Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Αναβάλλεται για αύριο ο απόπλους των σκαφών για τη Γάζα


Οι οργανωτές της επιχείρησης «Ένα καράβι για τη Γάζα» αποφάσισαν να αναβάλουν για αύριο Σάββατο τον απόπλου των σκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
«Αλλάξαμε δύο φορές τις συντεταγμένες επειδή το Ισραήλ απείλησε να καταλάβει το τουρκικό πλοίο. Αποφασίσαμε επομένως να αναβάλουμε τη συγκέντρωση όλων των σκαφών», δήλωσε η Όντρεϊ Μπόμσι, εκ των διοργανωτών της επιχείρησης.


Σύμφωνα με την Μπόμσι το γεγονός αυτό οδήγησε σε καθυστέρηση μίας ημέρας επειδή «η αλλαγή των συντεταγμένων παίρνει χρόνο» και επιπλέον επειδή «υπήρχαν τεχνικά προβλήματα με ένα από τα πλοία και χρειάστηκε να μεταφερθούν οι επιβάτες του στο τουρκικό πλοίο».
Επτά πλοία έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής στα διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Κύπρου, με σκοπό να κατευθυνθούν προς τη Γάζα και να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών, παρά τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ.

Κυπριακές εξηγήσεις για την απαγόρευση απόπλου σκαφών προς τη Γάζα
Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υποχρεώθηκε να εκδώσει το γνωστό απαγορευτικό διάταγμα για τον απόπλου από κυπριακά λιμάνια σκαφών με προορισμό τη Γάζα, γιατί από τους οργανωτές της αποστολής «δεν εισακούστηκε παράκληση της να αποφύγουν τη χρήση του εδάφους και των λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αφετηρία ή ορμητήριο της εκδήλωσης τους», αναφέρει σε δήλωση του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.

Ο κ. Χριστοφίδης επισημαίνει ότι είναι καλά γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει αγώνα επιβίωσης και ότι πρέπει να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες, οι οποίες προκαλούν δυσκολίες, ακόμα και ζημιά σε αυτό τον αγώνα.

Ωστόσο, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε η ότι απαίτηση να αρθεί ο αποκλεισμός «είναι δίκαιη και ανταποκρίνεται στα ανθρωπιστικά αισθήματα όλων μας, πιστεύουμε, δε, ότι θα εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο, το στόχο εξεύρεσης, το συντομότερο δυνατόν, ειρηνικής λύσης στο παλαιστινιακό πρόβλημα. Εκφράζουμε ακόμη μια φορά την πλήρη αλληλεγγύη μας προς το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού».

Αντιδράσεις των κομμάτων
Ο ΔΗΣΥ κρίνει ότι ορθώς ενήργησε η κυβέρνηση να απαγορεύσει τον απόπλου ή και τον κατάπλου πλοίων ή σκαφών, με προορισμό τη Γάζα.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε ότι κάθε κράτος πρέπει να βλέπει και τα δικά του προβλήματα, παρά τη συμπάθεια που ολόκληρος ο κυπριακός λαός τρέφει προς τους Παλαιστινίους.


Η ΕΔΕΚ εξέφρασε πλήρη στήριξη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για διεκδίκηση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του και καταδίκασε τον απάνθρωπο αποκλεισμό της Γάζας από τους Ισραηλινούς.

Σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «ανεξάρτητα από την απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου σκαφών από κυπριακά λιμάνια, με προορισμό τη Γάζα, υποστηρίζει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους».

Αυτοσυγκράτηση ζητά ο ΟΗΕ
Ο ΟΗΕ ζήτησε χθες Πέμπτη και τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση.
«Ζητάμε από όλους όσοι εμπλέκονται να επιδείξουν συμπόνια και αίσθημα ευθύνης και να προσπαθήσουν να βρουν μία ικανοποιητική λύση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μάρτιν Νεσίρσκι, εκπρόσωπος Τύπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Το Παρίσι κάλεσε το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό
Η Γαλλία καλεί το Ισραήλ «να άρει χωρίς καθυστερήσεις τον αποκλεισμό της Γάζας», την ώρα που οκτώ πλοία τα οποία μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια ετοιμάζονται να πλεύσουν προς την περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Γαλλία εξακολουθεί να ανησυχεί για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και ζητάει την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του ψηφίσματος 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Μπερνάρ Βαλερό, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου.

Το ψήφισμα της 9ης Ιανουαρίου 2009 καλεί για «την ελεύθερη διάθεση και την ελεύθερη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των καυσίμων και των φαρμάκων».

Η ανθρωπιστική βοήθεια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 100 προκατασκευασμένα σπίτια, ιατρικό εξοπλισμό και δομικά υλικά, ενώ στα πλοία βρίσκονται από 700 μέχρι 800 άτομα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ