Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Υπόθεση Μαντέλη: Έλεγχος λογαριασμών και πόθεν έσχες





Mantelis_SiemensΣτη δικαιοσύνη θα διαβιβαστούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες του Τάσου Μαντέλη, ενώ για το θέμα αυτό συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής η επιτροπή ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών.


Προς νέα δίωξη

Η σύγκλιση της επιτροπής κατέστη αναγκαία, καθώς πρόκειται να ασκηθεί και νέα δίωξη κατά του κ. Μαντέλη για μη αναφορά στις δηλώσεις του της "χορηγίας" των 200.000 ευρώ, όπως είναι υποχρεωμένος από την νομοθεσία για τα προεκλογικά έξοδα κομμάτων και βουλευτών.

Ήδη έχει δεσμευτεί τραπεζικός λογαριασμός του κ. Μαντέλη στην Άλφα Μπανκ, μετά από εντολή του επικεφαλής εισαγγελέα για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, Στέλιου Γκρόζου, ενώ έχει απαγορευτεί η έξοδος του πρώην βουλευτή και υπουργού Μεταφορών από τη χώρα. Η ενέργεια του εισαγγελέα προέκυψε μετά την ομολογία του κ. Μαντέλη, ότι μπήκαν στο συγκεκριμένο λογαριασμό 163.800 μάρκα και κρίθηκε ότι υπάρχουν ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
 
Ελληνική Τράπεζα - Διάψευση δημοσιευμάτων σχετικά με λογαριασμούς του Τ. Μαντέλη
Τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δέσμευσε λογαριασμούς που διατηρούσε στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ο πρώην Υπουργός Τάσος Μαντέλης, είναι απολύτως αναληθή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα.
Οι προβλεπόμενες ποινές για την παραβίαση του πόθεν έσχες είναι φυλάκιση έως δύο χρόνια και κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν κάποιος αποκρύπτει ποσά πάνω από 300.000.

Αναμένεται επίσης, επιστολή στο ελεγκτικό συνέδριο για τη δήμευση και την επιστροφή στο δημόσιο περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο από τον κ. Μαντέλη αλλά και επιστολή στις εισαγγελικές αρχές γιά παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες.

Στην επιτροπή ελέγχου προεδρεύει ο αντιπρόεδρος της Βουλής αρμόδιος για τα πόθεν έσχες Βαγγέλης Αργύρης, από το ΠΑΣΟΚ μετέχει ο Ντίνος Βρεττός, από τη ΝΔ ο Θανάσης Μπούρας, από το ΚΚΕ ο Αντώνης Σκυλάκος, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης και από τον ΛΑΟΣ ο Βαΐτσης Αποστολάτος.

Συμμετέχουν επίσης, ο Δημοσθένης Πετρούλιας, αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ο Ιωάννης Καραβοκύρης, αντιπρόεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου και η Ρένα Ασημακοπούλου, αρεοπαγίτης.

Έλεγχος και στον Τσουκάτο

Oι αποφάσεις της επιτροπής ήταν ομόφωνες, ενώ αποφασίστηκε και ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων του πρώην βουλευτή Θεόδωρου Τσουκάτου, παρ' ότι δεν έχει κληθεί ακόμη από την εξεταστική επιτροπή.

ΝΔ

Ο Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens Κ. Τζαβάρας, δήλωσε:
"Η κατάθεση του κ. Μαντέλη και οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις, που τη συνοδεύουν, διαμορφώνουν νέα δεδομένα για την Επιτροπή, που διερευνά την υπόθεση Siemens. Ενόψει των δεδομένων αυτών, θεωρώ ότι είναι απολύτως αναγκαίο να κληθεί αμέσως και να καταθέσει, ως μάρτυρας, στην Επιτροπή, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Σημίτης.
Άλλωστε, πιστεύω ότι μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και ο ίδιος, ως υπεύθυνος πολιτικός, πρέπει να επιθυμεί να συμβάλει με τη μαρτυρία του στην πλήρη διαλεύκανση της αλήθειας
".

ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε: "Η δικαιοσύνη, η κυβέρνηση και οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να κάνουν, έστω και τώρα, αυτό που πρέπει για να βρεθούν και οι άλλοι "Μαντέληδες" που βρίσκονται στα δύο μεγάλα κόμματα. Όσοι θέλουν να ξεβρομίσει το πολιτικό σύστημα και να πληρώσουν όσοι πήραν μίζες και μαύρο πολιτικό χρήμα, πρέπει να πάψουν να κρύβονται πίσω από τους ελάχιστους που πιάστηκαν "με τη γίδα στην πλάτη".

Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ