητήματα» αλλά να προχωρήσουμε σε πολύ μεγάλες αλλαγές, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου σε ομιλία του στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) Ροδόπης, στην Κομοτηνή την οποία επισκέπτεται από το πρωί επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι η οικονομία είναι το σύμπτωμα του προβλήματος ενώ το μεγάλο πρόβλημα είναι η λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος το οποίο «θεραπεύουμε» με πολύ σημαντικές αλλαγές.
"Πήραμε έκτακτα μέτρα για να σώσουμε την Ελλάδα, προχωράμε σε ανατροπές οι οποίες έχουν μπει και στο μνημόνιο που έχουμε υπογράψει είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος", επεσήμανε.
Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ανταποκριθεί «στο κάλεσμά μας» για να χτυπηθεί η διαφθορά, «επέλεξε την σιωπή και την συγκάλυψη με αποτέλεσμα τα πλήγματα στο πολιτικό σύστημα, την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας».
«Αυτά πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός και χρειάστηκε να αλλάξει η κυβέρνηση για να γίνουν τα αυτονόητα» είπε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας λόγο για νοοτροπίες που επιμένουν και για κατεστημένα που αντιδρούν, και τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι αναφορές του αυτές δεν γίνονται για να κατηγορήσει ολόκληρα τμήματα του ελληνικού λαού, προσθέτοντας ότι «όλοι έχουμε ευθύνη για το παρελθόν, αλλά η μεγαλύτερη έγκειται στο να αλλάξουμε».
«Υπάρχει δικαιολογημένη οργή, όμως η οργή και η διαμαρτυρία από μόνες τους δεν οδηγούν πουθενά, αντίθετα πρέπει να γίνουν δύναμη αλλαγής νοοτροπιών και θεσμών που πρέπει να γίνουν διαφανείς και σύγχρονοι» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Έπρεπε να αλλάξει η κυβέρνηση για να λάμψει η αλήθεια» είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για βγεί η χώρα από την σήψη και να τελειώνει με την διαφθορά «όπου κι αν βρίσκεται» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν μένει στα προσχήματα και αυτό το καταλαβαίνουν οι πολίτες ακόμα και αν κάποιοι το αμφισβητούν.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το χτύπημα της διαφθοράς, ζήτημα δημοκρατίας και ταυτόχρονα ζήτημα εθνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό.
Δάνειο 61 εκ ευρώ στην «Ενωμένη Κλωστουφαντουργία»
Η ανάπτυξη είναι το «κλειδί» και η περιφερειακή ανάπτυξη οδηγός για την οικονομία τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την εγγύηση του δημοσίου στο κοινοπρακτικό, από πέντε τράπεζες, δάνειο, ύψους 61 εκ Ευρώ προς την «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» ώστε να αναταθούν οι δανειακές της υποχρεώσεις και να προχωρήσει σε παραγωγικές δράσεις μέσω του νέου επιχειρηματικού της σχεδίου.
Η συγκεκριμένη εταιρεία απασχολούσε 600 εργαζόμενους, και ευκαιρίας δοθείσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η αποβιομηχάνιση μιας περιοχής συνιστά μείζον πρόβλημα και βεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει και τις επιχειρήσεις και τους ανέργους, τους δεύτερους με μια σειρά προγραμμάτων.
ΑΠΕ