Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Κίνα: Μπρος δολάριο και πίσω ευρώ

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΥΣ FINANCIAL TIMES

Πέρυσι η Κίνα ανησυχούσε για τα αποθεματικά της σε δολάρια, φέτος για τα ομόλογα που έχει σε ευρώ. 


Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε δημοσίευμα των «Financial Times», το οποίο έσπευσαν πάντως να διαψεύσουν επιμόνως οι κινεζικές αρχές. Σε προχθεσινοβραδινό δημοσίευμά τους στην ηλεκτρονική τους έκδοση, οι «Financial Times» υποστήριζαν ότι εκπρόσωποι της Κρατικής Επιτροπής Διαχείρισης Συναλλάγματος (SAFE) συναντήθηκαν πρόσφατα με εκπροσώπους ξένων τραπεζών στο Πεκίνο για να συζητήσουν το θέμα. 

Η Κίνα, η οποία εκτιμάται ότι διαθέτει στα αποθεματικά της περί τα 630 δισ. δολάρια σε ομόλογα της ευρωζώνης, φέρεται να έχει εκφράσει ανησυχία για τα ανοίγματά της στις χώρες όπως Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία. 

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έσπευσε ωστόσο χθες να διαψεύσει τη σχετική πληροφορία, που είχε αναζωπυρώσει τις πιέσεις στο ευρώ, το οποίο είχε υποχωρήσει κοντά στο πρόσφατο χαμηλό των 4 ετών, στο 1,2143 δολάριο. Ανέκαμψε πάνω από το 1,22 δολάριο μετά τη διάψευση. «Το δημοσίευμα δεν έχει βάση», ανακοίνωσε η SAFE, η οποία διαχειρίζεται τα κινεζικά συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων, τα οποία είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Το ένα τρίτο των κινεζικών αποθεματικών είναι σε ευρώ, κυρίως σε κρατικά ομόλογα. 

Το ευρώ έχει υποχωρήσει πάνω από 14% μέχρι στιγμής φέτος έναντι του δολαρίου, με επίκεντρο την κρίση του δημόσιου χρέους στα κράτη της ευρωζώνης. 

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, η κεντρική τράπεζα της Κίνας επισημαίνει επίσης ότι «η Κίνα είναι ένας υπεύθυνος και μακροπρόθεσμος επενδυτής όσον αφορά τις επενδύσεις σε συναλλαγματικά αποθέματα και ακολουθούμε πάντοτε την αρχή της διαφοροποίησης. Η Ευρώπη ήταν, είναι και θα παραμείνει μία από τις μεγαλύτερες αγορές επενδύσεων για τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Κίνας». 

Ο επικεφαλής της κρατικής επενδυτικής εταιρείας της Κίνας με διαθέσιμα 300 δισ. δολάρια, Γκάο Ξικίνγκ δήλωσε στο κινεζικό πρακτορείο Ξινχούα ότι η ελληνική κρίση χρέους δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στις κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ