Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Βόμβες Α.Τσίπρα: "Να ξαναδούμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο γιατί πάμε σε ανθρωπιστική κρίση"


http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/5012F75AB392AE6758D63218E667483A.jpg
(Φωτο: TO BHMA)
Θέμα ευρωπαικού πλαισίου και της στρατηγικής των Ευρωπαίων απέναντι στην ελληνική κρίση, έθεσε ο Α.Τσίπρας πριν λίγο στην σύσκεψη των εντολοδόχων αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια.
Με απλά λόγια έθεσε γενικότερο ζήτημα αναθεώρησης του πλαισίου που καθορίζει τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτιμούμε είναι η πρώτη φορά που κάποιος τολμά να πει τα πράγματα με το όνομά του στο θέμα αυτό. Διότι αυτή η σχέση έχει πλέον ξεφύγει κατά πολύ από εκείνη που αρχικά είχε προσδιοριστεί όταν η Ελλάδα εισερχόταν στη νομισματική Ένωση ή και στην ίδια την ΕΟΚ το 1981.
Το "κακό" είναι ότι το ακούμε από ηγέτη της ριζοσπαστικής Αριστεράς και όχι από ένα συντηρητικό κόμμα που παραδοσικά διακατέχεται από αυξημένα εθνικά ανακλαστικά.

Ο Α.Τσίπρας τόνισες ότι συμφωνεί να στηρίξει μια νέα κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αν τροποποιηθούν ριζικά οι θέσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ σε ότι αφορά το Μνημόνιο και την ανάγκη άμεσης και από μηδενική βάση επανεξέτασης του όλου πλαισίου, θέση που απορρίφθηκε «επί τόπου» από τους Α.Σαμαρά και Ε.Βενιζέλο και συνεπώς το θέμα δεν προχώρησε.
«Δεν μπορώ να λέω άλλα τη μία και άλλα την άλλη» σημείωσε ο Α.Τσίπρας. «Πώς θα συμφωνήσω σε μία κυβέρνηση της οποίας το πρόγραμμα δεν έχει σχέση με τις θέσεις μας; Ούτε ψήφο ανοχής, όπως προτείνει ο κ.Σαμαράς μπορούμε να δώσουμε. Δηλαδή τι θα κάνουμε; Θα αποχωρούμε από την Βουλή κάθε φορά που δεν συμφωνούμε για να ψηφίζονται τα νομοσχέδια; Είναι αυτό πολιτική θέση;» διερωτήθηκε και συμφώνησε μαζί του και ο Ε.Βενιζέλος. 
Όπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ (το σημειώνουμε για να συνεκτιμηθεί η προέλευση των πληροφοριών) ο Α.Τσίπρας έθεσε πέντε ζητήματα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η προειδοποίησή του για «ανθρωπιστική κρίση σε περίπτωση που συνεχιστεί η νυν πολιτική εξυπηρέτησης των προβλέψεων των Μνημονίων», αλλά και κάτι άλλο πολύ-πολύ σοβαρό: Έθεσε ζήτημα επανεκτίμησης της ευρωπαϊκής στρατηγικής και ολόκληρου του ευρωπαϊκού πλαισίου που κινείται η χώρα και την έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση που βιώνει σήμερα.
Συγκεκριμένα τα 5 σημεία που τόνισε ο Α.Τσίπρας είναι τα εξής: 
-Δεν υπάρχει πλέον νομιμοποίηση της προηγούμενης πολιτικής
-Υπάρχει πρόβλημα οικονομικής αποτελεσματικότητας της ακολουθούμενης πολιτικής
-Υπάρχει θέμα επανεκτίμησης της ευρωπαϊκής στρατηγικής και του ευρωπαϊκού πλαισίου
-Θα υπάρξει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική
-Επιβάλλεται μορατόριουμ πληρωμών για τρία χρόνια.
Εδώ να πούμε ότι κατά ένα … περίεργο τρόπο (και αυτό διασταυρώθηκε και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ), ο Ε.Βενιζέλος, εμφανίστηκε «δημιουργικός» στην σύσκεψη και αρκετά συγκαταβατικός σε πολλά από τα θέματα που έθεσε ο Α.Τσίπρας, όπως
-Συμφώνησε ότι δεν είναι «καταστροφική» η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες τον ερχόμενο Ιούνιο
-Σημείωσε ότι ο Ζ.Κ.Γιουνκέρ ήδη έχει κατ’αρχήν αποδεχθεί στην παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
-Συμφώνησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ψήφος ανοχής από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ζήτημα τέθηκε και για το θέμα του ομολόγου των 435 εκατ ευρώ που είναι σε βρετανικό δίκαιο και λήγει την Τρίτη και ο Ε.Βενιζέλος, προς τιμήν του είπε ότι «Εκτίμησή μου είναι ότι δεν πρέπει να πλρηωθεί (σ.σ.: Αυτό άλλωστε είχε αποφασιστεί όταν ήταν υπουργός Οικονομικών), αλλά για το θέμα θα πρέπει να αποφασίσει ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος».
Κάτι που συμφώνησαν και οι άλλοι δύο, ότι δηλαδή το θέμα πρέπει να το χειριστεί ο Λ.Παπαδήμος και αυτός πρέπει να συνεκτιμήσει και να αποφασίσει αν θα πληρωθεί ή όχι.
Η μέχρι στιγμής ειδοποίηση που είχαν οι ξένοι από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ότι «Δεν θα πληρωθεί γιατί δεν υπάρχουν προβλεπόμενα κονδύλια» κάτι που οδηγεί φυσικά σε δεύτερη ολική πτώχευση, αλλά πλέον «ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται».
Αν δεν πληρωθεί θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον "πιλότος" για το τί θα συμβεί αν δεν αποπληρωθεί μέρος ή το σύνολο του "μεγάλου πακέτου" των 200 δισ.. Να δούμε, δηλαδή πως θα αντιδράσουν οι πιστωτές, αφού τα ομόλογα είχαν αγοραστεί βάσει του εγγλικού δικαίου που πλέον διέπει το σύνολο του ελληνικού χρέους.
Εν πάση περιπτώσει, όλες οι πλευρές μεταφέρουν ότι το κλίμα στην συζήτηση μεταξύ των τριών ήταν «πολύ καλό», αλλά δεν υπήρξε καμία προσέγγιση. Σε ότι αφορά την θέση του Α.Σαμαρά προς τον Α.Τσίπρα, ότι με την τακτική αυτή οδηγείται η χώρα σε εκλογές με άγνωστα αποτελέσματα, η απάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι «Εσείς δεν είχατε πει πρώτος ότι αν δεν είχατε αυτοδυναμία θα πηγαίνατε σε εκλογές πάλι; Τώρα πώς μπορείτε να το απορρίπτεται;»
Η επαφές του προέδρου της Δημοκρατίας, ξεκινάνε πάλι στις 19.00 με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π.Καμμένο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr