Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Διάβασμα, καλή διατροφή και καλή διάθεση

http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=15446822&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=1000

ΤΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΑ

Η προπόνηση του εγκεφάλου, η αποφυγή της κατάθλιψης και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ασπίδα κατά της νόσου


ΛΟΝΔΙΝΟ Η συνεχής... προπόνηση του εγκεφάλου, η αποφυγή της κατάθλιψης και η υιοθέτηση διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά είναι η σωστή στρατηγική ενάντια στην άνοια, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Βritish Μedical Journal». Οπως αναφέρουν οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικής Ερευνας της Γαλλίας που διεξήγαγαν τη μελέτη, εάν όλα τα νεότερα σε ηλικία άτομα ακολουθούσαν αυτές τις συμβουλές, εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θα απέφευγαν την εμφάνιση της άνοιας ή θα καθυστερούσαν σημαντικά την εμφάνιση των συμπτωμάτων της σε μεγάλη ηλικία.

Μάλιστα, όπως έδειξαν τα ευρήματα, που βασίστηκαν σε παρακολούθηση σχεδόν 1.500 συνταξιούχων στο Μονπελιέ επί επτά έτη, οι συγκεκριμένοι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής έχουν σημαντικότερη επίδραση στην εμφάνιση της νευροεκφυλιστικής νόσου σε σύγκριση με ένα γονίδιο που είναι γνωστό ότι συνδέεται με την άνοια.

Η δρ Κάρεν Ρίτσι και οι συνεργάτες της ζήτησαν από τους εθελοντές της μελέτης να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, το ιατρικό ιστορικό τους και το μορφωτικό τους επίπεδο. Συγχρόνως, τους υπέβαλαν σε τεστ που βασίζονταν στο διάβασμα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η νοητική εξάσκηση του εγκεφάλου είχε τεράστια επίδραση σε ό,τι αφο ρούσε τις πιθανότητες ανάπτυξης άνοιας. Συγκεκριμένα, τα άτομα που είχαν τα χαμηλότερα σκορ στα τεστ σχετικά με το διάβασμα αντιμετώπιζαν αυξημένες κατά 18% πιθανότητες εμφάνισης «ήπιας γνωστικής διαταραχής», του προάγγελου της άνοιας.

Τα άτομα με κατάθλιψη είχαν 10% μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια, ενώ όσα κατανάλωναν λιγότερες από δύο μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως εμφάνιζαν 6,5% μεγαλύτερο κίνδυνο για τη νευροεκφυλιστική νόσο. Σημαντικός παράγοντας της εμφάνισης της άνοιας φάνηκε να είναι και ο διαβήτης, ο οποίος αύξανε κατά 5% τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκριτικά με αυτούς τους παράγοντες το να διαθέτει κάποιος ένα γονίδιο το οποίο είναι γνωστό ότι προδιαθέτει για άνοια, αύξανε κατά μόλις 7% τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι ο τρόπος ζωής έχει μεγαλύτερη επίδραση από το γονιδιακό υπόβαθρο σε ό,τι αφορά την άνοια.

Αν και ως σήμερα μελέτες είχαν συνδέσει τους συγκεκριμένους παράγοντες με την άνοια, δεν είχε ποτέ ποσοτικοποιηθεί η επίδρασή τους σε ό,τι αφορά την εμφάνισή της. Πάντως οι ίδιοι οι ερευνητές τονίζουν ότι η σύνδεση που ανακάλυψαν δεν επιβεβαιώνει και αιτιώδη σχέση. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν ότι είναι σημαντικό να ακολουθείται ένας κατά το δυνατόν υγιεινός για το σώμα αλλά και για το... μυαλό τρόπος ζωής, αφού έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.
 
ΤΟ ΒΗΜΑ