Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Το χάνουμε το ευρώ πατριώτη...αλλά δεν πειράζει


Γράφει ο Αρμαγεδδών

 Τελικά είμαστε περίεργη φάρα εμείς οι δημοσιογράφοι. Δεν έχω πια καμιά αμφιβολία ότι ζούμε για να τρομάζουμε τους συνανθρώπους μας. Ήμουν σε ένα πάρτι την Παρασκευή και με ρώτησε μια νέα κοπέλα που γνώρισα τι δουλειά κάνω. «Nothing fancy, ένας ταπεινός δημοσιογράφος είμαι» της αποκρίθηκα, προσπαθώντας να...«πιάσω γεμάτα». «Α, από αυτούς που τρομοκρατείτε τον κόσμο τελευταία» μου αντέτεινε.
Σήμερα βλέπω το ευρώ να διολισθαίνει στο1,2234 έναντι του δολαρίου και να αγγίζει το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετία. Πανικός! Site, εφημερίδες, ραδιόφωνα προαναγγέλλουν τον αφανισμό του κοινού νομίσματος, το πόσο έρμαια είμαστε στο παιχνίδι των κερδοσκόπων κτλ κτλ.

Ψυχραιμία! Ποτέ κανείς δεν βλάφτηκε από μια δεύτερη ανάγνωση των δρώμενων. Εντάξει, δεν μπορώ να αρνηθώ ότι το ευρώ είναι θύμα κερδοσκοπίας. Ούτε μπορώ να προτάξω ότι η αποδυνάμωσή του σχετίζεται με απόφαση της ΕΚΤ και των Ευρωπαίων. Κι όμως, στην παρούσα συγκυρία θα έπρεπε να επιδιώκεται κάτι τέτοιο, καθώς το ασθενές ευρώ μας συμφέρει όλους στην ευρωζώνη.
 
Είναι γνωστό ότι η ζώνη του ευρώ θεωρείται η πλέον αργή περιφέρεια ως προς την επιστροφή στην ανάπτυξη. Άρα θέλουμε να έχουμε ασθενές νόμισμα ώστε να βοηθάμε τις εξαγωγές μας. Λέτε να είναι τυχαίο που οι αμερικάνοι άφησαν σχεδόν απαξιωμένο το δολάριο για τα περίπου τρία χρόνια που διήρκησε η χρηματοοικονομική κρίση; Δύσκολο μου φαίνεται. Η κατ’ εξοχήν εξαγωγική ευρωζώνη αυτή τη στιγμή θέλει ένα ασθενές νόμισμα.

Το ισχυρό ευρώ θα χρησίμευε σε περίπτωση που τα κράτη μέλη της ήθελαν να χρηματοδοτήσουν τα δημόσια χρέη τους – κάτι το οποίο, όμως, το λύσαμε. Η μεν Ελλάδα ήδη κάνει χρήση των κεφαλαίων του δανείου από Ε.Ε. και ΔΝΤ, οι δε υπόλοιπες χώρες με προβλήματα χρέους θα υπαχθούν στον ευρύτερο μηχανισμό στήριξης των 750 δισ. ευρώ. Από τη στιγμή που δεν χρειάζεται να βγουν οι προβληματικές χώρες στην αγορά για δανεισμό, η ισοτιμία του νομίσματος ελάχιστο ρόλο παίζει.

 Και για να έρθουμε στα δικά μας...Ω, πόσο μας συμφέρει η εξασθένιση του ευρώ! Ποιο ήταν το μέγα πρόβλημα της Ελλάδας σύμφωνα με τον νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν (αλλά και σειρά άλλων γνωστών αναλυτών); Ότι δεν μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της! Ορίστε, λοιπόν, που από την αρχή του έτους το ευρώ έχει υποχωρήσει σημαντικά έναντι και των 16 μεγαλύτερων νομισματικών εταίρων του. Ενδεικτικά αναφέρω ότι έναντι του δολαρίου έχει υποτιμηθεί κατά 14%. Καθόλου άσχημα. Βεβαίως, παραμένει το πρόβλημα αναφορικά με τις υπόλοιπες 15 χώρες που χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα με εμάς. Ε, στο σημείο που είχε φτάσει η Ελλάδα δεν μπορεί να τα ζητάει και όλα...

http://www.theinsider.gr