Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Ύποπτο πλοίο με στρατιωτικό υλικό στη Κύπρο

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει το εμπορικό πλοίο Santiago με προορισμό το Σουδάν, για το οποίο οι κυπριακές αρχές εξέδωσαν απαγόρευση απόπλου επειδή μετέφερε στρατιωτικό υλικό (άρματα μάχης και εκρηκτικές ύλες), παρά το εμπάργκο που ισχύει σε βάρος της αφρικανικής χώρας λόγω του εμφυλίου πολέμου.

Το υπό σημαία Αντίγκουα εμπορικό πλοίο παραμένει σε κυπριακά χωρικά ύδατα από τις 11 Ιουνίου. Είχε προσεγγίσει στη Λεμεσό ζητώντας να ανεφοδιαστεί σε καύσιμα πριν συνεχίσει το ταξίδι του. Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, οι κυπριακές Αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ, αν και η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία αρνήθηκε κάθε ανάμειξη της Ουάσιγκτον, κάτι που δήλωναν και οι κυπριακές Αρχές.
Σε δηλώσεις του προς το Βήμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής Αστυνομίας Μ. Κατσουνωτός ανέφερε ότι στο Santiago βρέθηκαν 15 γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard καθώς και 15 εμπορευματοκιβώτια γεμάτα με εκρηκτική ύλη ΤΝΤ, ποσότητα "ικανή να ανατινάξει μια ολόκληρη πόλη. Πάντως, άλλες πληροφορίες από τον Φιλελεύθερο της Τετάρτης ανέφεραν ότι εντοπίστηκαν 17 άρματα μάχης κινεζικής προέλευσης με προορισμό τη Σιγκαπούρη και μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών με προορισμό το Σουδάν. Εκ των υστέρων, ο καπετάνιος άλλαξε τη κατάθεσή του και υποστήριξε ότι, οι εκρηκτικές ύλες προορίζονται για ορυχεία στην Αλγερία.
Τα έγγραφα του πλοίου δείχνουν ότι απέπλευσε από τη Νορβηγία με στάσεις στη Σιγκαπούρη, στη Γερμανία και την Ισπανία και ενδεχομένως σε άλλες χώρες αν και όπως φαίνεται δεν ερευνήθηκε.
Ο Ρώσος καπετάνιος, σε καταθέσεις με αρκετές αντιφάσεις, αρνείται να αποκαλύψει από πού ξεκίνησε το πλοίο και από πού φορτώθηκαν τα άρματα μάχης, λέγοντας απλώς ότι πήρε εντολή από την εταιρεία του να το παραλάβει από λιμάνι της Νορβηγίας (όπως και έπραξε) και να μεταφέρει τα άρματα μάχης στη Σιγκαπούρη και την εκρηκτική ύλη στην Αλγερία.
Παρά την πολυήμερη απαγόρευση απόπλου, κανείς δεν αναζήτησε το πλοίο ενώ οι κυβερνήσεις της Αλγερίας και της Σιγκαπούρης δεν απάντησαν μέχρι αργά την Τετάρτη σε αιτήματα της Κύπρου για πληροφορίες.

strategy-geopolitics4.blogspot.com