Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Κλιμακώνεται η διαμάχη για το αέριο


Χθες η Μόσχα ανακοίνωσε περαιτέρω περικοπή της παροχής προς το Μινσκ, η οποία πέφτει στο 60%

ΜΟΣΧΑ. Κλιμακώνεται η διαμάχη της Ρωσίας με τη Λευκορωσία αναφορικά με το φυσικό αέριο. Χθες η Μόσχα ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε περαιτέρω περικοπή της παροχής του φυσικού αερίου προς το Μινσκ, η οποία πέφτει πλέον στο 60%.

Τόνισε ωστόσο ότι η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη συνεχίζεται κανονικά, παρά τις απειλές του Μινσκ ότι θα κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες των αγωγών που διέρχονται από τη Λευκορωσία. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η επιχείρηση φυσικού αερίου της Λιθουανίας, η παροχή φυσικού αερίου μέσω Λευκορωσίας προς την Ουκρανία και τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική έχει μειωθεί κατά 40%.


Σημειωτέον ότι ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να γίνει όμηρος» στη διαμάχη Ρωσίας-Λευκορωσίας για το φυσικό αέριο.

Ο Aλεξέι Μίλερ, επικεφαλής της ρωσικής επιχείρησης φυσικού αερίου Gazprom, ανέφερε ότι έχει δύο νέα, ένα καλό και ένα κακό. Το καλό νέο, είπε, είναι ότι η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Λευκορωσίας συνεχίζεται κανονικά και ότι οι πελάτες της Ρωσίας δεν έχουν λόγους να ανησυχούν. Το κακό νέο, πρόσθεσε, είναι ότι η Λευκορωσία δεν λαμβάνει μέτρα για να εξοφλήσει το χρέος της προς τη Ρωσία και συνεπώς η Ρωσία θέτει όριο στην παροχή φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία, στο 60%. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, καλύπτει το 25% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Τα τέσσερα πέμπτα αυτού του αερίου διέρχονται από την Ουκρανία και το ένα πέμπτο από τη Λευκορωσία.

Η Ουκρανία έχει ήδη υποσχεθεί να στείλει περισσότερο ρωσικό αέριο στην Ευρώπη για να βοηθήσει τη Μόσχα να καλύψει το ενδεχόμενο κενό που προκαλεί η παρακράτηση του ρωσικού φυσικού αερίου από τη Λευκορωσία, παρότι οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν θα παρατηρηθεί μεγάλη έλλειψη, δεδομένης της χαμηλής κατανάλωσης στην Ευρώπη λόγω θέρους.

Οι σχέσεις Μόσχας-Μινσκ διέρχονται επίσης κρίση, καθώς ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ισόβιος πρόεδρος της Λευκορωσίας -από το 1994-, εκμεταλλεύεται την επιθυμία της Ρωσίας να διατηρήσει έναν σύμμαχο στα δυτικά της και ασκεί πιέσεις στο Κρεμλίνο για να μη διακόψει την οικονομική ενίσχυσή του προς το Μινσκ. Μεταξύ των πελατών της Ρωσίας, η Λευκορωσία καταβάλλει το χαμηλότερο αντίτιμο για το φυσικό αέριο και έχει διαμηνύσει ότι θα πρέπει να πληρώνει ακόμη λιγότερα τόσο για το ρωσικό φυσικό αέριο όσο και για το πετρέλαιο, αν η Μόσχα επιθυμεί να διατηρήσει τις στενές σχέσεις. Ο Λουκασένκο φλερτάρει τώρα με τη Δύση και αναζητεί εκεί πηγές ενέργειας.

Οι σχέσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά τη διαφωνία των δύο χωρών στο ζήτημα της υπό διαμόρφωση τελωνειακής ένωσης Ρωσίας, Καζακστάν και Λευκορωσίας, αλλά και γιατί ο Λουκασένκο έδωσε άσυλο στον ανατραπέντα πρόεδρο του Κιργιζιστάν, Κουρμπανπέκ Μπακίγεφ. Μετά την εξέγερση του Απριλίου και την ανατροπή Μπακίγεφ στο Κιργιζιστάν, η Μόσχα υποστηρίζει τη νέα ηγεσία στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

http://news.kathimerini.gr