Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Το Κουρδικό επανέρχεται στο προσκήνιο


Ο Ερντογάν κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι δεν στηρίζουν τον αγώνα κατά του ΡΚΚ

Είκοσι επτά άτομα συνέλαβε και ανέκρινε η τουρκική αστυνομία σε σχέση με την προχθεσινή επίθεση της οργάνωσης «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» εναντίον στρατιωτικού λεωφορείου στο προάστιο Χαλκαλί της Πόλης. Την ίδια ώρα κατηγορίες εις βάρος ευρωπαϊκών χωρών, «που δεν στηρίζουν επαρκώς την Τουρκία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας και κάνουν τα στραβά μάτια στις δραστηριότητες και την προπαγάνδα εγκληματιών», εκτόξευσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της συνόδου κορυφής χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Κωνσταντινούπολη.

Μία ημέρα μετά την επίθεση στο Χαλκαλί, που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις αξιωματικούς και στη 17χρονη κόρη στρατιωτικού, ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από τους Ευρωπαίους συμμάχους «να διακόψουν τη χρηματοδότηση των Κούρδων αυτονομιστών και να απελάσουν υπόπτους για στρατευμένη δράση υπέρ του ΡΚΚ».


Ο κ. Ερντογάν συνόδευσε την επίθεσή του αυτή κατά Ευρωπαίων με αίτημα προς τη σύνοδο κορυφής για τη δημιουργία «κοινής αντιτρομοκρατικής πλατφόρμας», αίτημα το οποίο απαντήθηκε με διακήρυξη στην οποία η σύνοδος καταδικάζει «τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ» και καλεί τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την Τουρκία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας.

Η οργισμένη πικρία έναντι Ευρωπαίων του κ. Ερντογάν, για την «ανοχή τους προς τη δράση κουρδικών οργανώσεων και μέσων ενημέρωσης», εκφράστηκε αφού προηγουμένως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε πληροφορίες τουρκικών εφημερίδων, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ διέκοψαν πρόσφατα την ανταλλαγή πληροφοριών για το ΡΚΚ με την Τουρκία, πρακτική που εφαρμόστηκε επί κυβερνήσεως Μπους βάσει συμφωνίας. «Δεν υπήρξε καμία αλλαγή, το ΡΚΚ παραμένει μια τρομοκρατική οργάνωση, που συνιστά απειλή για την Τουρκία, το Ιράκ και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Φίλιπ Κράουλι. Εμφαση έδωσε η φιλοκυβερνητική «Ζαμάν» στην τελική ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ υπέρ της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει σε Αμερικανούς πολίτες και οργανώσεις την παροχή «υλικής βοήθειας» προς τρομοκρατικές οργανώσεις. Στο κείμενο της απόφασης γίνεται ειδική μνεία στην Τουρκία, «χώρα σύμμαχο και μέλος του ΝΑΤΟ, σε διαρκή άμυνα έναντι της βίαιης εξέγερσης του ΡΚΚ».

Η διεθνοποίηση του κουρδικού ζητήματος από τον Τούρκο πρωθυπουργό δεν άμβλυνε την κριτική της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς του στο κουρδικό, μολονότι σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε τον λαό ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μπασμπούγ. Η ουσία όμως είναι ότι, ενώ το εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας μονοπωλούσαν η συνταγματική αναθεώρηση και η δίκη της Εργκένεκον, οι επιθέσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, και προχθές στην Κωνσταντινούπολη, επαναφέρουν τους Κούρδους στο προσκήνιο. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο, 12 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από Κούρδους σε φυλάκιο στο Σεμντινλί της επαρχίας Χάκαρι. Ανώτατοι στρατιωτικοί πληροφόρησαν τον κ. Ερντογάν ότι, δυόμισι ώρες πριν από την επίθεση στο φυλάκιο, ήταν γνωστή η παρουσία Κούρδων ανταρτών, αλλά ουδείς αντέδρασε. Εξ ου και στην Αγκυρα από ανώνυμες κυβερνητικές πηγές γίνεται λόγος για «υπονομευτικές ενέργειες». Ενδιαμέσως, η τουρκική αεροπορία πλήττει στόχους του ΡΚΚ στο βορειοϊρακινό έδαφος.

http://news.kathimerini.gr