Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Γενικές συνελεύσεις και προσφυγή στη δικαιοσύνη σε Τεμπλόνι και Λευκίμμη για τους ΧΥΤΑ


http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQDjlSxYCuSN_x_ZvznCN6DYD-K_sA1iRp-LZvosSimMdZ5bRg&t=1&usg=__NkpK35ReatcD5rpH_QQBHkjCrRk=
Κανείς δεν μοιάζει να είναι ευχαριστημένος μετά τις συζητήσεις που έγιναν στην Περιφέρεια για το μέλλον των ΧΥΤΑ στο νησί και τις κινήσεις που θα γίνουν. Στο Τεμπλόνι προχωρούν σε γενική συνέλευση και παράσταση στην Εισαγγελέα και στη Λευκίμμη απαντούν με εξώδικα.

Οι συζητήσεις που ξεκίνησε ο γενικός γραμματέας της ΠΙΝ Κώστας Γεωργαλίδης, μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τους εμπλεκόμενους για τα θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό, δεν έφερε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.


Οι εκπρόσωποι του συλλόγου Αλεύχιμον και του Κινήματος κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης δεν πείστηκαν ότι η υπογραφή των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση δεν σημαίνει και λειτουργία, θεωρώντας ότι ο κ. Γεωργαλίδης άνοιξε παράθυρο για αδειοδότηση του ΧΥΤΑ. Οι εκπρόσωποι του συλλόγου Τεμπλονίου από την άλλη πλευρά δεν ικανοποιήθηκαν στο κύριο αίτημά τους που είναι η απομάκρυνση οποιασδήποτε εγκατάστασης για τα απορρίμματα από την περιοχή τους και ετοιμάζονται για παράσταση στην Εισαγγελέα.

Λευκίμμη: Παράνομη η υπογραφή περιβαλλοντικών όρων

Οι Λευκιμμιώτες εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία επισημαίνουν ότι ο ΧΥΤΑ Νότου είναι ένα παράνομο έργο που στερείται χωροθέτησης και κατασκευάστηκε χωρίς περιβαλλοντικούς όρους, που έχουν λήξει από το 2007.

«Θεωρούμε την υπογραφή έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων για το Χ.Υ.Τ.Α. Νότιας Κέρκυρας, από το Γ.Γ. της Π.Ι.Ν., πράξη παράνομη, για τους λόγους που έχουμε περιγράψει στα εξώδικα τα οποία έχουν σταλεί σε κάθε αρμόδιο ανεξαρτήτως θέσης. Δηλώνουμε ότι θα ενεργοποιήσουμε αμέσως τα παραπάνω εξώδικα και σύντομα θα προσδιορίσουμε τα επόμενα βήματα του αγώνα μας» ανακοινώνουν.

Κρίσιμη είναι η γενική συνέλευση την Κυριακή από την οποία θα αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις, αν και ήδη σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Γ. Πανδής στο Ράδιο Επτάνησα, έχουν αποφασίσει την προσφυγή στο ΣτΕ κατά της υπογραφής Γεωργαλίδη.

Τεμπλόνι: Δεν μας ενδιαφέρει ο τρόπος, θέλουμε να φύγουν

«Δεν ενδιαφερόμαστε ποιος θα είναι ο τρόπος διαχείρισης απορριμμάτων και πόσες αλλαγές θα γίνουν στη διαχείριση, εκείνο που εμάς μας ενδιαφέρει είναι να φύγει η εγκατάσταση των απορριμμάτων από την περιοχή μας και να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει γίνει στο Τεμπλόνι» απαντούν μετά τη δική τους συνάντηση με τον περιφερειάρχη οι κάτοικοι του Τεμπλονιού.

Η πρόεδρος του συλλόγου Μάγδα Παπανικολοπούλου, μιλώντας σήμερα στο «Ράδιο Επτάνησα» ενημέρωσε ότι η γενική συνέλευση των κατοίκων θα αποφασίσει για τις περαιτέρω κινήσεις τους ενώ προανήγγειλε και παράσταση στην Εισαγγελέα προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

Τι έχει κατά νου ο περιφερειάρχης;

Πάντως από τη συνάντηση δεν έχουν εκδοθεί ασφαλή συμπεράσματα, καθώς έπεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων διάφορες προτάσεις. Δεματοποίηση, νέο μηχάνημα προηγμένης τεχνολογίας που μειώνει στο ελάχιστο τον όγκο των σκουπιδιών και φαίνεται ότι είναι φιλικό για το περιβάλλον (ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει ακριβώς τη λειτουργία του), δημιουργία και τρίτου κυττάρου στο Τεμπλόνι είναι μερικά από όσα ακούστηκαν. Ο περιφερειάρχης φαίνεται θετικός στην εξέταση των πάντων, αφού η κάθε πλευρά έχει τη δική της πρόταση.

Την ίδια ώρα στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων πρέπει να προχωρήσουν σε εκλογές για την ανάδειξη προέδρου και αντιπροέδρου, αφού οι κ. Μικάλεφ και Τριβυζάς αντίστοιχα, μέχρις ώρας, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επανακάμψουν στις θέσεις τους, ανακαλώντας τις παραιτήσεις τους.

Αναπάντητο μένει τέλος αν και πότε η ΠΙΝ προτίθεται να χρηματοδοτήσει τα έργα στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, που βρίσκονται στον αέρα, και για τα οποία σύμφωνα με τον δήμαρχο Εσπερίων Αλ. Αυλωνίτη «έχουν κατατεθεί μελέτες στην Περιφέρεια εδώ κι ένα χρόνο».

corfupress.com