Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Φονική κακοκαιρία με 8 νεκρούς σε χώρες της κεντρικής, της βόρειας, αλλά και της νότιας Ευρώπης

kakos_kairos
Οκτώ νεκρούς έχουν αφήσει πίσω τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σαρώνουν -παρά την προχωρημένη άνοιξη- πολλές χώρες της κεντρικής, της βόρειας, αλλά και της νότιας Ευρώπης. Οι φονικές πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε τρείς ανθρώπους στην Πολωνία, σε δύο στη Σερβία και σε έναν στην Ουγγαρία και την Τσεχία, ενώ στο Ποζιτάνο, κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας, μια μητέρα χάθηκε στη μανιασμένη θάλασσα για να σώσει το γιό της. Πυκνές χιονοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα στην Αυστρία και στη Βοσνία.
Οι ποταμοί στην Πολωνία ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια επιφυλακής, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Ένας άνδρας πνίγηκε αφού πρώτα έσωσε το γιο του από το ποτάμι στην πόλη Κοζάροφ. Το πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς έκλεισε για τους επισκέπτες εξαιτίας του φόβου υπερχείλισης του ποταμού Σόλα.

Στην Τσεχία περισσότερα από 10.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Πέντε σιδηροδρομικές γραμμές και 50 δρόμοι έκλεισαν. Αντιμέτωποι με τις βροχές και τις πλημμύρες βρίσκονται οι κάτοικοι στα βόρεια της Ουγγαρίας και στη Σερβία.
Ενώ οι μετεωρολόγοι δεν προβλέπουν αλλαγή του σκηνικού τις επόμενες ημέρες για τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Στην Ιταλία σοκ προκαλεί ερασιτεχνικό βίντεο όπου ένα γιγαντιαίο κύμα χτυπάει μία γυναίκα και το γιο της ενώ στέκονταν σε μόλο στο θέρετρο Ποζιτάνο. Η 49χρονη Αμερικανίδα κατόρθωσε να σπρώξει το γιο της προς τους διασώστες προτού παρασυρθεί από το ρεύμα...
Κάποιοι πάντως λίγες ημέρες πριν την έναρξη του καλοκαιριού έχουν μία ακόμη ευκαιρία να εξασκήσουν τα αγαπημένα τους χειμερινά σπορ στην Αυστρία.
Το χιόνι που έπεσε το Σαββατοκύριακο έντυσε στα λευκά δυτικές επαρχίες. Και στη Βοσνία το έστρωσε δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους βοσκούς.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ