Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Θα είχαμε πληθωρισμό 1,2% χωρίς τους νέους φόρους


Η Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ 5,2% ΜΕΤΑΘΕΤΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 


Κρυφτούλι με τις ευθύνες για την ακρίβεια στην αγορά και την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού, εν μέσω σφοδρής οικονομικής ύφεσης και συμπίεσης των εισοδημάτων, συνεχίζουν να παίζουν οι κορυφαίοι οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης, ενώ οι καταναλωτές είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα.

 
Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που ως υπεύθυνη για την εποπτεία της αγοράς γίνεται συχνά αποδέκτης ενδοκυβερνητικής κριτικής για πλημμελείς ελέγχους στο θέμα της ακρίβειας και του ανταγωνισμού, επανήλθε χθες στο θέμα της χρόνιας κόντρας της με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας σε μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα ότι κυρίως οι φόροι, και όχι οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων ή τα διαρθρωτικά προβλήματα (με εξαίρεση τη στέγαση, την εκπαίδευση και τα ξενοδοχεία, καφετέριες, εστιατόρια), είναι ο παράγοντας που ευθύνεται για την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα μάλιστα με τη μελέτη, αν δεν είχε μεσολαβήσει το φετινό μπαράζ των αυξήσεων στους φόρους κατά το πρώτο εξάμηνο, ο πληθωρισμός θα είχε μειωθεί τον Ιούνιο στο 1,2% αντί του 5,2% όπου εκτοξεύθηκε τον προηγούμενο μήνα, καθώς στην πραγματικότητα οι τιμές σε πολλά αγαθά μειώθηκαν.


Επιβάρυνση 77%

Σύμφωνα την ίδια μελέτη του ΥΠΟΙΑΝ, η οποία βασίζεται στη σύγκριση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή με και χωρίς τις φετινές αυξήσεις του ΦΠΑ, του ΕΦΚ και άλλων έμμεσων φόρων, η συνολική επίδραση των φόρων στον πληθωρισμό έφτασε τον Ιούνιο στο 77,1% (4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύνολο 5,2%) ενώ η αντίστοιχη συμμετοχή των φόρων στον πληθωρισμό τον Ιανουάριο ήταν 16,6% ή 0,39 ποσοστιαίες μονάδες σε σύνολο 2,32%. Από την ανάλυση προκύπτει ότι η επίδραση της φορολογικής επιβάρυνσης είναι αυξητική σε όλη τη διάρκεια του πενταμήνου Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2010 -περίοδος κατά την οποία ελήφθησαν τα νέα φορολογικά μέτρα- με την ποσοστιαία συμβολή των φόρων να κυμαίνεται μεταξύ 47% έως 83,1%.

Στην ανάλυση επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση πως πολλά προϊόντα που θεωρούνται ένοχα για την ακρίβεια είναι στην πραγματικότητα αθώα, αφού χωρίς τους φόρους οι τιμές τους είναι σήμερα χαμηλότερες. 

**Στα ποτά και τα τσιγάρα λ.χ. η αύξηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ το πρώτο 6μηνο οδήγησε σε άνοδο των τιμών των αγαθών από 6,3% τον Ιανουάριο σε 18,7% τον Ιούνιο του 2010. Το ποσοστό πληθωρισμού των ίδιων αγαθών με σταθερούς φόρους εμφανίζει μείωση από 3,9% τον Ιανουάριο σε -3,6% τον Ιούνιο. Από την ανάλυση προκύπτει ότι η πραγματική ποσοστιαία επίδραση της φορολογίας στη μεταβολή των τιμών ανέρχεται σε 22,36%.

Απορρόφησαν φόρους

**Στη Διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά ο πληθωρισμός κινήθηκε αρνητικά ολόκληρο το πρώτο 6μηνο (από -2% τον Ιανουάριο του 2010 σε -0,8% τον Μάιο), συμπεριφορά που κατά το υπουργείο Οικονομίας καταδεικνύει την τάση απορρόφησης σημαντικού μέρους των φόρων και των λειτουργικών εξόδων από τις επιχειρήσεις. 

**Οι Μεταφορές επιβαρύνονται από την αύξηση των φόρων στα καύσιμα και τα αυτοκίνητα και ο πληθωρισμός στον τομέα ανέβηκε από 9,9% τον Ιανουάριο σε 17,1% τον Ιούνιο. Οι τιμές θα ανέβαιναν ακόμη και αν δεν είχαν αυξηθεί οι φόροι, εξαιτίας της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου, της ανατίμησης του δολαρίου έναντι του ευρώ και «διαρθρωτικών δυσκαμψιών» της αγοράς καυσίμων. * 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ