Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα

 ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αθήνα
Πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα και χαμηλότερες εισαγωγικές αποδοχές και για τους νέους σε ηλικία εργαζoμένους προβλέπουν οι ρυθμίσεις που προωθεί το Yπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Στόχος είναι ο περιορισμός του μισθολογικού κόστους και η ικανοποίηση του αιτήματος των δανειστών της Ελλάδας για τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη συγκράτηση του κόστους παραγωγής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά περιλαμβάνουν τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, χαμηλότερες εισαγωγικές αποδοχές και για τους νέους σε ηλικία εργαζόμενους, ανατροπές στις συμβάσεις εργασίας, διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων, αλλά και αισθητή μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης.

Η κυβέρνηση θα αποφασίσει και θα καθορίσει με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, το αργότερο έως το τέλος του έτους, τις τελικές αλλαγές. Ουσιαστικά όμως ήδη έχει νομοθετήσει επί των αλλαγών συμπεριλαμβάνοντας τις περισσότερες από αυτές στο περιβόητο μνημόνιο που πλέον έχει λάβει τη μορφή νόμου (Ν. 3845/2010) που φέρει την ονομασία «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Με βάση τα περιεχόμενα στον συγκεκριμένο νόμο (που ωστόσο, όπως έχει συμβεί και το ασφαλιστικό προσχέδιο νόμου η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δείχνει μέχρι στιγμής τουλάχιστον να το αγνοεί επιδεικτικά), προβλέπονται:

- Αύξηση του ορίου των απολύσεων στο 4% από 2% που είναι σήμερα.
- Μείωση της αποζημίωσης για λόγους απόλυσης κατά 40% και καταβολή της σε έξι μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή.
- Μείωση του κατώτατου μισθού στα 640 ευρώ από 740 ευρώ που είναι σήμερα.
- Παράκαμψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
- Χορήγηση χαμηλότερης αύξησης στους μισθούς και τα ημερομίσθια των κλαδικών συμβάσεων από αυτήν που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση Εργασίας.
- Αλλαγή του καθεστώτος διαιτησίας για την επίλυση των εργατικών διαφορών.

Ωστόσο, οι προωθούμενες ρυθμίσεις, προκαλούν την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ, η οποία θα απέχει από τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς που αρχίζει τη Δευτέρα ύστερα από πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας. Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι υπάρχει πλήρης αμφισβήτηση όλου του πλέγματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων που έχουν κατοχυρωθεί με ομόφωνη απόφαση του Κοινοβουλίου και με διεθνείς συμβάσεις εργασίας.