Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΤτΕ: Συνέχιση δημοσιονομικής προσαρμογής


Συνέχεια της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς όμως περαιτέρω αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές, προτείνει –σύμφωνα με πληροφορίες- στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην έκθεση που θα υποβάλλει ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος στη Βουλή την Τρίτη, θα καθίσταται σαφές το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, ωστόσο δεν δικαιολογείται εφησυχασμός, καθώς ακόμη βρίσκεται στο μέσον μίας μεγάλης προσπάθειας.

Παράλληλα, προτείνει συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η εξωστρέφεια της.

Για το 2010 η ΤτΕ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 4%.

Η ΤτΕ υποστηρίζει ότι το μοντέλο ανάπτυξης που εφάρμοζε η χώρα ευθύνεται, εκτός των άλλων για την σημερινή κρίση, και προτείνει την εφαρμογή ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη το οποίο θα βαδίζει παράλληλα με την δημοσιονομική προσαρμογή.

Η ΤτΕ συστήνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό στην κατάργηση οργανισμών και υπηρεσιών οι οποίοι δεν έχουν πλέον αντικείμενο καθώς και στη συγχώνευση αρκετών από αυτούς.
Για το τραπεζικό σύστημα ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Γενικότερα, εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση όπως άλλωστε κατέδειξαν και τα stress test του Ιουλίου.

ΣΚΑΙ