Στην κατάργηση των αντικειμενικών αξιών και την αντικατάστασή τους με αγοραίες τιμές προχωράει το υπουργείο Οικονομικών. Ερχονται υπέρογκες αυξήσεις, ακόμα και πάνω από 200%, στις φορολογικές αξίες των ακινήτων, που θα συμπαρασύρουν τους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και ΤΑΠ.
Τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αποκάλυψε κατά το χθεσινό φορολογικό διάλογο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.
Οι συνεχείς αναφορές των εκπροσώπων του κλάδου (ΠΟΜΙΔΑ, Κατασκευαστές, Μεσίτες) προκάλεσαν την εξής αντίδραση του κ. Πλασκοβίτη: «Το υπουργείο δεν έχει μιλήσει για αύξηση αντικειμενικών αξιών ποτέ. Λέμε για προσαρμογή στις αγοραίες αξίες». Πρόκειται για την πρώτη επίσημη τοποθέτηση στελέχους της κυβέρνησης.
Μαζεύουν στοιχεία
Η αύξηση των αντικειμενικών ακόμα και πάνω από 200% θα είναι γεγονός από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς οι αντικειμενικές αξίες καταργούνται και αντικαθίστανται από τις αγοραίες τιμές. Η αναπροσαρμογή θα είναι προς τα πάνω σχεδόν για το σύνολο των περιοχών, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου θα έχουμε και μειώσεις.
Η διαμόρφωσή τους θα γίνεται σε συνεχή βάση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Πρόκειται στην ουσία για τη δημιουργία μιας τράπεζας αγοραίων τιμών, στην οποία θα προστρέχουν συμβολαιογράφοι και εφοριακοί κατά τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, ΦΠΑ και ΦΑΠ.
Οι νέες τιμές αναμένεται να είναι έτοιμες την άνοιξη, καθώς οι αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου έχουν αναλάβει τη συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων από μεσιτικά γραφεία για τις τιμές αγοραπωλησίας και ενοικίασης οικιών, καταστημάτων και γραφείων σε όλη τη χώρα.
Οι νέες αντικειμενικές, βάσει των οποίων θα υπολογίζεται πλέον το σύνολο των φόρων και των τελών, θα προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων σε:
Ντόμινο αυξήσεων
1 Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.
2 Φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι η αύξηση των αντικειμενικών θα συνοδευτεί από αύξηση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο.
3 Συμβόλαια και μετεγγραφές. Θα κοστίζουν περισσότερο, καθώς αυξάνονται τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο.
4 ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες και στις εξοχικές κατοικίες.
5 Τεκμήρια κατοικιών. Οι αντικειμενικές αξίες θα παρασύρουν προς τα πάνω και τα τεκμήρια διαβίωσης για κύρια, εξοχική και δευτερεύουσα κατοικία, καθώς υπολογίζονται βάσει των αξιών που πλέον θα είναι οι αγοραίες.
6 Ενοίκια. Η αύξηση των αξιών θα οδηγήσει και σε αύξηση του φόρου εισοδήματος που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μισθώματα που εισπράττουν, ενώ θεωρείται αναπόφευκτη και η αύξηση του ενοικίου.
7 Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Ο υπολογισμός του γίνεται βάσει των αξιών. Οπότε και αυτό θα αυξηθεί, οδηγώντας και σε αύξηση του τελικού λογαριασμού της ΔΕΗ.
Παράλληλα, στο υπουργείο προχωράει και η ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα όλων των περιοχών της χώρας. Η αρχή έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο με την ένταξη των πρώτων 4.458 οικισμών από 26 νομούς της χώρας. Και θα υπάρξει συνέχεια, καθώς στις προθέσεις των επιτελών του υπουργείου είναι η ένταξη όλων των περιοχών της χώρας στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.
Το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αξιών σε βάθος τριετίας, δηλαδή μέχρι το 2013 να έχουν οριστεί αξίες για όλες τις περιοχές της χώρας. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ