Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

45 νεκροί: Σαρώνει το ψύχος στην Ευρώπη

Σε Σιβηρία τείνουν να μετατρέψουν την κεντρική και βόρεια Ευρώπη οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες έχοντας προκαλέσει μέχρι τώρα τον θάνατο δεκάδες ατόμων και έχουν παραλύσει μεγάλο μέρος των συγκοινωνιών. Συνολικά 45 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές της εβδομάδας στην κεντρική Ευρώπη.
Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της νύχτας στην Πολωνία, τη χώρα που πλήτεται περισσότερο από το κύμα κακοκαιρίας. Η θερμοκρασία στη χώρα έπεσε το βράδυ ακόμα και στους -9 βαθμούς Κελσίου ενώ οι βαριές χιονοπτώσεις κράτησαν χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και αποκλεισμένες ολόκληρες πόλεις. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 30 άνθρωποι, οι περισσότεροι άστεγοι, έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Το πυκνό χιόνι και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες έχουν πλήξει σοβαρά και τις μεταφορές σε πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης. Στη Βρετανία το αεροδρόμιο Γκάτγουικ άνοιξε χθες μετά από δύο ημέρες, αλλά οι περισσότερες πτήσεις εκτελούνταν με μεγάλες καθυστερήσεις.

Στη Μόσχα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κρύο το τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της κακοκαιρίας σε 11. Η ρωσική πρωτεύουσα γνωρίζει ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή, με το θερμόμετρο να έχει φτάσει τις τελευταίες ημέρες τους -24 βαθμούς. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως αυτό το κύμα κακοκαιρίας είναι το χειρότερο των τελευταίων 30 ή 50 χρόνων.
Στη Γερμανία, όπου δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους, οι αρχές αποφάσισαν να επιτρέψουν τη διανυκτέρευση των αστέγων σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και λεωφορεία, προκειμένου να προστατευθούν από το κρύο. Επίσης εκατοντάδες Γερμανοί αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα μέσα σε τρένα, είτε γιατί οι συρμοί είχαν ακινητοποιηθεί είτε γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία.

Την ίδια στιγμή εκτεταμένες καταστροφές από πλημμύρες αντιμετωπίζουν η Σερβία και η Αλβανία. Εξαιτίας της αύξησης της στάθμης των υδάτων στους ποταμούς Δρίνο και Λιμ, στη Σερβία, περίπου 1.400 κάτοικοι της πόλης Λόζνιτσα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Τέλος, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί από την Πέμπτη το βορειοδυτικό τμήμα της Αλβανίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, περίπου 26.000 στρέμματα γεωργικής γης πλημμύρισαν και έχουν καλυφθεί από νερό, ενώ πάνω από 750 σπίτια έχουν πλημμυρίσει και 1.500 κατοικίες είναι καλυμμένες με μεγάλες ποσότητες νερού.

www.avgi.gr