Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Μαζικές παραιτήσεις μελών της ΝΔ πριν τις εκλογές



Μαζικές παραιτήσεις μελών της ΝΔ πριν τις εκλογέςΕντονες αναταράξεις παρατηρούνται ακόμη μία φορά στο εσωκομματικό πεδίο της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή αυτή τη φορά τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στις νομαρχιακές οργανώσεις, τις περιβόητες ΝΟΔΕ. Οι εκλογές αυτές θεωρούνται σημαντικές, καθώς όσοι εκλεγούν θα μετάσχουν στο 8ο τακτικό συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί το τριήμερο 25 με 27 Ιουνίου στο Φάληρο.



Οι μεγαλύτερες εσωκομματικές εντάσεις σημειώνονται σε τέσσερις περιοχές: στην Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και τη Λάρισα. Ιδίως στα Χανιά, προπύργιο της Ντόρας Μπακογιάννη, υπήρξαν δεκάδες παραιτήσεις κομματικών μελών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σύσσωμη αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία η Τοπική Οργάνωση Ασής Γωνιάς καταγγέλλοντας τη νυν ηγεσία του κόμματος. Μάλιστα δύο μεγάλες οικογένειες, των Μποτωνάκηδων και των Παπαδομανωλάκηδων, γνωστοποίησαν με επιστολή τους στον τοπικό Τύπο του νομού ότι ζητούν «την άμεση διαγραφή από τη Ν.Δ. του Σαμαρά».
Mαζικά pαραιτήθηκαναπό τη ΝΔ περίπου 400 μέλη του κόμματος στα Χανιά, στη διάρκεια της διευρυμένης συνεδρίασης της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος, χωρίς να κρύβουν ότι πρόσκεινται στην Ντόρα Μπακογιάννη.

Η συνεδρίαση έγινε σε κλίμα έντασης, ιδιαίτερα όταν μπήκε στην αίθουσα ο πρώην βουλευτής, Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ του Αντώνη Σαμαρά, αφού ακούστηκαν έντονες αποδοκιμασίες σε βάρος του. Λίγη ώρα νωρίτερα ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Γιώργος Βούρβαχης κάλεσε με την ομιλία του τα μέλη του κόμματος να μη συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες της Κυριακής, ενώ ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μιχάλης Λαγουδάκης απέσυρε την υποψηφιοτητά του. Παρών ήταν και ο γνωστός “μητσοτακικός” και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Νικηφοράκης.

«Μας πνίγει η ντροπή και η αηδία μπροστά στον πρωτοφανή φασισμό και σκοταδισμό που μετέρχεται η νέα ηγεσία της Ν.Δ. προκειμένου να επιτύχει “ιδεολογική καθαρότητα”. Μας πνίγει η ντροπή και η αηδία για την ατολμία και τον μικροκομματισμό του κ. Σαμαρά μπροστά στην προσπάθεια όλων των υγιών πολιτικών δυνάμεων για τη σωτηρία της πατρίδας. Οργιζόμαστε και θλιβόμαστε για τον ανοίκειο θάνατο της Φιλελεύθερης Παράταξης του 47,3%. Εμείς κοιτάμε μπροστά και προσδοκούμε ένα ελπιδοφόρο αύριο» αναφέρεται στην επιστολή των δύο οικογενειών.

Στο γειτονικό Ηράκλειο ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Βελγάκης απέσυρε την υποψηφιότητά του ως προέδρου της ΝΟΔΕ, ενώ ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χανίων Γιώργος Βούρβαχης κατήγγειλε ως «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πράξη» τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη. Στον αντίποδα, ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του κόμματος Μανώλης Βολουδάκης πήρε το μέρος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και δήλωσε: «Εάν κάποιοι ενοχλούνται από το άνοιγμα των διαδικασιών, γιατί θεωρούν ότι αυτό απειλεί τα φέουδά τους, δεν πειράζει. Σημασία έχει η συμμετοχή όσων πραγματικά θέλουν να συνεισφέρουν στην αναγέννηση της παράταξης».

Πάντως χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος προσπάθησε να κλείσει το θέμα κάνοντας λόγο για «μεμονωμένα περιστατικά» και κάλεσε τα 870.000 εγγεγραμμένα μέλη να προσέλθουν στις κάλπες.