Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Moody’s: Πιθανή η υποβάθμιση της Ισπανίας

Moody’s: Πιθανή η υποβάθμιση της Ισπανίας

Πανικό στην ευρωζώνη και τις διεθνείς αγορές προκάλεσε η προειδοποίηση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody’s για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας λόγω της δυσκολίας της χώρας να αντλήσει περίπου 170 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, των προβλημάτων στο τραπεζικό της σύστημα και τα χρέη των αυτόνομων περιοχών της χώρας.


Η ανακοίνωση του οίκου ότι θέτει υπό αναθεώρηση την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας, ήρθε ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα με θέμα την αναχαίτιση της τρέχουσας δημοσιονομικής κρίσης και την αποτροπή παρόμοιων μελλοντικών κρίσεων.

Στην αιτιολόγηση της απόφασης της Moody’s διατυπώνονται ανησυχίες για τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ισπανίας, τις υπερχρεωμένες τράπεζές της και τα δημοσιονομικά των περιφερειακών της κυβερνήσεων.


Ωστόσο επισημαίνεται ότι δεν αναμένεται η Μαδρίτη να χρειαστεί να καταφύγει στον μηχανισμό διάσωσης όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία.


Μέσα στο κλίμα που διαμορφώθηκε από την ανακοίνωση της Moody’s για την Ισπανία και τις ανησυχίες για κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και η Wall Street ολοκλήρωσαν με αρνητικό πρόσημο της συναλλαγές της Τετάρτης και παρά τα θετικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ.

ΕΘΝΟΣ