Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να πάρει το πράσινο φως, κατατέθηκε το ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που προβλέπει αλματώδη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, μέχρι το 2020.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ενεργειακού τομέα και τη διείσδυση των ΑΠΕ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, οι οποίες εξειδικεύονται στη συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θερμότητας και ψύξης κυρίως στον οικιακό τομέα, αλλά και στη χρήση βιοκαυσίμων στις μεταφορές. Αναλύονται επίσης μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και στοιχεία για τις βασικές διοικητικές δομές που θα επιταχύνουν τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών.
Με βάση και τις πιθανές παρατηρήσεις-αλλαγές που εκτιμάται ότι θα προκύψουν από τη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΥΠΕΚΑ θα συντάξει υπουργική απόφαση για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Στόχος του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης 20-20-20» είναι μέχρι το 2020 η χώρα μας να αυξήσει τη συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική παραγωγή ενέργειας στο 20%, να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% και να αυξήσει την ενεργειακή απόδοση κατά 20%.
Φιλοδοξία του ΥΠΕΚΑ είναι μέχρι το 2020 να υλοποιηθούν επενδύσεις 16 δισ. ευρώ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από ένα σύνολο επενδύσεων 22 δισ. ευρώ συνολικά στον ενεργειακό τομέα της χώρας μας. Στην πράξη, ωστόσο, για να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος θα πρέπει από φέτος και μέχρι το 2020 να προστίθενται στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών (αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά κ.λπ.) συνολικής ισχύος 1.000 μεγαβάτ. Δηλαδή, από 4.523 Μεγαβάτ (μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) σήμερα, να φτάσουν τα 14.968 Μεγαβάτ το 2010. Μέχρι σήμερα η ετήσια προσθήκη νέων ΑΕΠ κάθε μορφής μόλις που φτάνει τα 120 Μεγαβάτ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ