Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Πιέσεις του ελληνοαμερικανικού λόμπυ στο διορισμό του νέου Αμερικανού πρέσβυ της Τουρκίας

Στην ακρόαση του Αμερικανού διπλωμάτη Francis J. Ricciardone από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ώστε να εγκριθεί ο διορισμός του ως νέου πρέσβη των ΗΠΑ στη Τουρκία αναμένεται να τεθούν “σκληρές” ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά μετά από παρέμβαση του ελληνοαμερικανικού λόμπυ.
Αυτό ισχυρίζεται δημοσίευμα της Zaman, σύμφωνα με το οποίο μέλη της American Hellenic Institute (AHI) έστειλαν επιστολή στον John Kerry, πρόεδρο της Επιτροπής που θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τη πρόταση του προέδρου Obama για το πρόσωπο του νέου Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα.

Στην επιστολή γίνεται λόγος για τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% των εδαφών από τα τουρκικά στρατεύματα, την απειλή για την ειρήνη στο Αιγαίο από τις τουρκικές ενέργειες καθώς και τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών στη γείτονα χώρα, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. 

Η ηγεσία του δραστήριου ΑΗΙ προτείνει να ερωτηθεί ο Ricciardone “αν αποδέχεται τη παράνομη κατοχή των κυπριακών εδαφών” καθώς και “πόσο ανησυχεί” από τις καθημερινές  τουρκικές παραβιάσεις του Ελληνικού Εθνικού Εναέριου Χώρου στο Αιγαίο.

strategyreport.gr