Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Τεστ DNA για την ανίχνευση καρκίνου στο παχύ έντερο αναπτύσσουν Βρετανοί επιστήμονες

Βρετανοί επιστήμονες εργάζονται πάνω στην δημιουργία ενός τεστ DNA που θα ανιχνεύει από τα πρώιμα στάδια τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αναφέρουν σε ιατρική επιθεώρηση.

Όπως επισημαίνουν στην έρευνα που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Gut της British Medical Journal τα τεστ κατάφεραν να διακρίνουν με μεγάλη ακρίβεια τους καρκινικούς όγκους από τους καλοήθεις πολύποδες που αναπτύσσονται στο έντερο.


Συγκεκριμένα οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους σε μία διαδικασία που λέγεται μεθυλίωση του DNA η οποία σε κανονικές συνθήκες παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων. Αντίθετα, όταν δεν λειτουργήσει σωστά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες ακόμα και καρκινογένεση.


Οι Βρετανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η μελέτη των μοριακών αλλαγών μπορεί να απλουστεύσει σημαντικά τα διαγνωστικά τεστ για αυτόν τον τύπο καρκίνου.


Καθώς όλοι οι καρκίνοι αναπτύσσονται από πολύποδες, η διάγνωση των αλλαγών σε μοριακό επίπεδο θα κάνει ευκολότερη τη διάγνωση από τα πρώτα στάδια του καρκίνου, όταν η θεραπεία είναι ευκολότερη και οι πιθανότητες ίασης είναι μεγαλύτερες.


Σημειώνεται πάντως ότι αρκετοί πολύποδες είναι καλοήθεις και δεν μετατρέπονται σε καρκινικούς όγκους. 

ΤΑ ΝΕΑ