Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Πολιτική αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό των G8 και G20 στον Καναδά


Συνεχίζεται η έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση των Συντηρητικών και την αντιπολίτευση, στον Καναδά για τον διαρκώς διογκούμενο προϋπολογισμό της ασφάλειας των Συνόδων Κορυφής των G8 και G20, που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Οντάριο.


Η αντιπολίτευση ζητάει άμεσα έλεγχο τόσο από τον υπεύθυνο κοινοβουλευτικού προϋπολογισμού όσο και από το Γενικό Ελεγκτή του κράτους, στο 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια που σκοπεύει να δαπανήσει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Ασφάλειας Βίκ Τόους (Vic Toews) δήλωσε ότι δέχεται να γίνει έλεγχος. Οι Φιλελεύθεροι ζητούν από τη Γενική Ελεγκτή Σίλα Φρέιζερ (Sheila Fraser) να εξετάσει «τις πιο ακριβές 72 ώρες στην ιστορία του Καναδά».

Το κόστος για την ασφάλεια των Συνόδων G8 και G20, που φτάνει τα 933 εκατομμύρια δολάρια, περιλαμβάνει αστυνόμευση με πολλές υπερωρίες.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάικλ Ιγκνάτιεφ δήλωσε πως η κυβέρνηση ακολουθεί ένα μοντέλο αλόγιστης δαπάνης, αφού ο αρχικός προϋπολογισμός για τις δύο συνόδους ήταν 179 εκατομμύρια δολάρια και τώρα έχει εκτοξευθεί στο 1,1 δισεκατομμύριο.

Η Σύνοδος Κορυφής G20 κόστισε 18 εκατομμύρια δολάρια στο Πίτσμπουργκ και 30 εκατομμύρια δολάρια στο Λονδίνο.'

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ