Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Από κόσκινο 980 φοροαπαλλαγές

Στο απόσπασμα στήνει για άλλη μια φορά το υπουργείο Οικονομικών τις φοροαπαλλαγές. Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο Νο 4, το υπουργείο βάζει στο μικροσκόπιο τις 980 φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα, αφού με νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου πολλές θα επανεξεταστούν ή θα κοπούν.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για δαπάνες νοικοκυριών που εκπίπτουν από το εισόδημα, όπως ασφάλιστρα ζωής, έξοδα για γιατρούς και δικηγόρους, απαλλαγές που παρέχονται στα νομικά πρόσωπα, δαπάνες που εκπίπτουν από τους φόρους ακινήτων, όπως για την αγορά πρώτης κατοικίας, απαλλαγές από τον ΦΠΑ, από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, από δεκάδες τέλη χαρτοσήμου κοκ.

Αν και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι όλες οι φοροαπαλλαγές θα εξεταστούν από μηδενική βάση, εκτιμάται ότι οι πιο σοβαρές παρεμβάσεις θα γίνουν σε εκείνες που αφορούν τη φορολογία νομικών προσώπων, ακινήτων, ΦΠΑ και τελών. Πολλές από τις φοροαπαλλαγές των νοικοκυριών έχον ήδη ψαλιδιστεί κατά τις προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών. Μεταξύ άλλων και οι δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα, οι οποίες εκπίπτουν πλέον σε ποσοστό 20% από τον φόρο, όταν μέχρι πέρυσι εξέπιπταν κατά 100% από το εισόδημα.

Μαχαίρι στις επιχειρήσεις
Μεγάλο μαχαίρι εκτιμάται ότι θα μπει στις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, στον προϋπολογισμό του 2011 καταγράφονται 210 φοροαπαλλαγές για νομικά πρόσωπα. Στις περισσότερες μάλιστα των περιπτώσεων, όπως αναφέρει ο προϋπολογισμός, υπάρχει αδυναμία καταγραφής της απώλειας των φορολογικών εσόδων λόγω έλλειψης και συγκριτικών στοιχείων.

Σήμερα οι 980 φοροαπαλλαγές, αφορούν 901 κατηγορίες φορολογουμένων και κοστίζουν στον προϋπολογισμό γύρω στα 5 δισ. ευρώ. Οπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, «υπάρχουν πάρα πολλές φορολογικές απαλλαγές, οι οποίες επιχορηγούνται από την Πολιτεία με τη μορφή κινήτρων», για να προσθέσει ότι «αν καταργηθούν, για παράδειγμα, στο σύνολό τους μπορεί να αποφέρουν 5 δισ. ευρώ, ενώ αν κρατηθούν οι μισές μπορεί να αποφέρουν 3 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα είχε πει ο κ. Σαχινίδης, δεν τίθεται θέμα άμεσης κατάργησης ή περικοπής φοροαπαλλαγών αλλά, όπως είχε παραδεχθεί, είναι «ένα από τα στοιχεία της συζήτησης». «Δεν είπα ότι θα πάρουμε πρωτοβουλία να καταργήσουμε τις φοροαπαλλαγές. Αλλά δεν είναι σωστό μια κοινωνία να συζητά για τον οδικό χάρτη της μείωσης των ελλειμμάτων της και να αγνοεί αν σήμερα το επίπεδο των δημοσιονομικών της εσόδων είναι της τάξης των 52 δισ. ευρώ και δεν είναι της τάξης των 55 ή των 56 δισ. ευρώ».

Οι φορολογικές απαλλαγές που ισχύουν σήμερα κοστίζουν στον προϋπολογισμό γύρω στα 5 δισ. ευρώ

Ποιες μπαίνουν στο μικροσκόπιο

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
20% από τον φόρο της δαπάνης που καταβάλλεται για ασφάλιστρα ζωής, θανάτου, υγείας, για τον φορολογούμενο, τη σύζυγο του ή τα παιδιά του Τόκοι για στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας 20% της δαπάνης που καταβάλλεται για αμοιβές δικηγόρων καθώς και έκπτωση 20% του ποσού που καταβάλλεται για νοσήλια Απαλλαγή από το συνολικό ετήσιο ποσό για αμοιβές σε γιατρούς 20% της δαπάνης και μέχρι 3.000

ευρώ για αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων, όπως και για αμοιβαία συνδεδεμένα με ασφάλιστρα Δωρεές σε Δημόσιο, δήμους, ιερούς ναούς, κοινωφελή ιδρύματα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματεία, κ.λπ.

Μέχρι 700 ευρώ, το 20% της δαπάνης για εγκαταστάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (φυσικό αέριο, θερμομόνωση, ΑΠΕ, κ.λπ.)

Απαλλαγή για ποσά ενοικίων για κύρια κατοικία και δαπάνες για φροντιστήρια και για ιδιαίτερα μαθήματα Εκπτωση 2.400 ευρώ για τον φορολογούμενο και για καθένα από τα πρόσωπα που ζουν μαζί του, σε περίπτωση αναπηρίας ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Ποσά ώς το 15% του συνολικού καθαρού εισοδήματος μιας εταιρείας που καταβάλλονται για δωρεές σε Δημόσιο, ΟΤΑ, αθλητικά σωματεία, κοινωφελή ιδρύματα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματεία, ιερούς ναούς, κ.λπ.

Ασφάλιστρα ώς 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο για ομαδική ασφάλιση ζωής του προσωπικού (συντάξεις, εφάπαξ, καλύψεις θανάτου, κ.λπ.)

Εκπτωση 1%-2% επί των ακαθάριστων εσόδων τους για την κάλυψη επισφαλών απαιτήσεων πελατών τους Δαπάνες αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού, που παρέχονται στους υπαλλήλους της επιχείρησης για τηλεεργασία Ποσά που καταβάλλονται σε άγαμα παιδιά του προσωπικού, ηλικίας ώς 25 ετών, μέχρι 3.000 ευρώ ανά παιδί Ποσά προβλέψεων για αποζημιώσεις προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης Εξοδα επιμόρφωσης του προσωπικού Εξοδα ταξιδιών στελεχών στο εξωτερικό Κάλυψη ενοικίου κατοικίας των εργαζομένων σε αυτή Εξοδα διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο αλλοδαπών πελατών, αντιπροσώπων, κ.λπ.

Εξοδα κινητής τηλεφωνίας σε ποσοστό 50% Ενοίκια για διαμονή εργαζομένων σε ξενοδοχεία, λόγω εκτός έδρας Δαπάνη αγοράς, εγκατάστασης και σύνδεσης φωτοβολταϊκού σταθμού Ποσά που καταβάλλει η επιχείρηση για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς υπαλλήλων της Παροχές σε χρήμα ή σε είδος προς το προσωπικό ως πριμ αποδοτικότητας Εξοδα αγοράς ειδικής ενδυμασίας του προσωπικού για λόγους υγιεινής, ασφάλειας, κ.λπ.

Δαπάνες οργάνωσης ενημερωτικών ημερίδων για προσωπικό ή πελάτες Αντικατάσταση μηχανικών αντλιών πετρελαίου πρατηρίων υγρών καυσίμων με ψηφιακές ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ
Τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την πώληση ανεγειρόμενων οικοδομών, υπολογίζονται με συντελεστή 15% στα ακαθάριστα έσοδά του Φορολογούνται αυτοτελώς με 10%, τα εισοδήματα που προκύπτουν από πράξεις repos και reserve repos ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ
Τεκμαρτό εισόδημα από την παραχώρηση χρήσης ακινήτων προς τον Δημόσιο ή φορέα που ελέγχεται από αυτό Ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, ανεξαρτήτως εμβαδού Δωρεάν παραχώρηση της χρήσης κατοικίας από τον γονέα που έχει την κυριότητα ή την επικαρπία Τεκμαρτό εισόδημα από τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης κατοικίας, εφόσον χρησιμοποιείται ως κύρια και είναι εμβαδού ώς 200 τ.μ.

Εξοδα μέχρι 40% για ασφάλιστρα κατά του κινδύνου της πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες, για αμοιβή δικηγόρου για δίκες, για δαπάνες επισκευής και συντήρησης για όλες γενικά τοις οικοδομές.

Το εισόδημα που προκύπτει από οικοδομήματα που ιδιοχρησιμοποιούνται και τα οποία βρίσκονται μέσα ή έξω από αγροτικά κτήματα ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Κέρδη από την εκμετάλλευση τα οποία υπόκεινται στον ειδικό φόρο πλοίων Κέρδη από λιανική πώληση καπνού ή την άσκηση του επαγγέλματος του μικροπωλητή ή την εκμετάλλευση περιπτέρου, καφενείου, κυλικείου, κουρείου κ.λπ. μέσα σε κτίρια, καταστήματα στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου Κέρδη φυσικών προσώπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας φωτοβολταϊκών ισχύος ώς 10 kW προς τη ΔΕΗ ή άλλο προμηθευτή Η υπεραξία που αποκτούν οι επιχειρήσεις κατά την εισφορά των ακινήτων τους, τα οποία βρίσκονται εντός των Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ)

Η υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτου επιχείρησης σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης Οι αγροτικές εκτάσεις κατά την αγορά τους από τις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Δεν γίνεται παρακράτηση στους διανομείς διαφημιστικών εντύπων το εισόδημα των οποίων δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

Η χρηματική αποζημίωση για την ολική ή μερική κατεδάφιση κτιρίου απαλλάσσεται από τον φόρο.

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Μισθοί και συντάξεις καθώς και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα με αναπηρίες Συντάξεις και κάθε είδους παροχές σε θύματα πολέμου Αποδοχές αλλοδαπών κατωτέρων πληρωμάτων εμπορικών πλοίων Δαπάνες που καταβάλλονται στα πρόσωπα που μετακινούνται με εντολή του Δημοσίου, των ΟΤΑ, ΔΕΚο, κ.λπ.

Εκπίπτουν από τις αποδοχές των υπαλλήλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου τα επιδόματα ασθενείας που καταβάλλονται σ΄ αυτούς κατά τη διάρκεια που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα Παροχή που καταβάλλεται εφάπαξ από τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε ασφαλισμένους και οικογένειές τους, το εφάπαξ που καταβάλλεται σε δημοσίους υπαλλήλους λόγω εθελουσίας εξόδου από την υπηρεσία με παραίτηση Αποζημιώσεις που παρέχονται από αθλητικά σωματεία, καθώς και παροχές διατροφής σε ερασιτέχνες αθλητές, μέχρι 3.520 ευρώ τον χρόνο Δεν θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες το ποσό του ειδικού επιδόματος μουσικού οργάνου.

Ποσά από τις κάθε είδους αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, και συντάξεις, που καταβάλλονται σε μισθωτούς ή συνταξιούχους αναδρομικά σε έτος μεταγενέστερο από το έτος στο οποίο ανάγονται, λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη και εφόσον έγινε επίσχεση της εργασίας ή αν ο εργοδότης κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης Το ποσό της αποζημίωσης που καταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση στους δικαιούχους για υπηρεσίες ερευνητή, συμβούλου ή γραμματέα για την υποστήριξη του έργου των Ελλήνων που έχουν εκλεγεί ως μέλη του Ευρωκοινοβουλίου Δεν υπόκειται σε κρατήσεις η αποζημίωση φοιτητών και σπουδαστών που πραγματοποιούν άσκηση στο επάγγελμα Το επίδομα ανεργίας που καταβάλλει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στους δικαιούχους ανέργους, αν έχουν επιπλέον εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΕΣ ΑΞΙΕΣ
Εξαιρούνται από τον φόρο 10% τόκοι από καταθέσεις σε τράπεζες, όταν το ποσό αυτό είναι σε ξένο νόμισμα και ο δικαιούχος κάτοικος αλλοδαπής Απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος οι τόκοι ομολογιακών δανείων του Δημοσίου με διάρκεια 2 ετών ή μεγαλύτερη Οι τόκοι που αποφέρουν οι μετοχοποιήσιμοι τίτλοι μέχρι το χρόνο ανταλλαγής τους με μετοχές ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Οταν η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου, παρέχεται έκπτωση 1,5% και μέχρι του ποσού των 118 ευρώ, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δόσεων Μειώνεται κατά 20% το ποσό του φόρου επί της διατροφής που καταβάλλει ο ένας σύζυγος στον άλλο. Το ποσό επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα 3.000 ευρώ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ- ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ
Μειώνονται κατά 30% τα τεκμήρια (για Ι.Χ., ακίνητα, κ.λπ.) για φορολογουμένους ηλικίας άνω των 65 ετών Εξαιρείται από το τεκμήριο η δαπάνη για την αγορά από ενήλικο, με δικαίωμα πλήρους κυριότητας, καθώς και η ανέγερση από αυτόν οικοδομής, ως α΄ κατοικίας, αν η επιφάνειά της δεν υπερβαίνει τα 120 τ.μ.

και η αξία της τα 200.000 ευρώ Εξαιρείται από το τεκμήριο το ποσό της δαπάνης που καταβάλλεται για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείου για την αγορά γεωργικού εξοπλισμού ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Απαλλαγή για αγορά πρώτης κατοικίας αξίας ώς 200.000 ευρώ για τον άγαμο και ώς 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Τα ποσά αυτά προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για το 1ο και για το 2ο παιδί και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και για κάθε επόμενο Η μεταβίβαση ακινήτου από την εκμισθώτρια εταιρεία στον μισθωτή κατά τη λήξη της χρηματοδοτικής του μίσθωσης Κατά τη συγχώνευση ή μετατροπή επιχειρήσεων σε ανώνυμη εταιρεία Κατά τη μετατροπή ή συγχώνευση επιχειρήσεων στην Ελλάδα, κατά τη συγχώνευση ανωνύμων εταιρειών, τη διάσπαση ανωνύμων εταιρειών Μειώνεται κατά 50% ο συντελεστής του φόρου για την αγορά αγροτικών εκτάσεων από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες Για εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, εφόσον συγχωνευθούν ή έπειτα από απόσχιση εταιρείας που εισφέρει ακίνητο σε νέο νομικό πρόσωπο Μειώνονται κατά 40% οι φορολογικοί συντελεστές για αγορά ακινήτων σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100

κατοίκους, εφόσον αγοραστούν από κατοίκους των νησιών αυτών Πρόσωπα που αγοράζουν ακίνητο στην Περιφέρεια Θράκης, εφόσον θα ιδιοκατοικήσουν σε αυτήν για 5 χρόνιο ΑΛΛΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Απαλλαγή από τον ΦΑΠ για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα ΟΤΑ, Ταμείων, κ.λπ. Απαλλαγή από φόρο κληρονομιάς ποσού 400.000 ευρώ ανά δικαιούχο, εφόσον είναι σύζυγος και ανήλικα παιδιά Σε περίπτωση μεταβίβασης με γονική παροχή δεν υπόκειται σε φόρο αξία ώς 200.000 ευρώ για άγαμο και αξία ώς 250.000 ευρώ για έγγαμο. Τα ποσά αυτά προσαυξάνονται κατά 25.000 για το 1ο και το 2ο παιδί, και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και για κάθε επόμενο Απαλλαγή από φόρο κληρονομιάς, και δωρεάς για τα ακίνητα του Δημοσίου Απαλλάσσεται από τον φόρο αυτόματου υπερτιμήματος η μεταβίβαση ακινήτου από οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση, για την οποία υπόκειται σε φόρο εισοδήματος ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΠΑ
Μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ για την παράδοση αγαθών στα νησιά Δωδεκανήσου, Β. Αιγαίου, Κυκλάδων, Θάσου, Σαμοθράκης, Β. Σποράδες, Σκύρο Υπερμειωμένος συντελεστής 4,50%, για την παράδοση βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών, καθώς και για τα θέατρα Διανομή κρατικών λαχείων, δελτίων ΠΡΟΠΟ, κ.λπ.

Παροχή νερού μη εμφιαλωμένου και αποχέτευση απευθείας από ΟΤΑ Παροχή υπηρεσιών πολιτιστικής φύσης Παροχή υπηρεσιών από τα ΕΛΤΑ Παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης Παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης από δημόσια εκπαιδευτήρια Εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων ιατρικής χρήσης Εισαγωγές αγαθών αξίας μέχρι 22 ευρώ (εξαιρούνται αρώματα, οινοπνευματώδη, καλλυντικά, καπνός)

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΕΛΗ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ

Οι κάθε φύσεως παρεχόμενες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ Ασφάλιστρα που καταβάλλονται σε ασφαλιστικές εταιρείες για τους κλάδους ζωής και ζημιών, και για εξαγορές ασφαλιστηρίων συμβολαίων Επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ προς τις επιχειρήσεις που προσφέρονται για πρακτική άσκηση μαθητών Συμβάσεις τραπεζικών δανείων, συμβάσεις δανείων που χορηγεί ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, συμβάσεις δανείων που χορηγεί το Ταμείο Παρακαταθηκών Οι καταβαλλόμενες αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλοτριώνονται για δημόσια ωφέλεια Αποδείξεις αντασφαλίστρων και αντασφαλιστικών αποζημιώσεων καταβαλλόμενες σε ασφαλιστές ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ (ΕΦΚ)
Τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για ναυσιπλοΐα (συμπεριλαμβανόμενων και αυτά για την αλιεία), καθώς και τα καύσιμα για τις αεροπορικές μεταφορές Μειωμένος φόρος, στα 120 ευρώ/ τόνο, στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού Επιστροφή 125 ευρώ για κάθε τόνο πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιείται στα ξενοδοχεία Μειωμένος συντελεστής 21 ευρώ/ τόνο για το πετρέλαιο θέρμανσης, κατά τη χειμερινή περίοδο. Εφαρμόζεται ο εξομοιωμένος συντελεστής με το πετρέλαιο κίνησης και επιστρέφεται η διαφορά μεταξύ του κανονικού συντελεστή και των 21 ευρώ Απαλλαγή από τον ΕΦΚ για τον λιθάνθρακα και τον λιγνίτη που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή Μειωμένος φόρος κατά 50% έναντι του κανονικού για την μπίρα που παράγεται στη χώρα μας, εφόσον δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα τον χρόνο ΤΕΛΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Αυτοκίνητα μέχρι και 2.000 κ. εκ.

για πολύτεκνους γονείς. Για αυτοκίνητα άνω των 2000 κ. εκ. η αλλαγή ανέρχεται στο 50% του τέλους ταξινόμησης Απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης τα αυτοκίνητα ώς 2.000 κ. εκ. που αγοράζουν γονείς με 3 ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά Τα Ι.Χ. ώς 1.650 κ. εκ. για αναπήρους πολέμου Ι.Χ., μοτοσυκλέτες που εισάγουν από χώρες της Ε.Ε. πρόσωπα που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα Απαλλαγή για ηλεκτροκίνητα και υβριδικά οχήματα και για ηλεκτροκίνητα φορτηγά Τα αναπηρικά οχήματα ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ
Μειώνεται κατά 50% ο ειδικός φόρος επί των εισιτηρίων κινηματογράφου, όταν πρόκειται για υπαίθριους Απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος πλην τελών χαρτοσήμου, και εισφορά υπέρ Δημοσίου, τα ΑΕΙ και τα δημόσια νοσοκομεία Οι επιδοτήσεις επιτοκίων απαλλάσσονται από τα τέλη χαρτοσήμου Καταβολή φόρου
Και οι περιφέρειες στο κυνήγι του ΦΠΑ

Στο κυνήγι της είσπραξης του ΦΠΑ θέλουν να μπουν οι περιφέρειες.


Σχετική πρόταση κατέθεσαν χθες οι 13 περιφερειάρχες στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον τελευταίο να αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο αυτό. Αποφασίστηκε συγκεκριμένα να συσταθεί επιτροπή υπό το γενικό γραμματέα Ηλία Πλασκοβίτη, που θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να συμβάλουν οι περιφέρειες στη διαδικασία είσπραξης.

Από εκεί και πέρα, στη συνάντηση που είχαν χθες οι 13 νέοι περιφερειάρχες με την ηγεσία του υπουργείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου τούς επανέλαβε ό,τι είπε προ ημερών στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων. Δηλαδή, ότι θα πρέπει να μπει τέλος στα ελλείμματα, για την ανάγκη μεγάλων περικοπών στις τοπικές επενδύσεις και στα προγράμματα, καθώς και ότι αποτελεί μονόδρομος η εξεύρεση από τις περιφέρειες ιδίων εσόδων.

Από την πλευρά τους, οι νέοι «άρχοντες» των περιφερειών έβαλαν ξανά στο τραπέζι το θέμα των χρημάτων που χρωστάει σε αυτές το Δημόσιο.

ΤΑ ΝΕΑ