Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Ταϊλάνδη: 35 νεκροί και 244 τραυματίες

 
tailandi_sigkrouseis741

Στους 35 νεκρούς και στους 244 τραυματίες, ανέρχονται οι απώλειες κατά τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο τριήμερο στην Μπανγκόκ, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της Ταϊλάνδης. Ανάμεσα στα θύματα είναι και ο στρατηγός Σεχ Ντάενγκ, ο οποίος τραυματίστηκε στο κεφάλι καθώς βρισκόταν μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Μπανγκόκ.


Ο 58χρονος στρατηγός, νοσηλευόταν αναίσθητος, δίνοντας μάχη για τη ζωή του, από την περασμένη Πέμπτη, όταν δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι την ώρα που έδινε συνέντευξη σε δημοσιογράφο στο προάστιο που έχει καταληφθεί από το κίνημα των «κόκκινων πουκάμισων» από τον Απρίλιο.

Ο στρατηγός, που είχε καθαιρεθεί από τον Ιανουάριο, είχε συνταχθεί με τους «κόκκινους»και επέβλεπε τις επιχειρήσεις ασφαλείας στο εσωτερικό της ζώνης που έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές, παρά την καχυποψία ορισμένων επικεφαλής του κινήματος. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής του πρώην πρωθυπουργού Θακσίν Σιναουάρτα, ο οποίος ανατράπηκε το 2006 από στρατιωτικό πραξικόπημα, και του οποίου την επιστροφή αξιώνουν πολλοί αντικαθεστωτικοί.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης απέρριψε την πρόταση των «κόκκινων πουκαμίσων» για συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ.
Ο κυβερνητικός στρατός είπε ότι η επιχείρηση του στρατού στο κέντρο της Μπανγκόκ, όπου έχουν στρατοπεδεύσει οι διαδηλωτές, θα συνεχιστεί. Οι διαδηλωτές ζητούν και την απόσυρση των στρατιωτών από τους δρόμους.

Ένα πολυτελές ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στη συνοικία που ελέγχουν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, δέχθηκε πυρά έπειτα από ισχυρή έκρηξη, αναγκάζοντας τους περίπου 100 πελάτες του να καταφύγουν στο υπόγειο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού πρακτορείου.

Οι αρχές της Ταϊλανδής εξαπέλυσαν την Πέμπτη το βράδυ στρατιωτική επιχείρηση με στόχο την απομόνωση των χιλιάδων διαδηλωτών των "κόκκινων πουκαμίσων", οι οποίοι ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας και έχουν καταλάβει μια συνοικία της πρωτεύουσας από τις αρχές του Απριλίου.

Με τις νέες απώλειες ανέρχεται σε 63 ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους και σε περίπου 1.700 που έχουν τραυματιστεί από τα μέσα Μαρτίου, οπότε ξέσπασε η κρίση, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΑΠΕ-ΜΠΕ