Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Iράν: Δεν μας σταματούν οι νέες κυρώσεις





iran_islamiki_epanastasi_epeteiosΑπάντηση στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος του έδωσε το Ιράν, υποστηρίζοντας γι άλλη μια φορά ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, ισχυρισμός που μάλλον δεν πείθει τη διεθνή κοινότητα. Για το λόγο αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άρχισε να εξετάζει ένα νέο σχέδιο κυρώσεων που υποστηρίζεται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, που έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν βέτο.

"Συνεχίζουμε παρά τις κυρώσεις"

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Αλι Λαριτζανί:
"Οι νέες διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν δεν πρόκειται να σταματήσουν τις ειρηνικές πυρηνικές δραστηριότητες της χώρας. Ακόμα και εάν επιβληθούν και εκατό ακόμα αποφάσεις, αυτό δεν θα μας εμποδίσει να προχωρήσουμε τις ειρηνικές πυρηνικές μας δραστηριότητες. Εάν υιοθετηθεί μια ακόμα απόφαση εναντίον μας η θέση μας έναντι της ΙΑΕΑ θα αλλάξει. Εάν επιχειρήσετε να μας ξεγελάσετε, εμείς στο κοινοβούλιο, θα αλλάξουμε τις προϋποθέσεις διαλόγου με την ΙΑΕΑ".

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λαριτζανί, που σημείωσε ότι πιθανές νέες κυρώσεις θα οδηγήσουν την Τεχεράνη να επανεκτιμήσει τις σχέσεις της με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ),υπήρξε διαπραγματευτής για τον φάκελο των ιρανικών πυρηνικών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό