Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011

Ποιοι εμποδίζουν την αξιοποίηση του ελληνικού ορυκτού πλούτου

http://www.pyles.tv/PylesTV/files/c8/c8e14cb7-04b9-4cf9-afa4-a8e8e7c17254_270_287.jpgΤου Δημήτρη Δελεβέγκου

Μικροπολιτικά συμφέροντα και αδράνεια της κρατικής μηχανής κρατούν «παγιδευμένη» τουλάχιστον κατά την τελευταία δεκαετία την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας. Τη διαπίστωση αυτή συμμερίζονται επενδυτές, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί όλων των παρατάξεων που συμμετείχαν χθες στο πρώτο διεθνές συνέδριο για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, σε αναμονή βρίσκονται ακόμη οι επικεφαλής των ξένων εταιρειών που επιχειρούν να μετατρέψουν τα εκατομμύρια ουγκιών χρυσού του ελληνικού υπεδάφους σε πηγή πλούτου και οι οποίοι, όπως δηλώνουν στο Capital.gr, είναι έτοιμοι να επενδύσουν σημαντικά ποσά στο εγχείρημά τους.

Η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, ανέφερε στο χθεσινό συνέδριο ότι ένας από τους λόγους που τα projects χρυσού βρίσκονται στον «αέρα» είναι ότι διαχρονικά η ελληνική πολιτεία δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς που θα ελέγχουν ότι τηρούνται όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ επενδυτών και Δημοσίου... Αποτέλεσμα; Επενδυτικά σχέδια καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων, την στιγμή που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Στον Καναδά οι τοπικές κοινωνίες ξεκινούν «ασφυκτικές» εκστρατείες lobbying προκειμένου να δημιουργηθούν στην περιοχή τους χρυσωρυχεία, αναφέρει στο Capital.gr ξένος επιχειρηματίας. «Στην Ελλάδα απαιτούνται μελέτες επί μελετών, την στιγμή που στην Τουρκία εργοστάσια επεξεργασίας χρυσού έχουν κατασκευαστεί εδώ και μία δεκαετία. Τοπικοί πολιτευτές με μικροκομματικά συμφέροντα καταφέρνουν να επηρεάζουν την ατζέντα της κεντρικής εξουσίας, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις να μένουν στα χαρτιά» σημειώνει.

Έσοδα δισεκατομμυρίων

Η γλώσσα της πολιτικής ωστόσο διαφέρει από αυτή των αριθμών. "Έχουμε ανακαλύψει περίπου ένα εκατομμύριο ουγκιές χρυσού στο Πέραμα του Έβρου. Η κατασκευή του έργου θα κοστίσει περίπου 50 εκατ. ευρώ και θα διαρκέσει 18-21μήνες, ενώ θα προσληφθούν περισσότερα από 350 άτομα κατά την κατασκευαστική περίοδο. Παράλληλα, θα προσληφθούν 250 εργαζόμενοι όταν ολοκληρωθεί το project, το οποίο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του αναμένεται να έχει έσοδα της τάξης του ενός δισ. δολαρίων» σημειώνει στο Capital.gr o Paul Wright, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldoradogold, της βασικού μετόχου της Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. που αναπτύσσει το έργο στον Έβρο.

«Έχουμε ανακαλύψει στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής αποθέματα χρυσού 10 εκατ. ουγκιών. Το κόστος της επένδυσης για την 30ετή λειτουργία του έργου είναι της τάξης του 1,5 - 2 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής έχουμε επενδύσει στις Σκουριές 300 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των άμεσων και έμμεσων εσόδων από την λειτουργία των χρυσωρυχείων υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι κατά την πρώτη δεκαετία λειτουργίας του έργου θα αποδώσουμε στο ελληνικό Δημόσιο άμεσους φόρους άνω του ενός δισ. ευρώ» εξηγεί Mark Rachovides, ο ελληνικής καταγωγής Καναδός αντιπρόεδρος της European Goldfields, βασικού μετόχου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. που επιχειρεί σήμερα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Πώς αντιμετωπίζονται όμως, οι «καταστροφικές επιπτώσεις» στο περιβάλλον από την εξόρυξη χρυσού, όπως υποστηρίζουν οι οικολογικές οργανώσεις;

«Είμαστε υπόλογοι όχι μόνο στον χρηματοπιστωτικό κόσμο, αλλά και στις επιμέρους χώρες, όπου δραστηριοποιούμαστε. Δεν είμαστε εταιρεία του 19ου, αλλά του 21ου αιώνα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ότι η εξόρυξη χρυσού δεν είναι συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά η άγνοια. Αν επισκεφτούμε τα χρυσωρυχεία που λειτουργούν σήμερα στην Ευρώπη, ακόμη και στην Τουρκία, θα δούμε ότι τηρούνται ποιοτικές προδιαγραφές, πολύ πιο σημαντικές από τις υπόλοιπες βιομηχανίες» αναφέρει ο κ. Rachovides.

«Χώρες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία διαθέτουν εργοστάσια χρυσού που τηρούν προδιαγραφές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» καταλήγει ο κ. Wright. 

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr