Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Β.Σόϊμπλε: "Η δημοκρατία κατέστρεψε την Ελλάδα"!


Ξεδιάντροπα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόϊμπλε τολμά να απαιτεί να μην γίνουν εκλογές και να απειλεί την Ελλάδα ότι "Αν μετά τις εκλογές λειτουργήσει και πάλι η κανονική δημοκρατική διαδικασία, με τις επιπτώσεις που έχουμε δει στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες» και δεν τοποθετηθεί ένας πρωθυπουργός ανδρείκελο του Βερολίνου, τότε Ελλάδα, τέλος!
Σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση που θα υπάρξει από το Βερολίνο σε πιθανή ενίσχυση των «αντιμνημονιακών» πολιτικών δυνάμεων από την Αριστερά και τη Δεξιά στην Ελλάδα μετά τις εκλογές, ο κ. Σόιμπλε απαντά ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί για κάποιο διάστημα το παράδειγμα της Ιταλίας όπου δόθηκε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι. «Στη συνέχεια θα μπορούσε να λειτουργήσει και πάλι η κανονική δημοκρατική διαδικασία, με τις επιπτώσεις που έχουμε δει στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.
Ο ίδιος ομολογεί ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η λύση Μόντι» θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα εάν όμως η Αθήνα δεν ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο «τότε θα πρέπει να δώσει μια αξιόπιστη απάντηση».
Δηλαδή μας απειλεί ευθέως ότι αν κάνουμε εκλογές και ακολουθήσουμε εν συνεχεία δημοκρατικές διαδικασίες, δηλαδή δεν έχουμε πρωθυπουργό της αρεσκείας της Γερμανίας, χαθήκαμε!


Σε πίεση κατά του Α.Σαμαρά (προφανώς θέλουν να τον κάνουν "να σέρνεται στα πατώματα" μετά την αρνητική θέση που είχε μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο στο Μνημόνιο) προχώρησε επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόϊμπλε.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό SWR της νοτιοδυτικής Γερμανίας, ο γερμανός αξιωματούχος τονίζει ότι ένα από τα δυσκολότερα σημεία στις παρούσες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει υποσχεθεί με σαφήνεια ότι σε περίπτωση εκλογικής της νίκης (σ.σ.: Ας μην ανησυχεί δεν υπάρχει πλέον περίπτωση εκλογικής νίκης με την έννοια της αυτοδυναμίας) θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις συμφωνηθείσες αποφάσεις του προγράμματος περικοπών. Τονίζει επίσης πάλι ότι η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας.

Επιμένει ακόμα στην προηγούμενη τοποθέτησή του περί της «προετοιμασίας της Ευρώπης για την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας». «Ασφαλώς έχουμε αξιοποιήσει αυτά τα δύο χρόνια για να προετοιμαστούμε καλύτερα (σ.σ.:  Όταν γράφουμε εμείς στο defencenet.gr  ότι τον Μάϊο του 2010 με το Μνημόνιο χάθηκαν όλα κια τότε μπορούσαμε να τους "εκβιάσουμε" και να κερδίσουμε το παιχνίδι, ξέρουμε πολύ καλά τι λέμε") Η Ιταλία κάνει βήματα προόδου, το ίδιο και η Ισπανία. Επιπλέον έχουμε ετοιμάσει μηχανισμούς διάσωσης που δεν υπήρχαν πριν από δύο χρόνια» είπε ο γερμανός υπουργός. «Αλλά θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να αποτρέψουμε στην Ελλάδα μια εξέλιξη που θα μπορούσε να γίνει ανεξέλεγκτη» πρόσθεσε.

Ολόκληρη η συνέντευξη

Στο πλαίσιο της συνέντευξης στη Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR), την οποία παραχώρησε την Τετάρτη, σχετικά με τους όρους που τίθενται στην Ελλάδα και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, ο κ. Σόιμπλε  επέκρινε τους Συντηρητικούς στην Ελλάδα για ελλιπή δέσμευση στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του SWR με τον τίτλο «Η Ευρωζώνη δεν θα αποτύχει σε καμία περίπτωση».

Αναφερόμενος στην αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με θέμα την έγκριση του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε τη σταθερή θέση ότι προτού ληφθεί οριστική απόφαση στο θέμα αυτό, θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι. «Ο χρόνος ήταν πολύ περιορισμένος μετά την απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου την περασμένη Κυριακή. Όλα αυτά πρέπει εξάλλου να εξεταστούν. Την περασμένη Πέμπτη είχαμε τονίσει σε συνάντησή μας ποιες ακόμη προϋποθέσεις πρέπει να πληρωθούν. Και τώρα πρέπει να εξεταστεί, εάν αυτό συμβαίνει». Πέραν αυτού, για την επόμενη Δευτέρα ήταν από καιρό προγραμματισμένη συνάντηση του Eurogroup, συμπλήρωσε. «Για τον λόγο αυτόν δεν είναι δραματικό το ότι δεν συναντιόμαστε σήμερα, αλλά την ερχόμενη Δευτέρα».

Ερωτηθείς σχετικά με τους τρεις όρους που τέθηκαν στους Έλληνες (κάλυψη κενού 325 εκ. ευρώ, έγγραφες δεσμεύσεις των αρχηγών των μεγάλων κομμάτων και συμφωνία με τους ιδιώτες δανειστές για το κούρεμα του χρέους), ο γερμανός υπουργός σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες έχουν προχωρήσει πολύ. Όσον αφορά τα 325 εκ. ευρώ, «δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να εκφέρω άποψη για το εάν η τρύπα αυτή έχει κλείσει». Το δυσκολότερο σημείο είναι, κατά την άποψή του, ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μετά τις εκλογές η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνημένα: «Πρόκειται, όμως, για απαραίτητο όρο, που εκπληρώθηκε και από την Πορτογαλία, στην οποία επίσης διεξήχθησαν πρόωρες εκλογές. Το ίδιο έγινε και στην περίπτωση της Ιρλανδίας. Όλοι τήρησαν τη δέσμευση ότι μετά τις εκλογές - και μάλιστα ανεξάρτητα από την έκβασή τους - θα ισχύσει ό, τι είχε συμφωνηθεί από πριν. Στο σημείο αυτό πρέπει να βρεθεί ένας δρόμος με την Ελλάδα, ο οποίος θα μας διευκολύνει να αναλάβουμε από κοινού την ευθύνη για τους μεγάλους αυτούς κινδύνους εις βάρος των φορολογουμένων».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε, επίσης, τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι τα ελληνικά κόμματα αποφάσισαν να διεξαχθούν οι εκλογές τον ερχόμενο Απρίλιο.

Μεγαλύτερο δισταγμό στην παροχή έγγραφων δεσμεύσεων εντοπίζει ο κ. Σόιμπλε στη Νέα Δημοκρατία, «η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, εάν δεν κάνω λάθος». Αλλά αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, τονίζει: «Εάν νομίζει κανείς ότι με τον τρόπο αυτό, με το να μη δεσμεύεται για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, θα διασφαλίσει περισσότερες ψήφους, τότε δημιουργείται μία δύσκολη κατάσταση. Στο θέμα αυτό πρέπει να επικρατήσει σαφήνεια στην Ελλάδα. Θέλουμε να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Βλέπουμε ήδη το βαρύ φορτίο, το οποίο πρέπει να φέρουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα, επειδή τα πολιτικά κόμματα αποτύγχαναν στην αποστολή τους επί δεκατίες. Και ούτε τώρα είμαι σίγουρος, εάν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα έχουν συνειδητοποιήσει την ευθύνη τους για τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα. Εμείς έχουμε συνείδηση της ευθύνης μας για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό. Αλλά, όπως έχω πει κατ΄επανάληψη, μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να γεμίζουμε ένα βαρέλι χωρίς πάτο».

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει η Ευρώπη, εάν στις εκλογές του Απριλίου επικρατήσουν οι δυνάμεις της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιστεύει ότι θα πρέπει να τεθεί υπό σοβαρή σκέψη να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Ιταλίας. Στην Ιταλία τα πολιτικά κόμματα αποφάσισαν να επιλύσουν πρώτα τα δύσκολα προβλήματα με τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών, στην οποία δόθηκε περιθώριο ενός έτους. Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται σε σημαντικό βαθμό στην Ιταλία, διαπιστώνει. «Και έπειτα θα μπορούσε να λειτουργήσει και πάλι η κανονική δημοκρατική διαδικασία, τις επιπτώσεις της οποίας έχουμε δει εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα», επισημαίνει.

Επίσης δηλώνει ότι δεν γνωρίζει, εάν υπάρχουν ενδείξεις στην Ελλάδα ότι θα μπορούσε και εκεί να εφαρμοστεί η «λύση Μόντι». Εάν, όμως, η Ελλάδα αποφασίσει να μην ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, θα πρέπει να δώσει μία αξιόπιστη απάντηση, προειδοποιεί.

Κληθείς να διευκρινίσει δήλωση σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ZDF) ότι η Ευρώπη είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια σε περίπτωση που χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει κατ’ αρχάς ότι οι χώρες της Ευρωζώνης κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει η Ελλάδα εντός Ευρωζώνης, «αλλά ασφαλώς έχουμε αξιοποιήσει αυτά τα δύο χρόνια για να προετοιμαστούμε καλύτερα. Η Ιταλία κάνει μεγάλα βήματα προόδου, το ίδιο και η Ισπανία».

Η καλύτερη προετοιμασία συνίσταται στο εξής: «Πρώτον, τα κράτη αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματά τους. Δεύτερον, στην Ευρώπη οικοδομούμε επιτέλους μία ένωση σταθερότητας με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Και, τρίτον, έχουμε ετοιμάσει μηχανισμούς διάσωσης, που δεν υπήρχαν πριν από δύο χρόνια και τους οποίους θα καταστήσουμε φέτος ακόμα πιο σταθερούς απ’ ό,τι είναι σήμερα - με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που αποφασίστηκε από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων τον περασμένο Δεκέμβριο».

Τέλος, ο κ. Σόιμπλε εκφράζει την πεποίθησή του ότι η Ευρωζώνη δεν θα αποτύχει εξαιτίας της Ελλάδας, «δεν θα αποτύχει σε καμία περίπτωση». Αλλά πρέπει να «κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να αποτρέψουμε στην Ελλάδα μία εξέλιξη, που θα μπορούσε να γίνει ανεξέλεγκτη».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr