Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

«Πλήρωσε» τις δηλώσεις του


   Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απομάκρυνε από τα καθήκοντα του τον επικεφαλής των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, τον στρατηγό Στάνλει Μακρίσταλ μετά από τα προσβλητικά για την κυβέρνηση Ομπάμα σχόλια που έκανε σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Rolling Stone".


    Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, τη θέση του στρατηγού Μακρίσταλ αναλαμβάνει ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης στο Ιράκ .

    Ο στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ είχε σήμερα στο Λευκό Οίκο, συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    Θεωρείται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εξοργίσθηκε για το άρθρο, αλλά δημοσία κράτησε χαμηλούς τόνους, και επέπληξε τον ΜακΚρίσταλ.

    "Πιστεύω ότι το άρθρο στο οποίο εμφανίζονται δηλώσεις του ιδίου και του επιτελείου του δείχνουν έλλειψη ευθυκρισίας", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

    Ο αμερικανός στρατηγός ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις, κάνοντας λόγο για "σφάλμα" και "έλλειψη ευθυκρισίας".

    Στο άρθρο που φέρει τον τίτλο " The Runaway General", ο ίδιος ο ΜακΚρίσταλ κάνει υποτιμητικά σχόλια για τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον ειδικό απεσταλμένο στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Στενοί του συνεργάτες εμφανίζονται να αποκαλούν ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο "κλόουν" και έναν άλλο "πληγωμένο ζώο".

    Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, αρχικά ύψιστη προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης Ομπάμα, έδωσε τελευταία τη θέση του σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, όπως η αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ και η οικολογική καταστροφή που προκαλεί η διαρροή πετρελαίου από το κοίτασμα που εκμεταλλευόταν η BP στον Κόλπο του Μεξικού, που θεωρούνται σημαντικά εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου στο Κονγκρέσο.

    Ωστόσο, η υπόθεση ΜακΚρίσταλ συμπίπτει με τη μείωση της υποστήριξης της κοινής γνώμης προς τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου οι ταλιμπάν συνεχίζουν την προώθησή τους παρά την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων από την αμερικανική κυβέρνηση.

    Το επεισόδιο επανέφερε μνήμες από τις ένταση που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στην πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ όταν ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν απέπεμψε τον στρατηγό Ντάγκλας Μακάρθουρ από τη διοίκηση της Απω Ανατολής το 1951 για χλευασμό της αμερικανικής πολιτικής και την ανοικτή υποστήριξη της θέσης για την ανάγκη επέκτασης του πολέμου από την κορεατική χερσόνησο στην Κίνα.

ΑΠΕ