Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Μπλόκο σε μπόνους στελεχών ιρλανδικής τράπεζας

Δεν θα λάβουν τελικά οι εργαζόμενοι της τράπεζας Allied Irish Bank (AIB) το μπόνους ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ που προγραμμάτιζε να τους δώσει η διοίκηση καθώς προσέκρουσε στις έντονες αντιδράσεις της κυβέρνησης, η οποία απείλησε με διακοπή της οικονομικής βοήθειας προς τη συγκεκριμένη τράπεζα. 

Ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν έστειλε επιστολή στην τράπεζα τονίζοντας "ότι η καταβολή της οικονομικής βοήθειας που έχει ζητηθεί για την AIB θα έχει ως προϋπόθεση την μη καταβολή των μπόνους, ανεξαρτήτως του πότε αυτά κερδήθηκαν".

Μάλιστα σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας διευκρίνισε ότι το διοικητικό συμβούλιο της AIB μελέτησε την επιστολή αυτή και "αποφάσισε να μην καταβάλει τα μπόνους".
Έπειτα και από την απόφαση της διοίκησης της τράπεζας να μην επιμείνει στην καταβολή του μπόνους, ο κ.Λένιχαν δήλωσε ικανοποιημένος και επανέλαβε την "απόλυτη εμπιστοσύνη" του στον πρόεδρο-γενικό διευθυντή της ΑΙΒ και το διοικητικό της συμβούλιο.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση της ιρλανδικής τράπεζας που αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Η AIB είχε εξάλλου ανακοινώσει στα τέλη Νοεμβρίου ότι πρέπει να αντλήσει επιπλέον 5,26 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου για να αυξήσει τα ίδια κεφάλαιά της σύμφωνα με τα αιτήματα που της υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου διεθνούς βοήθειας που χορηγήθηκε στην Ιρλανδία. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ