Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Διπλή «βόμβα» στα σχέδια για ανάπτυξη


Η επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,25%, από την Πέμπτη, σε συνδυασμό με την εκτίναξη του πετρελαίου Μπρεντ πάνω από τα 122 δολάρια το βαρέλι, απειλούν να ανατρέψουν το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Την ίδια στιγμή, σε ανάλυσή της η 
Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι η ύφεση φέτος θα φτάσει στο 3,5, η ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει στο 4,6% ενώ η ανεργία θα «αγγίξει» το πρώτο τρίμηνο του 2012 το 17%.

Ταυτόχρονα, αναλυτές της Τράπεζας εκτιμούν ότι θα καταγραφεί το τρέχον έτος εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες της τάξης των 19 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.


Τέλος, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε το Μάρτιο κατά μία μονάδα, φτάνοντας στις 78,4 μετά την ανάκαμψη των δύο προηγούμενων μηνών. Η πτώση οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του κλίματος στις κατασκευές .


Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προανήγγειλε την εκπόνηση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ το 2015.


Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως ο στόχος αυτός «δεν έχει να κάνει με γενικό πωλητήριο, αλλά με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που μέχρι σήμερα καταπατείται και καταστρέφεται και με μια πολιτική που δεν θυμίζει σε τίποτα την ακινησία που ξέραμε τόσα χρόνια».

ΣΚΑΙ