Κυριακή 13 Μαΐου 2012

«Η έξοδος της Ελλάδας θα προκαλέσει ντόμινο κατάρρευσης στον Ευρωπαϊκό Νότο»

http://tvxs.gr/sites/default/files/imagecache/node_image/article/2012/19/94204-ponti.jpg
«Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και άλλες χώρες θα αρχίσουν να καταρρέουν ως χάρτινος πύργος, υπό τα χτυπήματα της κερδοσκοπίας», δήλωσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, σε συνέδριο που οργανώθηκε στην Φλωρεντία. «Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αν και είναι εφικτή, θα στοίχιζε πάρα πολύ», δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν. Η Ευρώπη γεννήθηκε με βάση την αλληλεγγύη, για να λαμβάνονται υπόψη τα προβλήματα όλων. Το να εγκαταλειφθεί η ενότητα είναι μια τεράστια οπισθοχώρηση», τόνισε ο Ρομάνο Πρόντι, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του ΑΕΠ, ωστόσο αν βγει από το ευρώ η κερδοσκοπία, αφού καταβροχθίσει την Αθήνα, θα συνεχίσει να πεινάει: θα φτάσει στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην συνέχεια στην Ιταλία και στην Γαλλία». 


Καταλήγοντας, και ενώ επισήμανε ότι Ελλάδα πρέπει να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της, επισήμανε πως «η Ελλάδα παραποίησε τα δημοσιονομικά της στοιχεία, ωστόσο αυτό το επέτρεψαν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί». «Όταν ήμουν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους έλεγα ότι πρέπει να χτίσουμε ένα σύστημα ελέγχου. Και εκείνοι απαντούσαν: ούτε κατά διάνοια», είπε.

Την ίδια στιγμή ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν,
μιλώντας στην εφημερίδα Oesterreich, δήλωσε ότι μολονότι η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ είναι θεωρητικά εφικτή, κάτι τέτοιο θα στοίχιζε πάρα πολύ. Ο Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε «ανήσυχος» προσθέτοντας ότι η χώρα του θα μπορούσε να συνεχίσει να συμβάλει στη χρηματοδότησή της μόνο αν η Αθήνα προωθήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. «Κανείς δεν μπορεί να εγγυάται για ένα πηγάδι χωρίς πάτο, ούτε κι εμείς μπορούμε», σημείωσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, ο Φάιμαν δήλωσε ότι δεν επιθυμεί μία έξοδο, ωστόσο πολλά είναι «εφικτά». «Μονάχα προειδοποιώ πως η έξοδος της Ελλάδας θα στοιχίσει πολύ ακριβότερα από την τρέχουσα βοήθεια για την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Επιπλέον ο καγκελάριος της Αυστρίας εξέφρασε την επιθυμία του η επόμενη σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξει σε ένα αναπτυξιακό σύμφωνο αλλά και να αποφασίσει επενδύσεις στην εκπαίδευση, την απασχόληση και τις υποδομές μέσω ομολογιακών δανείων για τη χρηματοδότηση έργων, ως το πρώτο βήμα για την έκδοση ευρωομολόγων.

Τέλος, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ σημειώνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι «νομικά δυνατή». «Η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατόπιν να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Αθήνα δύναται να απαρνηθεί την ευρωπαϊκή βοήθεια. Οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να προσαρμοστούν». 

http://tvxs.gr