Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Δε βλέπει χρεοκοπία η Moody's

 Δεν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το στόχο της, τονίζουν οι ΦΤ

Την εκτίμηση ότι δεν επίκειται χρεοκοπία της Ελλάδας, ειδικά με τη μαζική βοήθεια που έχει λάβει από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. η οποία της επιτρέπει να χρηματοδοτεί τα ελλείμματά της για τα επόμενα τρία χρόνια χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στις αγορές, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Moody's, σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC.

Ο Τόμας Μπάιρν πρόσθεσε ότι υπάρχουν σίγουρα προκλήσεις για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα, οι οποίες είναι εξαιρετικά σοβαρές.

Ωστόσο, την εκτίμηση ότι «η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απίθανο να εξεταστεί πριν από τα τέλη του 2011, δίνοντας στην Ελλάδα μια ευκαιρία να αποδείξει ότι αξίζει τη διεθνή στήριξη», γράφει στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς η Άνκε Ρίχτερ, διευθυντής πιστωτικών μελετών της βρετανικής επενδυτικής εταιρείας Conduit Capital Markets.

Η ίδια θεωρεί ότι αν και η Ελλάδα σίγουρα θα σημειώσει πρόοδο στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτύχει το στόχο της, ενώ προσθέτει ότι ούτε οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι πεπεισμένοι πως το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα οδηγήσει σε βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πάντως, τονίζει ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ βλέπουν την περίοδο αυτή ως δοκιμαστική ώστε να δείξει η Ελλάδα ότι αξίζει τη στήριξή τους.


Συστάσεις για το έλλειμμα

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Παρίσι, η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν μια "επιτάχυνση" των διαδικασιών όσον αφορά το υπερβολικό έλλειμμα χωρών στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως την επιβολή "κυρώσεων χρηματοοικονομικού χαρακτήρα".

Το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας ορίζει ότι το δημόσιο έλλειμμα κάθε κράτους μέλους πρέπει να ανέρχεται στο 3% του ΑΕΠ του, όριο που ξεπερνάει η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ.

Κατά τις συνομιλίες τους, η Λαγκάρντ και ο Σόιμπλε μίλησαν επίσης για την πιθανότητα επιβολής "κυρώσεων χρηματοοικονομικού χαρακτήρα, κυρίως υπό τη μορφή ενός ποσού που θα πρέπει να καταβάλει ένα κράτος μέλος που παραβιάζει" το όριο του 3%, προσέθεσε η γαλλίδα υπουργός.

Το Παρίσι και το Βερολίνο επιθυμούν την επιβολή και "πολιτικών κυρώσεων", όπως "η αναστολή του δικαιώματος ψήφου", στα κράτη μέλη στην περίπτωση που ξεπερνούν σοβαρά και/ή επανειλλημένως το όριο του ελλείμματος που προβλέπει το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, σύμφωνα με κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ και του Σόιμπλε. 

ΣΚΑΙ