Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

 Σφοδρή σύγκρουση δημάρχων με Μικάλεφ για το Τεμπλόνι, βολές και κατά κυβέρνησης

alt


Το γυαλί φαίνεται να έχει ραγίσει οριστικά, στις σχέσεις Μικάλεφ – δημάρχων των οποίων οι σχέσεις έχουν φτάσει στα άκρα με αφορμή την τελευταία κρίση στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Ο Δήμαρχος Κερκυραίων «άδειασε» τους συναδέλφους του συναινώντας στην απαίτηση των κατοίκων του Τεμπλονίου να ρίξει μόνο τα σκουπίδια του Δήμου του στο ΧΥΤΑ, την ώρα που ο ίδιος εμμέσως, οι στενοί του συνεργάτες ευθαρσώς, έριχναν ευθύνες για τα αδιέξοδα στον περιφερειακό σχεδιασμό και την υποβάθμιση του Τεμπλονίου σε όλους τους άλλους πλην του ίδιου του Σωτήρη Μικάλεφ...
Έτσι, ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη η σφοδρότατη σύγκρουσή τους, εντός των κλειστών θυρών της αίθουσας συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ και του Συνδέσμου Καθαριότητας (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων - ΦΟΔΣΑ) στο κτίριο της Σπηλιάς με τις φωνές, φευ, να ακούγονται μέχρι το «Μαύρο Γάτο»...

Επίθεση Αυλωνίτη κατά Μικάλεφ


«Μακριά από την μικροπολιτική προεκλογική αντιπαράθεση να μείνουν τα προβλήματα των απορριμμάτων του νομού της Κέρκυρας», ζήτησε ο δήμαρχος Εσπερίων Αλέκος Αυλωνίτης ο οποίος προσέθεσε: «Καλώ, κατανοώντας τη σοβαρότητα της όλης υπόθεσης, να πάψουν να κρύβονται, να χαϊδεύουν αυτιά και να παίζουν παιχνίδια γιατί το πρόβλημα θέλει άμεση λύση, τώρα! Τα πάντα είναι έτοιμα. Και να πάψουν να χρησιμοποιούν την εντελώς αντιδημοκρατική έκφραση ότι «όλοι οι δήμαρχοι ευθύνονται».


«Δεν μου αρέσει η στάση του»


Σε ερώτηση για το πως σχολιάζει τη στάση του κ. Μικάλεφ τις τελευταίες ημέρες; «προσωπική μου θέση: δεν μου άρεσε καθόλου. Και μην ξεχνάμε ότι τούτη εδώ η δημοτική αρχή θα είναι στη θέση της για τέσσερις μήνες ακόμα», υπογράμμισε ο κ. Αυλωνίτης προσθέτοντας πως ο δήμαρχος Κερκυραίων έχει σαφώς αλλάξει τη στάση του απέναντι στο πρόβλημα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.


Επίθεση και κατά κυβέρνησης


Ο κ. Αυλωνίτης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι κρύβεται και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, αφού η Περιφέρεια και το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι αρμόδια τόσο για το σχεδιασμό και την έγκριση του όποιου περιφερειακού σχεδιασμού, όσο και για την πληρωμή των χρημάτων που απαιτούνται ώστε να υλοποιηθούν τα έργα αποκατάστασης που έχει μελετήσει ο Σύνδεσμος Καθαριότητας: «Η πολιτεία, δια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, καλείται να χρηματοδοτήσει το σύνολο των έργων που δίνουν τώρα λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί της Κέρκυρας. Τα πάντα είναι έτοιμα. Εδώ είναι το πρόβλημα και ζητά λύση από την κυβέρνηση. Να πάρει τώρα θέση η κυβέρνηση, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση».


«Να χρηματοδοτήσει η πολιτεία»


Όσον αφορά τον περιφερειακό σχεδιασμό, ο κ. Αυλωνίτης δήλωσε: «Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη είτε να αναμορφώσει τον περιφερειακό σχεδιασμό, ή να προχωρήσει σε νέο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο νέος δήμος που θα δημιουργηθεί, θα δουλέψει ουσιαστικά το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης ή όποιο άλλο σύστημα αποφασίσει η πολιτεία. Δεν θεσμοθετεί η Τ.Α., δεν θεσμοθετεί ο Σύνδεσμος Καθαριότητας. Το μπαλάκι του Περιφερειακού σχεδιασμού που πέφτει στους ώμους της Αυτοδιοίκησης είναι ουσιαστικά αποφυγή των τεραστίων ευθυνών που έχει η όποια κυβέρνηση έχει κυβερνήσει αυτό τον τόπο, και η χθεσινή και η σημερινή».


«Κρύβεται» ο Γεωργαλίδης!


Μάλιστα, επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στον Περιφερεριάρχη, αφού έχουν παγώσει όλες οι χρηματοδοτήσεις που η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παράσχει για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ: «Ο κ. Γεωργαλίδης, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να πάψει να μιλά γύρω από ζητήματα που έχουν να κάνουν με κριτική και να περάσει στις αποφάσεις. Υπάρχουν όλες οι μελέτες έτοιμες. Να κινήσει επιτέλους τη διαδικασία συνεργαζόμενος με την κεντρική κυβέρνηση ώστε να χρηματοδοτήσει όλα τα έργα εδώ και τώρα».

CorfuPress.com