Διάχυτη είναι η ανησυχία των τραπεζών στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο να βρεθούν στο στόχαστρο των αποκαλύψεων των εγγράφων του WikiLeaks.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ, δήλωσε πως χαίρεται όταν κάνει τις τράπεζες ν' ανησυχούν ότι θα είναι οι επόμενοι στόχοι της ιστοσελίδας του, που δημοσιεύει απόρρητα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα.
«Πιστεύω ότι είναι καταπληκτικό. Έχουμε όλες τις τράπεζες να ανησυχούν ότι μπορεί να είναι αυτές οι επόμενες στη λίστα μου», δήλωσε ο Ασάντζ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «60 Minutes» του CBS.
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο δημοσίευσε μέρος της συνέντευξης που θα προβληθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Οι μετοχές της Bank of America έπεσαν κατά 3% στις 30 Νοεμβρίου, όταν οι επενδυτές φοβήθηκαν πως η αμερικανική τράπεζα θα ήταν αντικείμενο των εγγράφων που θα δίνονταν στη δημοσιότητα.
Ο δημοσιογράφος Στιβ Κροφτ, που έκανε τη συνέντευξη, ρώτησε τον Ασάντζ εάν είχε περιέλθει στην κατοχή του ένας σκληρός δίσκος 5 GB που ανήκε σε διευθυντικό στέλεχος τράπεζας, όπως παλιότερα ισχυριζόταν ο ιδρυτής του WikiLeaks.
«Δεν θα κάνω καμία δήλωσε σε σχέση με την επερχόμενη δημοσιοποίηση», δήλωσε ο Ασάντζ, που βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στη Βρετανία, περιμένοντας την ακροαματική διαδικασία για την έκδοσή του στη Σουηδία, σχετικά με τις κατηγορίες για βιασμό, που ο ίδιος φυσικά αρνείται.
Ο Ασάντζ είχε ανακοινώσει στο περιοδικό Forbes ότι το WikiLeaks προετοίμαζε μία «μεγάλη διαρροή» δημοσιεύοντας δεκάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα μίας μεγάλης αμερικανικής τράπεζας στις αρχές του 2011, που θα οδηγούσε σε έρευνα εναντίον της.
Η συνέντευξη στο Forbes πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση 250.000 διπλωματικών εγγράφων των ΗΠΑ. Νωρίτερα, η ιστοσελίδα είχε δημοσιεύσει 500.000 απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Ο Ασάντζ ανέφερε στο «60 Minutes» ότι περίμενε αντίποινα από τις ΗΠΑ, ωστόσο η Ουάσινγκτον δεν κατάφερε να κλείσει την ιστοσελίδα του WikiLeaks.
«Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν την τεχνολογία για να κλείσουν την ιστοσελίδα…έτσι όπως είναι κατασκευασμένη η τεχνολογία μας, όπως είναι δομημένο το Διαδίκτυο» τόνισε ο Ασάντζ και συμπλήρωσε: «Δεχθήκαμε επιθέσεις σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες μας. Μικρά κομμάτια της υποδομής μας έπαθαν ζημιά. Τώρα όμως, διαθέτουμε 2.000 διαφορετικές και πλήρως ανεξάρτητες ιστοσελίδες, όπου δημοσιεύουμε απ' όλο τον κόσμο το υλικό μας. Εννοώ, ότι είναι αδύνατον να το κάνουν οι ΗΠΑ».
Το WikiLeaks, υπογράμμισε στο τέλος ο Ασάντζ, είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2005 και χρηματοδοτείται από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσιογράφους και την κοινή γνώμη. Στόχος είναι η δημοσίευση πληροφοριών προκειμένου να καταπολεμηθεί η πολιτική και εταιρική διαφθορά.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP