Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Στους 6.000 οι νεκροί στη Λιβύη

Σε 6.000 ανέρχονται οι νεκροί από την έναρξη της εξέγερσης, σύμφωνα με τη Λιβυκή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Διεθνή ειρηνευτική αποστολή πρότεινε στον Καντάφι ο Ούγκο Τσάβες
 
Σε 6.000 ανέρχονται οι νεκροί της καταστολής της εξέγερσης στη Λιβύη κατά του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, εκ των οποίων οι 3.000 βρίσκονται μόνον στην Τρίπολη, δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Λιβυκής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άλι Ζεϊντάν. «Ο αριθμός των θυμάτων για όλη τη χώρα είναι 6.000, εκ των οποίων οι 3.000 στην Τρίπολη, 2.000 στη Βεγγάζη και 1.000 σε άλλες πόλεις», όπως η Ζαουίγια ή η Ζεντέν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) στο Παρίσι.
Ο Ζεϊντάν σημείωσε ότι ο απολογισμός αυτός, ο οποίος είναι πολύ πιο αυξημένος από αυτούς που γίνονταν γνωστοί μέχρι στιγμής, μπορεί να είναι ακόμη πιο υψηλός. «Αυτός (ο απολογισμός) είναι βάσει των στοιχείων που διαθέτουμε, όμως μπορεί να είναι υψηλότερος», σημείωσε.

Τηλεφωνική συνομιλία Τσάβες-Καντάφι για διεθνή ειρηνευτική αποστολή

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες συζήτησε τηλεφωνικώς με το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι πρόταση για μια διεθνή ειρηνευτική αποστολή στη Λιβύη προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Επικοινωνιών της Βενεζουέλας Αντρές Ιζάρα.
«Επιβεβαιώνουμε ότι υπήρξε επικοινωνία του προέδρου Τσάβες με τον Καντάφι, (σ.σ. την Τρίτη) για την πρόταση που αφορά μια ειρηνευτική αποστολή στη Λιβύη», ανακοίνωσε ο υπουργός στο Twitter του.
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας πρότεινε μια διεθνή ειρηνευτική αποστολή στη Λιβύη στην οποία θα συμμετέχουν πολλές φίλες χώρες που θα αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο Λίβυο ηγέτη και τους εξεγερθέντες και καταδίκασε κάθε στρατιωτική επέμβαση, η οποία θα ήταν «καταστροφή».
«Δεν είναι καλύτερο, αντί να στείλουμε στόλο και αεροπλάνα να στείλουμε μια αποστολή καλής θέλησης για να βοηθήσουμε ώστε τα αδέλφια μας να μη σκοτώνονται μεταξύ τους;», δήλωσε ο Τσάβες.
«Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει έτοιμες να εισβάλουν στη Λιβύη. Και σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν καταδικάσει τη Λιβύη. Τί θέλουν; Το λιβυκό πετρέλαιο», τόνισε.
Ο Τσάβες υπογράμμισε τέλος ότι υποστηρίζει την κυβέρνηση της Λιβύης και την ανεξαρτησία της χώρας αυτής. «Θέλουμε ειρήνη για τη Λιβύη και πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά σε κάθε επιθυμία για επέμβαση», τόνισε.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Καντάφι συμφώνησε με το σχέδιο αυτό, το οποίο προβλέπει την αποστολή στη Λιβύη επιτροπής από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή προκειμένου να βρεθεί μια διαπραγματεύσιμη λύση στην κρίση.
Επικαλούμενη ανώτερες κυβερνητικές πηγές, η ανταποκρίτρια του Αλ Τζαζίρα στο Καράκας Ντίμα Χατίμπ ανέφερε στο Twitter της ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος επίσης συμφώνησε με το σχέδιο αυτό.

Την ανάγκη ζώνης απαγόρευσης πτήσεων επεσήμανε Λίβυος διπλωμάτης
Την άποψη ότι τα Ηνωμένα Έθνη, θα πρέπει να προστρέξουν σε πιθανό αίτημα, που θα κατατεθεί από ένα προσωρινό Εθνικό Συμβούλιο, που θα σχηματιστεί από τους αντικαθεστωτικούς και το οποίο θα ζητά από τον ΟΗΕ, να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, κατέθεσε στο δίκτυο αλ Τζαζίρα, Λίβυος διπλωμάτης.
Ο αναπληρωτής Πρέσβης της Λιβύης στον ΟΗΕ, Ιμπραίμ Νταμπασί, από τους πρώτους Λίβυους αξιωματούχους και διπλωμάτες, που εντάχθηκαν στο μέτωπο των αντικαθεστωτικών και εγκατέλειψαν το Μουαμάρ Καντάφι, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύονται «να πειστούν» για την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου μέτρου αν αυτό ζητηθεί από το συμβούλιο των εξεγερμάνων πολιτών.
«Αυτό που χρειάζεται στην παρούσα στιγμή, είναι η συγκεκριμένη απόφαση να παρθεί επισήμως και επειδή αυτό μας έχει ήδη κοινοποιηθεί, εμείς εδώ στη Νέα Υόρκη συντάσσουμε την αίτηση, που θα κατατεθεί στον ΟΗΕ», είπε στο κανάλι αλ Τζαζίρα, ο Λίβυος διπλωμάτης.

Χιλ. Κλίντον: Το Ιράν προσπαθεί να επηρεάσει την έκβαση των εξεγέρσεων

Το Ιράν επιδιώκει να επικοινωνήσει με τις αραβικές αντιπολιτεύσεις προκειμένου να επηρεάσει την έκβαση των γεγονότων, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, αναφερόμενη στην κατάσταση στην Αίγυπτο, στο Μπαχρέιν και στην Υεμένη.
«Αν και το Ιράν δεν έχει σχέσεις με την αντιπολίτευση και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει άσχημες σχέσεις με τους σουνίτες, με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και με άλλα κινήματα που δεν το ευνοούν, κάνει ότι μπορεί για να επηρεάσει την έκβαση των γεγονότων» ανέφερε η Χίλαρι Κλίντον.
Σύμφωνα με την Αμερικανίδα υπουργό, το Ιράν θα χρησιμοποιήσει την Χεζμπολάχ, τον «μεσολαβητή» του στον Λίβανο για να επικοινωνεί με το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς «που με τη σειρά της επικοινωνεί με τους ομολόγους της στην Αίγυπτο».
«Ξέρουμε ότι επικοινωνούν με την αντιπολίτευση στο Μπαχρέιν. Ξέρουμε ότι οι Ιρανοί έχουν σχέση με τα κινήματα της αντιπολίτευσης στην Υεμένη. Είτε απευθείας, είτε μέσω τρίτων προσώπων, επιδιώκουν συνεχώς να επηρεάζουν τα γεγονότα, έχουν μία πολύ ενεργή εξωτερική πολιτική» πρόσθεσε η κ. Κλίντον.

Καντάφι: «Δεν έχω κάποιο αξίωμα για να παραιτηθώ»

Διάγγελμα προς του οπαδούς του με μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα και τους αντιπολιτευόμενους απηύθυνε την Τετάρτη ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δηλώνοντας ότι δεν είναι πρόεδρος της χώρας οπότε δεν μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση του και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα στη Λιβύη.
«Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν είναι πρόεδρος για να παραιτηθεί, δεν έχει ούτε κοινοβούλιο για να διαλύσει», δήλωσε σε ομιλία του, στην οποία υπογράμμισε ότι δεν κατέχει «κανένα αξίωμα από το οποίο να μπορεί να παραιτηθεί».
«Το λιβυκό σύστημα είναι ένα σύστημα του λαού και κανένας δεν μπορεί να εναντιωθεί στην αρχή του λαού. Ο λαός είναι ελεύθερος να επιλέξει την αρχή που κρίνει αρμόζουσα», προσέθεσε. «Από το 1977 εγώ ο ίδιος και οι αξιωματικοί (που ενορχήστρωσαν την επανάσταση του 1969) έδωσαν την εξουσία στο λαό», σημείωσε κατά την ομιλία του ενώπιον υποστηρικτών του σε τελετή για την 34η επέτειο της εγκαθίδρυσης της «εξουσίας των μαζών» στη Λιβύη.
«Εγώ έφερα εις πέρας την επανάσταση για να ελευθερώσω τη Λιβύη το 1969, παρέδωσα την εξουσία στον λαό και μετά έμεινα στη σκηνή μου», σημείωσε.
Ο Καντάφι ανέβηκε στην εξουσία ανατρέποντας τον βασιλιά Ιντρίς την 1η Σεπτεμβρίου του 1969. Το 1977 ανακήρυξε την «Τζαμαχιρίγια», καθορίζοντάς την ως ένα «κράτος των μαζών», το οποίο κυβερνάται μέσω εκλεγμένων λαϊκών επιτροπών και έδωσε στον εαυτό του τον τίτλο του «Ηγέτη της Επανάστασης».
Ο κόσμος δεν κατανοεί το λιβυκό σύστημα στο οποίο την εξουσία έχει ο λαός, σημείωσε προς τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι τον χειροκροτούσαν και τον υποδέχθηκαν στην τελετή φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Θα παραμείνεις σπουδαίος».
«Μπαίνουμε στο μάτι αυτών που αμφισβητούν ότι η Λιβύη δεν κυβερνάται από κανέναν άλλο παρά από το λαό της», προσέθεσε στην ομιλία του αυτή, η οποία μεταδίδεται από τη λιβυκή τηλεόραση, αναφερόμενος στο σύστημά του της «άμεσης δημοκρατίας» το οποίο περιγράφει στο πολιτικό του μανιφέστο, το Πράσινο Βιβλίο.
Ο Καντάφι απέρριψε επίσης αυτά που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης για διαδηλώσεις στη Λιβύη και επέρριψε και πάλι την ευθύνη για τις ταραχές στην Αλ Κάιντα. Επίσης σημείωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης υπερβάλουν στις πληροφορίες που μεταδίδουν για τον αριθμό των νεκρών, λέγοντας ότι μόνον 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. «Δεν υπάρχουν διαδηλώσεις στη Λιβύη (...) Δεν υπήρξαν καθόλου διαμαρτυρίες στο ανατολικό τμήμα», ανέφερε.
«Πυρήνες της Αλ Κάιντα επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας και πήραν τα όπλα τους», προσέθεσε, σημειώνοντας: «Πώς άρχισαν όλα αυτά; Μικροί, άσημοι πυρήνες της Αλ Κάιντα». «Οι ειδήσεις έφταναν στον κόσμο από σταθμούς και υπηρεσίες που δεν είχαν ανταποκριτές στη Λιβύη», εξήγησε.
Ο Λίβυος ηγέτης κάλεσε εξάλλου τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να διερευνήσουν τα γεγονότα γι' αυτό που συνέβη στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι πρόκειται για μια συνωμοσία που έχει στόχο την ανάληψη του ελέγχου της Λιβύης και του πετρελαίου της.
«Σας προκαλώ να βρείτε ότι σκοτώθηκαν ειρηνικοί διαδηλωτές. Στην Αμερική, τη Γαλλία και παντού, αν οι άνθρωποι έκαναν επιθέσεις σε στρατιωτικές αποθήκες και προσπαθούσαν να κλέψουν όπλα, θα τους πυροβολούσαν», σημείωσε.
Ο Καντάφι κάλεσε τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να «ιδρύσουν επιτροπές για την εξεύρεση της αλήθειας» ώστε να βρουν πώς σκοτώθηκαν άνθρωποι και υπογράμμισε ότι υπάρχει μια «συνωμοσία για να πάρουν τον έλεγχο του λιβυκού πετρελαίου και της γης».
Κατά την ομιλία του μια γυναίκα τον διέκοψε φωνάζοντας: «Πώς μπορείς να φύγεις; Δεν θα φύγεις και δεν θα εγκαταλείψεις ποτέ: Εσύ μόνο είσαι καλός! Είσαι ένα σπαθί που δεν λυγίζει!».
Παράλληλα ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ένας από τους γιους του λίβυου ηγέτη, προέβλεψε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό ότι το λιβυκό καθεστώς θα ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας «εντός δύο ημερών».
«Είναι αλήθεια ότι είναι λίγο ανάστατα τα πράγματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας», δήλωσε. «Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν εκεί», σημείωσε. «Εντός δύο ημερών, όλα θα έχουν επανέλθει στην τάξη», προέβλεψε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του καθεστώτος ως «προπαγάνδα» των ξένων μέσων ενημέρωσης.
«Όταν άρχισαν οι συγκρούσεις, οι οποίες περιορίστηκαν κυρίως στη Βεγγάζη και την Αλ Μπάιντα, η αστυνομία πανικοβλήθηκε και πυροβόλησε δεκάδες διαδηλωτές που επιτέθηκαν στα αστυνομικά τμήματα», υπογράμμισε. Όμως δεν έγιναν αεροπορικές επιδρομές κατά του πλήθους ή άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, επέμεινε και σημείωσε ότι η λιβυκή κυβέρνηση αδημονεί να «αρχίσει ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων το ταχύτερο δυνατό».

Ένοπλοι συνέλαβαν τρεις άνδρες του ολλανδικού πολεμικού ναυτικού

Τρεις άνδρες του ολλανδικού πολεμικού ναυτικού συνελήφθησαν την Κυριακή από ενόπλους στη διάρκεια επιχείρησης απομάκρυνσης ξένων πολιτών από τη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.
«Το επιβεβαιώνουμε», δήλωσε εκπρόσωπος του ολλανδικού πολεμικού ναυτικού όταν ρωτήθηκε για τη σύλληψη των τριών ανδρών που αποκάλυψε η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τρεις άνδρες του ολλανδικού πολεμικού ναυτικού συνελήφθησαν από ενόπλους του συνταγματάρχη Καντάφι ενώ συμμετείχαν στην επιχείρηση μεταφοράς με ελικόπτερο στη Σύρτη ενός Ολλανδού και ενός άλλου ευρωπαίου.
Οι τρεις άνδρες δέχθηκαν επίθεση μετά την προσγείωση του ελικοπτέρου. Οι δυο πολίτες παραδόθηκαν από τους Λίβυους στην ολλανδική πρεσβεία και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη Λιβύη.
«Εντατικές διπλωματικές συνομιλίες διεξάγονται τώρα για την απελευθέρωση των τριών ανδρών», ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ