Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Υποχωρεί η ψηφιακή «ανταγωνιστικότητα» της Ελλάδας

Πιο ανέτοιμη η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις
 
Οκτώ θέσεις στην κατάταξη των χωρών με βάση τον Δείκτη Δικτυακής Ετοιμότητας (Networked Readiness Index) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, υποχώρησε η Ελλάδα.
Η χώρα βρίσκεται στην 64η θέση της κατάταξης για την περίοδο 2010-2011, ενώ ένα χρόνο πριν είχε καταλάβει την 56η θέση.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι, όπως θα ήταν αναμενόμενο άλλωστε, κακές και στους επιμέρους τομείς βάσει των οποίων αξιολογούνται οι χώρες. Στον δείκτη "Περιβάλλον Αγοράς" η χώρα μας καταλαμβάνει την 90η, στον δείκτη "Πολιτικό και Ρυθμιστικό Πλαίσιο" την 63η και στον δείκτη "Περιβάλλον Υποδομών" την 36η θέση.


Στον τομέα της ετοιμότητας η χώρα μας βρίσκεται στην 90η θέση, ενώ τοποθετείται στην 69η θέση ως προς την δικτυακή ετοιμότητα των κατοίκων της. Αντίθετα ο δείκτης ετοιμότητας για την κυβέρνηση στέλνει την Ελλάδα στην 108η θέση της κατάταξης, ενώ και η ετοιμότητα των επιχειρήσεων παίρνει χαμηλή βαθμολογία με αποτέλεσμα η χώρα να λαμβάνει την 94η θέση.


Οπως παρατηρούν οι συντάκτες της έκθεσης, διαπιστώνονται ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., καθώς για ορισμένες καταγράφονται εξαιρετικές επιδόσεις ενώ άλλες υπολείπονται σημαντικά. Στη δεύτερη ταχύτητα περιλαμβάνονται χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία "που πρέπει να ενισχύσουν το περιβάλλον στην αγορά και να βελτιώσουν τη συνολική ετοιμότητα για τη χρήση των νέων τεχνολογιών".
Σημειώνεται πως η Ελλάδα βρισκόταν  στην 48η θέση της κατάταξης στην περίοδο 2006-2007, για να βρεθεί στην 55η-56η θέση στα επόμενα χρόνια και να... κατρακυλήσει κατά την περίοδο 2010-2011.

Η πλήρης έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
είναι διαθέσιμη εδώ (αρχείο pdf) 

ΕΛΕΘΕΡΟΤΥΠΙΑ