Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

“Υπάρχει σχέδιο επίθεσης κατά του Ιράν”


Ο Aρχηγός του Mικτού Eπιτελείου των Aμερικανικών Eνόπλων Δυνάμεων Ναύαρχος Michael Mullen διαβεβαίωσε ότι υπάρχει έτοιμο επιχειρησιακό σχέδιο για επίθεση στο Ιράν, σε περίπτωση που η Τεχεράνη αποκτήσει πυρηνικό όπλο, αλλά εμφανίστηκε «ιδιαίτερα ανήσυχος» για τις συνέπειες που θα είχε μία τέτοια επίθεση. Μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν θα μπορούσε να έχει «ανεπιθύμητες συνέπειες που είναι δύσκολο να τις προβλέψει κανείς σε μία τόσο ασταθή περιοχή», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.


Οι ΗΠΑ παρόλα αυτά, συνέχισε, δεν μπορούν να αφήσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. «Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, και η μία και η άλλη επιλογή με ανησυχούν πολύ», παραδέχθηκε. Ο Μullen δήλωσε «αισιόδοξος» ότι οι διπλωματικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει στο Ιράν θα οδηγήσουν την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου.

Παρόλα αυτά, «οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι και θα παραμείνουν εκεί». «Ελπίζω να μη χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε, αλλά είναι σημαντικές και γνωστές», πρόσθεσε.

«Αν οι ΗΠΑ κάνουν το λάθος να επιτεθούν στο Ιράν, η ασφάλεια της περιοχής θα κινδυνεύσει. Η ασφάλεια στην περιοχή του Κόλπου αφορά όλο τον κόσμο ή κανέναν», δήλωσε ο Στρατηγός Φρουρών της Επανάστασης Yadollah Javani, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna. «Ο Κόλπος είναι μία στρατηγική περιοχή. Αν η ασφάλεια της περιοχής κινδυνεύσει, οι ΗΠΑ θα φύγουν από τον Κόλπο, γιατί η απάντησή μας θα είναι αυστηρή», πρόσθεσε.

«Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας ενάντια σε οποιαδήποτε επιχείρηση από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν «έχει αναπτύξει τις αμυντικές του δυνατότητες για να ενισχύσει τη δύναμη της πειθούς του».

strategyreport