Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Αλβανία-Ιταλία:Πρωτόκολλο διμερούς συνεργασίας για την ανάπτυξη



ΤΙΡΑΝΑ. Πρωτόκολλο διμερούς συνεργασίας για την ανάπτυξη υπέγραψαν την Δευτέρα στα Τίρανα, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ιλίρ Μέτα, και ο Ιταλός ομόλογός του, Φράνκο Φρατίνι. Ο I. Μέτα δήλωσε ότι η Ιταλία παραμένει ο βασικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος της Αλβανίας και οι Ιταλοί οι κύριοι ξένοι επενδυτές στη χώρα, σε πολλούς τομείς.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας Αλβανίας - Ιταλίας, συνολικού ύψους 51 εκατ.ευρώ, αφορά τη χρονική περίοδο από το 2010 μέχρι το 2012 και στόχο έχει την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.
Ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας ευχαρίστησε, επίσης, τον Ιταλό ομόλογό του για την πλήρη ενσωμάτωση των Αλβανών στην ιταλική κοινωνία, καθώς και για τη στήριξη της Ρώμης στις προσπάθειες ένταξης των Τιράνων σε ευρωπαϊκούς οδικούς άξονες και σε δίκτυα ενέργειας.
Από την πλευρά του, ο κ. Φρατίνι εκτίμησε πως η Αλβανία θα κατορθώσει, κατά πάσα πιθανότητα, έως το προσεχές φθινόπωρο να πετύχει την άρση του καθεστώτος έκδοσης βίζας για τους πολίτες της που ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε., επισημαίνοντας, παράλληλα, πως τα Τίρανα έχουν σημειώσει πρόοδο στην πορεία ένταξής τους στην "ευρωπαϊκή οικογένεια".
Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να εργαστούν από κοινού για να πετύχουν την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.


(Πηγή: Express.gr)