Σάββατο 29 Μαΐου 2010

«Τα ψέλνουν» στη Μέρκελ για τα ανθελληνικά δημοσιεύματα

Βαριές κατηγορίες κατά της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε απηύθυνε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καθιστώντας τους υπεύθυνους για την ανθελληνική καμπάνια της εφημερίδας «Μπιλντ». 


«Η κ. Μέρκελ έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για να σταματήσει την ανθελληνική προπαγάνδα της εφημερίδας "Μπιλντ"», επεσήμανε με δηλώσεις του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Τσάιτ». Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι «η καγκελάριος έπρεπε να είχε εκδηλώσει πιο ενεργό ενδιαφέρον, ώστε να σταματήσουν τα ανθελληνικά δημοσιεύματα της "Μπιλντ". 

Αυτή ήταν η δουλειά της. Οφειλε να πει "παρατραβάτε το σκοινί". Εάν όχι αυτή, κάτι τέτοιο έπρεπε τουλάχιστον να είχε πράξει ο υπουργός Εξωτερικών». Και πρόσθεσε ο κ. Γκάμπριελ: «Αντί γι' αυτό, η κ. Μέρκελ υπηρέτησε τα ανθελληνικά αισθήματα της εφημερίδας "Μπιλντ" και άφησε να τη χειροκροτούν ως "σιδηρά" καγκελάριο. Κάτι τέτοιο στρέφεται και εναντίον της Ευρώπης». 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι συνέβαλαν ώστε να εξαπλωθούν στη Γερμανία ανθελληνικά στερεότυπα. Από τα δύο αυτά κόμματα προήλθαν τίτλοι της γερμανικής εφημερίδας, όπως «Ούτε ένα σεντ για τους Ελληνες» ή η πρόταση «Οι Ελληνες να πουλήσουν τα νησιά τους». Ο Γερμανός πολιτικός άσκησε με δηλώσεις του στην «Τσάιτ» κριτική και στον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, για δηλώσεις του πως αμφιβάλλει αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια.

«Ο κ. Ακερμαν κάνει τέτοιες δηλώσεις, δίχως να σκέφτεται τι αντίκτυπο έχουν στις αγορές. Αυτό φανερώνει το πόσο καλοί σύμβουλοι είναι ορισμένοι τραπεζίτες. Τους μεγάλους αυτούς "στρατηγούς" τούς γνωρίζω καλά· πουθενά αλλού δεν είδα τόσο μεγάλη απαξίωση για την πολιτική και τη δημοκρατία, όσο στις τάξεις κάποιων τέτοιων τραπεζιτών». 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ