Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Μέτρα 25 δισ. ευρώ έως το Μάιο

Παπακωνσταντίνου: Με αποφασιστικότητα στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής




Προτάσεις μέτρων  22 δισ. ευρώ, έως και το 2015 κοινοποίησε στο κλιμάκιο της τρόϊκας στο υπουργείο Οικονομικών. Στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται από σήμερα έως το τέλος της εβδομάδας, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα παραδώσουν στην τρόικα τους άξονες του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος αλλά και τα μέτρα από τα οποία θα προέλθουν τα 22 δισ. ευρώ.

Το ύψος των μέτρων αφορά σε 19 δισ. ευρώ ή στο 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012-2014 και σε 3 δισ. ευρώ, ή στο 1% του ΑΕΠ το 2015. Συνυπολογιζομένων και των εκτάκτων μέτρων που θα ληφθούν εντός του τρέχοντος έτους για κάλυψη των αποκλίσεων και τα οποία είχαν υπολογιστεί σε 1,74 δισ. ευρώ, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν πολύ περισσότερα, το συνολικό πακέτο των μέτρων που θα ανακοινωθεί μέχρι τον Μάιο, θα υπερβεί τα 25 δισ. ευρώ.


Εκτιμάται ότι λόγω των αποκλίσεων που καταγράφηκαν στον προϋπολογισμό του 2010 και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών και θεσμικών μέτρων, οι εκπρόσωποι των Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ θα είναι ιδιαίτερα πιεστικοί, για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά και για την τοποθέτηση ποσοτικών στόχων υψηλότερων των αναγκαίων, ώστε να καλυφθεί ενδεχόμενη απόκλιση.


Ο τακτικός έλεγχος στην ελληνική οικονομία, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου, από τα αποτελέσματα του οποίου θα κριθεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, με την οποία θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες του Μαΐου, που μόνο για τις πληρωμές τοκοχρεολυσίων ομολόγων και εντόκων φτάνουν σε 11 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα που θα περιέχει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα αφορούν κατά τα 2/3 στις δαπάνες και το 1/3 τα έσοδα, τα οποία θα έχουν κοινωνικό κόστος.


Το πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί κατ' αρχήν από την τρόικα, ενώ στις 15 Απριλίου θα ανακοινωθεί επισήμως. Θα ακολουθήσει «διαβούλευση» και εντός του Μαΐου θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή. Λόγω των αντιδράσεων που θα προκαλέσει, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται τη διαδικασία ψήφισης από τη Βουλή, που μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, παρά την έγκριση της τρόικας.


Τα μέτρα που που προβλέπει η έκθεση του ΔNT


- Kατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 6.897 ευρώ για τον άγαμο και 14.485 για το ζευγάρι με τέσσερα παιδιά και για όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία.


- Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται περίπου για περίπου 950 απαλλαγές, που θα αποδώσουν στα δημόσια ταμεία περίπου από 4,6 έως και 9 δισ. ευρώ.


- Αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποδώσουν περίπου 4,3 δισ. ευρώ, στην προσεχή τετραετία, που σημαίνει μείωση της δαπάνης για μισθούς κατά τουλαχιστον1 δισ. ευρώ, ευρώ το χρόνο.


- Στις ΔΕΚΟ έρχεται νέος γύρος περικοπών ύψους 1% του ΑΕΠ ήτοι 2,3 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει μείωση μισθών και μείωση του προσωπικού.


- Μείωση των επενδυτικών δαπανών του ΠΔΕ.


- Μείωση των αμυντικών δαπανών.


Με αποφασιστηκότητα στυο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε διεθνές φόρουμ για κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, που διοργανώνεται στην Αθήνα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, μειώνοντας λάθη και αστοχίες που αναπόφευκτα γίνονται σε μια τέτοια προσπάθεια. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε «σε σειρήνες καταστροφολογίας» που δεν ερμηνεύουν σωστά και δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα. Οι άλλοι δρόμοι που προτείνονται δεν οδηγούν παρά μόνο στη χρεοκοπία και σε αδιέξοδα, επισήμανε ο υπουργός.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή όπου η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει, οι εξαγωγές παρουσιάζουν σημαντική αύξηση ενώ παράλληλα παρατηρείται και ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.
Η ελληνική κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να ακούσει εύκολες λύσεις, πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε την όλη προσπάθεια που γίνεται με έναν μαραθώνιο που δεν είναι «σπριντ». Πρέπει να αλλάξουμε δομές νοοτροπίες, κράτος, επιχειρηματική κοινότητα, να αλλάξουμε όλοι μας, τόνισε χαρακτηριστικά.
Έκανε λόγο για μια επώδυνη προσπάθεια και θυσίες ακόμα και από ανθρώπους που δεν έφταιξαν. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν οι νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

ΣΚΑΙ