Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

«Καθαρά» τα όπλα από την επίθεση στο Ρέντη

http://www.exothema.com/portal/images/resized/images/stories/kipro_200_154.jpg
Δεν είχαν ξαναχρησιμοποιηθεί σε εγκληματική ενέργεια τα δυο όπλα της δολοφονίας των δυο αστυνομικών στο Ρέντη. Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την ομάδα ΔΙΑΣ.
 
 
«Καθαρά» είναι το καλάσνικοφ και το πιστόλι που βρέθηκαν μέσα στο αυτοκινήτων των δραστών της δολοφονίας των δύο αστυνομικών στο Ρέντη το απόγευμα της Τρίτης.
Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, από τη βαλλιστική εξέταση που ολοκληρώθηκε στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας, προκύπτει ότι τα όπλα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, υπήρχε και δεύτερο καλάσνικοφ το οποίο πήραν μαζί τους οι δράστες και δεν θεωρούν απίθανο οι αστυνομικοί, το συγκεκριμένο όπλο να έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλα εγκλήματα. Οι δράστες δεν πυροβόλησαν με το όπλο αυτό στην συμπλοκή του Ρέντη.
Όπως διευκρινίστηκε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες ήταν τέσσερις και όχι τρεις που ανέφεραν οι αρχικές πληροφορίες και αυτό προκύπτει από τις καταθέσεις μαρτύρων της ένοπλης ληστείας που είχαν διαπράξει νωρίτερα σε περίπτερο το Μενίδι.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τη ληστεία διέπραξαν τρία άτομα με δύο καλάσνικοφ και ένα πιστόλι ενώ ο τέταρτος συνεργός τους οδηγούσε το κλεμμένο αυτοκίνητο.
Εν τω μεταξύ το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε πριν από λίγο ανακοίνωση για το εξοπλισμό των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ σε απάντηση σχολίων και δηλώσεων που κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Στους 3.640 αστυνομικούς των ομάδων ΔΙ.ΑΣ., που δραστηριοποιούνται σε πανελλαδικό επίπεδο, έχει χορηγηθεί, για την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής τους, αλλά και για τη διασφάλιση τόσο της ζωής όσο και της σωματικής ακεραιότητάς τους, σύγχρονος ατομικός υλικοτεχνικός εξοπλισμός σε ό,τι αφορά:
- Αλεξίσφαιρα γιλέκα,
- Πιστόλια USP, τελευταίας τεχνολογίας,
- Φορητούς πομποδέκτες,
- Στολές ειδικής προστασίας, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Ασφαλείας αναβατών δικύκλων,
- Κράνη μοτοσικλετιστών, τύπου full face,
- Ειδικές μπότες μοτοσικλετιστών,
- Γάντια μοτοσικλετιστών και
- Αστυνομικές ράβδους.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι:
- Στο προσωπικό των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. δεν έχουν χορηγηθεί ακόμα αδιάβροχα, διότι η ποσότητα που παραδόθηκε από τον προμηθευτή απορρίφθηκε από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Παραλαβής, λόγω τεχνικών εκτροπών.
- Επίκειται εντός του τρέχοντος μηνός η παράδοση στολών, 500 τεμαχίων, μεγεθών small και medium, καθώς και 701 ζευγαριών μποτών. Τα ζεύγη των μποτών δεν παραδόθηκαν στον προγραμματισμένο χρόνο με υπαιτιότητα της συμβεβλημένης εταιρείας, που κηρύχθηκε έκπτωτη.
- Λόγω των αλλαγών που επήλθαν, από 01-01-2011, στον τρόπο και τις διαδικασίες έγκρισης των δαπανών από το Υπουργείο Οικονομικών, από το σύνολο 1.526 μοτοσικλετών δεν μπορούν να διατεθούν, λόγω βλαβών, 352 μοτοσικλέτες. Για την επισκευή τους απαιτείται έγκριση δαπάνης ύψους 500.000 ευρώ περίπου, από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών.
Συνολικά έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, περίπου 20.000.000 ευρώ, για τις μοτοσικλέτες, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τα ατομικά είδη και τα εφόδια του προσωπικού των ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης».

Κύκλωμα κλοπής αυτοκινήτων βλέπει η αστυνομία για το έγκλημα στο Ρέντη

Οργανωμένο κύκλωμα που κλέβει αυτοκίνητα και πιθανόν ενέχεται και σε άλλες ένοπλες ληστείες ή και σοβαρότερα αδικήματα, εκτιμούν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής ότι είναι πίσω από τους ένοπλους, οι οποίοι πυροβόλησαν με «καλάσνικοφ» και πιστόλι και σκότωσαν δύο αστυνομικούς της ομάδας «Δίας», ενώ τραυμάτισαν σοβαρά άλλους δύο, χθες το απόγευμα στην περιοχή Ρέντη.
Στον τόπο της επίθεσης οι αστυνομικοί βρήκαν 23 κάλυκες από «καλάσνικοφ», 17 κάλυκες των 9 χιλιοστών και 9 βολίδες. Επίσης, σε σχετικά μικρή απόσταση από το σημείο, στην περιοχή του Ρέντη, βρέθηκε και ένας γεμιστήρας πιστολιού με πέντε φυσίγγια.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το αυτοκίνητο μάρκας «Volvo», το οποίο χρησιμοποιούσαν για τη διαφυγή τους οι δράστες, είχε κλαπεί στις 17 Ιανουαρίου, από έκθεση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, στο 18ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στη Νέα Ερυθραία. Επίσης οι πινακίδες που είχε, είχαν κλαπεί την ίδια ημέρα από την ίδια έκθεση και ανήκουν σε άλλο αυτοκίνητο.
Από την έκθεση αυτοκινήτων είχαν κλαπεί τότε συνολικά οχτώ αυτοκίνητα μάρκας «Βόλβο», ένα από τα οποία είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες της πρόσφατης ένοπλης ληστείας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας και το εγκατέλειψαν στο Ακραίφνειο. Άλλα τρία αυτοκίνητα από τα συγκεκριμένα οχτώ, είχαν χρησιμοποιηθεί για διακίνηση λαθρομεταναστών και κατασχέθηκαν στην Καβάλα και στη Λάρισα.
Οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο οι δράστες της χθεσινής ληστείας στο περίπτερο, στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι, οι οποίοι στη συνέχεια πυροβόλησαν τους αστυνομικούς, να έχουν σχέση με τη ληστεία στα Άσπρα Σπίτια ή να προμηθεύτηκαν το αυτοκίνητο από άλλη ομάδα που ειδικεύεται στις κλοπές οχημάτων.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αναζητήσεις από αστυνομικούς για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση που έγινε κατά τη διάρκεια της καταδίωξης του «volvo» με τους ένοπλους κακοποιούς, έγινε γνωστό από τη ΓΑΔΑ ότι μετά το τηλεφώνημα για τη ληστεία στο περίπτερο στο Μενίδι οι τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας «Δίας» εντόπισαν το όχημα στη λεωφόρο Κηφισού στο ύψος της γέφυρας Βρυούλων και το καταδίωξαν προς τον Πειραιά, ενημερώνοντας το κέντρο επιχειρήσεων.
Μέσα σε τέσσερα λεπτά από τις 18:37 έως τις 18:41 από το κέντρο κινητοποιήθηκαν συνολικά 14 ομάδες «Δίας», δηλαδή 28 μοτοσικλέτες, με συνολικά 56 αστυνομικούς και 7 περιπολικά, καθώς και όλα τα οχήματα του Πειραιά με εντολή να συγκλίνουν στη λεωφόρο Κηφισού και να κλείσουν όλες τις διόδους διαφυγής των δραστών.
Στον τόπο της συμπλοκής είχαν φτάσει και άλλα οχήματα, εκτός από τις δύο αρχικές μοτοσικλέτες, γι' αυτό και σφαίρες από τα όπλα των κακοποιών, εκτός από τους τέσσερις πρώτους αστυνομικούς δέχθηκαν άλλοι τέσσερις, οι δύο στα κράνη οι άλλοι δύο στα αλεξίσφαιρα γιλέκα, χωρίς όμως να τραυματιστούν. Παρά την κινητοποίηση, πάντως, οι ένοπλοι ληστές κατάφεραν να διαφύγουν.

Η κατάσταση της υγείας των δύο τραυματισμένων αστυνομικών

Ψυχική διαταραχή έχει υποστεί, λόγω του ισχυρού σοκ μετά την επίθεση, ο ένας από τους δύο αστυνομικούς που εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
Ο ένας τραυματίας φέρει θλαστικό τραύμα στο γόνατο και υποστηρίζεται ψυχολογικά ενώ αναμένεται να πάρει μεθαύριο εξιτήριο.
Ο δεύτερος τραυματίας αστυνομικός νοσηλεύεται στην Εντατική Μονάδα με τραύμα στη βουβωνική χώρα από βλήμα το οποίο μπήκε στο σώμα από το δεξιό γλουτό και έχει βλάψει τη μηριαία φλέβα.
Χειρουργήθηκε επιτυχώς, έχει επαφή με το περιβάλλον, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς και μεταφέρεται στο Αττικό Νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί στη συνέχεια από αγγειοχειρουργό.

«Σύνεση και ψυχραιμία» ζητούν οι αστυνομικοί

Έκκληση προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ασφάλειας και την «προβληματική λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας» ως εθνική υπόθεση και «μακριά από κομματικές σκοπιμότητες», κάνουν οι Ομοσπονδίες Αστυνομικών Υπαλλήλων και Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ με κοινή ακοίνωση, που εξέδωσαν το μεσημέρι.
Επισημαίνουν ότι «ήταν θέμα χρόνου να συμβεί το μοιραίο» και αναφέρουν πως «τα αντανακλαστικά των συντεταγμένων οργάνων της πολιτείας, αλλά και των ίδιων των αστυνομικών υπηρεσιών παρά τις διαρκείς επισημάνσεις μας δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονα δεδομένα».
Στο πλαίσιο αυτό, οι συνδικαλιστές επανέρχονται στην πρόταση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής με στόχο τη σύνταξη ενός πορίσματος για την ανασυγκρότηση των αστυνομικών υπηρεσιών και τη συνολική μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας κάτι, που όπως τονίζουν, «πρέπει να υιοθετηθεί χωρίς καμία άλλη αναβολή, χωρίς καμία άλλη δικαιολογία».
Παράλληλα, οι δύο Ομοσπονδίες εκφράζουν τη βαθειά τους θλίψη για τον χαμό των δύο συναδέλφων τους λίγα μόλις 24ωρα μετά την ετήσια επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς της Ελληνικής Αστυνομίας το περασμένο Σάββατο και υπογραμμίζουν ότι όλοι οι αστυνομικοί πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων «αντιμετωπίζοντας με σύνεση και ψυχραιμία τον άδικο χαμό των νεαρών συναδέλφων τους».
«Οι Ομοσπονδίες μας απορρίπτουν κάθε αυθορμητισμό και κάθε αψυχολόγητη άναρχη ενέργεια που ενδέχεται να λειτουργεί απαξιωτικά τόσο για το συνδικαλιστικό μας κίνημα όσο και για την Ελληνική Αστυνομία», τονίζουν οι συνδικαλιστές.
Καταλήγοντας ζητούν άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από την οποία απαιτούν «δεσμεύσεις για συγκεκριμένες ενέργειες και αποφάσεις στο πλαίσιο των όσων ήδη έχουν δημοσίως ανακοινωθεί. Εκείνο, πάντως, που τονίζουν ιδιαίτερα είναι ότι στην ασφάλεια του πολίτη και στη θωράκιση του αστυνομικού δεν χωρούν εκπτώσεις και περικοπές γι αυτό και απαιτούν να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση των διατιθέμενων κονδυλίων.
Τέλος, ζητούν «σεβασμό στους νεκρούς» και υπογραμμίζουν ότι «τυχόν αποσπασματικά μέτρα και πρόχειρες αποφάσεις θα μας βρουν κάθετα αντίθετους και θα καταγγελθούν πάραυτα».

Επίσκεψη Σαμαρά στους τραυματίες αστυνομικούς

Το νοσοκομείο Νικαίας, όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες αστυνομικοί από την χθεσινή φονική συμπλοκή με τους αδίστακτους κακοποιούς στου Ρέντη, επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε από τους γιατρούς για την κατάσταση της υγείας των δύο αστυνομικών εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Βγαίνοντας ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: «Σε ώρες αυξανόμενης ανομίας, η Αστυνομία προστατεύει τη ζωή, την ασφάλεια, την περιουσία των Ελλήνων πολιτών. Και, μάλιστα, με τέτοιες βαρύτατες θυσίες. Όπως τα δυο παλικάρια που χάθηκαν, αλλά και τα δυο παιδιά, τα τραυματισμένα, που μόλις επισκέφθηκα.
Είναι πια καιρός και η Πολιτεία, όλοι μαζί, να προστατέψουμε την Αστυνομία». Τον κ. Σαμαρά συνόδευαν οι κ.κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος και Γιάννης Μανώλης και οι αρμόδιοι τομεάρχες κ.κ. Θανάσης Νάκος και Θανάσης Γιαννόπουλος ενώ εκεί βρισκόταν και ο δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Απάντηση σε συνδικαλιστές, εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής

Ανακοίνωση, απάντηση σε καταγγελίες συνδικαλιστών, σχετικά με την κινητοποίηση, που κατέληξε στη δραματική εξέλιξη του Ρέντη, εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
Αμέσως μετά την ενημέρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, για ληστεία στην περιοχή του Μενιδίου, κινητοποιήθηκε άμεσα ευρύς σχηματισμός αστυνομικών δυνάμεων, από ομάδες ΔΙΑΣ, περιπολικά Άμεσης Δράσης και Αστυνομικών Τμημάτων, περιπολικά Ασφαλείας και Τροχαίας.
Οι δυνάμεις κινούνταν και αναπτύσσονταν σύμφωνα με το στίγμα του καταδιωκόμενου οχήματος, το οποίο δινόταν από εποχούμενους σε μοτοσυκλετιστές αστυνομικούς, που ακολουθούνταν από υπηρεσιακά αυτοκίνητα.
Επισημαίνεται η ιδιαιτερότητα της χρονικής στιγμής, ο κυκλοφοριακός φόρτος, το γεωγραφικό περιβάλλον εξέλιξης της επιχείρησης, αναφορικά με τις δυνατότητες κίνησης και ευελιξίας των υπηρεσιακών αυτοκινήτων σε σχέση με τις δίκυκλες μοτοσυκλέτες.
Τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, που συμμετείχαν, «ήταν σε καλή κατάσταση και αξιόμαχα».

Αύριο το μεσημέρι ο τραγικός επίλογος για τον 22χρονο Τρικαλινό αστυνομικό

Η είδηση, χθες βράδυ, του θανάσιμου τραυματισμού του άτυχου 22χρονου Τρικαλινού αστυνομικού, Γιώργου Σκυλογιάννη, έπεσε σαν βόμβα στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων και γενικότερα στην τοπική κοινωνία. Άμεσα ειδοποιήθηκαν οι οικείοι του για το κακό, που χτύπησε την οικογένειά τους.
Ο νεαρός είχε καταταχθεί στο Σώμα της ΕΛΑΣ την 1η Ιουλίου 2009. Ήταν το μεγαλύτερο από τα 5 παιδιά τής οικογένειας του Χρήστου Σκυλογιάννη. Διέμενε με τη φοιτήτρια, μικρότερη αδελφή του, στην Αθήνα.
«Είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στις ειδικές δυνάμεις. Πάντα ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα του αστυνομικού. Δυστυχώς, τα όνειρά του διακόπηκαν πρόωρα», έλεγε το μεσημέρι στενός συγγενής του θύματος.
«Δύο παλικάρια πάνω στο άνθος της ηλικίας τους έφυγαν από τη ζωή. Είναι λυπηρό το γεγονός. Ο πόνος δεν χωράει μέσα σε λέξεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Τρικάλων, Αχιλλέας Γρηγορίου.
Η σορός του αστυνομικού αναμένεται να φτάσει το βράδυ στα Τρίκαλα, ενώ ο τραγικός επίλογος θα γραφτεί αύριο στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Μπάρας, όπου θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία.

Τη θλίψη του εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης

Τη θλίψη του εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης για το χθεσινό τραγικό χαμό δύο αστυνομικών, τονίζοντας ότι «για μία ακόμα φορά αυτό το οποίο συνέβη χθες, στην πραγματικότητα έχει προκαλέσει μία βαρύτατη θλίψη σε όλους μας. Να χαθούν δύο νέα παιδιά την ώρα της άσκησης του καθήκοντος και του λειτουργήματός τους».
Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «η Πολιτεία για μία ακόμα φορά θα πράξει το καθήκον της απέναντι στις οικογένειές τους, αντιμετωπίζοντας αυτά τα παιδιά όπως πραγματικά τους αξίζει γιατί προσέφεραν το πολυτιμότερο αγαθό που διαθέτει ένας άνθρωπος, δηλαδή την ίδια του τη ζωή, προκειμένου να υπηρετήσουν την κοινωνία, να υπηρετήσουν την ευνομία, να υπηρετήσουν την ελληνική Πολιτεία».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ