Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Γεγονός πλέον η ένταξη και της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης

Εγκρίθηκε το αίτημα της Ιρλανδίας για ένταξή της στο μηχανισμό στήριξης, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν σε ένα 3ετές πρόγραμμα στήριξης που θα αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές προκλήσεις της ιρλανδικής οικονομίας με αποφασιστικό τρόπο. Θα βασίζεται στη δημοσιονομική προσαρμογή και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ το ύψος του δανείου θα αποφασιστεί στα τέλη του μήνα, όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα ανέρχεται σε 80 με 90 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Δουβλίνο θα ανακοινώσει την Τετάρτη 4ετές πρόγραμμα λιτότητας, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε η Ιρλανδή υπουργός Τουρισμού. Αμέσως μετά την αποδοχή του αιτήματος της χώρας της η ισοτιμία του ευρώ σημείωσε άνοδο, ξεπερνώντας τα 1,37 δολάρια.

Έντονες οι αντιδράσεις των Ιρλανδών πολιτών

«Η βοήθεια στην Ιρλανδία υποστηρίζεται για τη διάσωση της οικονομικής σταθερότητας της ΕΕ και της ευρωζώνης», δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και όλων των χωρών μελών της ΕΕ, μετά την έκτακτη σύνοδο που συγκλήθηκε, ενώ την ίδια ώρα το Δουβλίνο επισημοποιούσε το αίτημά του για στήριξη.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξέφρασε ικανοποίηση για την ανταπόκριση των ευρωπαϊκών αρχών, όπως και το ΔΝΤ που δήλωσε έτοιμο για χορηγήσει δάνειο διάρκειας αρκετών ετών.
Στο Τορόντο οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία) εξέφρασαν ικανοποίηση το βράδυ της Κυριακής για την απόφαση της Ιρλανδίας να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
«Η συντονισμένη δράση των ευρωπαϊκών χωρών και του ΔΝΤ αντανακλά την απόφαση την οποία συμμεριζόμαστε για μια ευέλικτη και καθοριστική δράση με στόχο να περιοριστούν οι αναδυόμενοι κίνδυνοι, να διατηρηθεί η σταθερότητα στην αγορά και να διασωθεί η παγκόσμια ανάκαμψη», αναφέρουν οι αξιωματούχοι της G7 σε κοινή ανακοίνωσή τους, η οποία εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών του Καναδά.
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των Ιρλανδών πολιτών στην ανακοίνωση ένταξης στο μηχανισμό στήριξης. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από κυβερνητικά κτίρια για να καταγγείλουν την απόφαση αυτή, την οποία τα ιρλανδικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν «εθνική ντροπή».
Ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν ωστόσο υπεραμύνεται της απόφασής του.

Πηγές: ΝΕΤ 105,8- ΑΠΕ/ΜΠΕ