Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

« Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί…?»


Του Πάνος Ιγνατίου


ΜΟΣΧΑ. Θες να έχεις μια εικόνα του μέλλοντος? Φαντάσου μια μπότα να συντρίβει ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Στον τελευταίο πόλεμο στο Ιράκ βρέθηκα εντελώς τυχαία στο αεροπλανοφόρο Ρούσβελτ το βράδυ που άρχιζε ο πόλεμος όταν η Τουρκία είχε αρνηθεί στις συμμαχικές δυνάμεις(sic) τη διέλευση στρατευμάτων από το έδαφος της για να επιτεθούν στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος τύπου των Αμερικανών στο αεροπλανοφόρο όπως και όλοι οι στρατιωτικοί εμφανίζονταν εξοργισμένοι. Αν τους κάρφωνες μαχαίρι δεν θα έβγαζαν αίμα! Από την Κύπρο είχαν περάσει 200 χιλιάδες στρατιώτες που διέμεναν αρχικά σε ξενοδοχεία και στη συνέχεια διοχετεύονταν στις Βρετανικές Βάσεις και από εκεί στο μέτωπο όπως και αξίας εκατομμυρίων ευρώ προϊόντα για τις ανάγκες των αεροπλανοφόρων και των στρατιωτών στον πόλεμο. Η υποστήριξη του πολέμου στο Ιράκ έγινε από τις Βρετανικές Βάσεις και την διοίκηση είχαν αναλάβει οι Αμερικανοί.




Το βράδυ που μιλούσα με το εκπρόσωπο τύπου του αεροπλανοφόρου είχε εκμυστηρευτεί ότι αυτό που επιδίωκαν οι Αμερικανοί ήταν ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την αναμόρφωση του Ιράκ το κόστος του οποίου όπως είχε πει ανερχόταν στα 100 δις δολάρια. «Αν δεν το πετύχουμε αυτό-είπε- θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό όπως κάναμε και στη Γιουγκοσλαβία την οποία βομβαρδίσαμε, καταστρέψαμε και κανένας από τους Ευρωπαίους δεν στάθηκε δίπλα μας εκτός από την Αγγλία. Αν και αυτή τη φορά δεν βοηθήσουν θα συμβεί το ίδιο» Επί λέξει αυτά είπε. Οι Αμερικανοί ούτε τότε ούτε τώρα έχουν αντιληφθεί ότι καμία πιθανόν από τις «προοδευτικές» χώρες της Ευρώπης που έχουν μυαλωμένους ηγέτες δεν πρόκειται να συναινέσουν ούτε αυτή τη φορά στους νέους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Ούτε ακόμα και η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει για να μην δυσαρεστήσει τους Μουσουλμάνους των περιοχών. Αντίθετα πιθανόν να βρεθεί στη δίνη των ανακατατάξεων.

Τώρα με αφορμή τα γεγονότα στη Λιβύη αρχίζει μια νέα επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Αφρική η οποία είναι συνέχεια του πολέμου στο Ιράκ αλλά και του Μεσανατολικού. Ποτέ δεν ήταν στόχος τα χημικά ή πυρηνικά όπλα του Σάνταμ Χουσέιν όπως ισχυρίστηκαν. Τώρα άλλωστε το έχουν παραδεχτεί ευθέως και απροκάλυπτα. Στόχος ήταν και παραμένει ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Το μεγάλο παιχνίδι (Big Game) που άρχισε εδώ και 25 και πλέον χρόνια ξεκινά από τη Μέση Ανατολή και καταλήγει στην Κασπία θάλασσα και περιλαμβάνει εκτός από τις χώρες της Ε. Ε όλες τις χώρες της περιοχής συμπεριλαμβανομένης και της Ρώσικης Ομοσπονδίας την οποία οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους με εκπρόσωπο τον Επίτροπο της Ε. Ε (πρώην Τροτσκιστή) Μανουέλ Μπαρόζο επιδιώκουν με κάθε τρόπο να «πετάξουν» τη Ρωσία έξω από το «Big Game» στοχεύοντας στη διέλευση των αγωγών από την Τουρκία ή από άλλες διόδους προκειμένου να παρακάμψουν τη Ρωσία από του αγωγούς και να αποφύγουν, όπως πιστεύουν, την εξάρτηση από τη Ρωσία. Για αυτό το λόγο πρόσφατα επισκέφθηκε το Τουρκμενιστάν και συζητά( προφανώς όχι από μόνος του) και με άλλες Ισλαμικές δημοκρατίες για τις πιθανότητες διέλευσης των αεραγωγών. Άλλωστε αυτό διαφάνηκε από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Πούτιν στις Βρυξέλες όπου οι εκπρόσωποι της Ε. Ε δεν συμφώνησαν και σε πολλά άλλα συναφή θέματα με τη Ρωσία. Η Ρωσία φυσικά εισάγει το 50% και πλέον των προϊόντων της από την Ε. Ε και είναι ξεκάθαρο μετά τον συναλλαγματικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Γουάν το Ευρώ και το δολάριο ότι μπορεί να τα κόψει όλες τις εισαγωγές από την Ευρώπη και να στραφεί σε άλλες αγορές και να αποφύγει και η ίδια την εξάρτηση από την Ευρώπη.

Οι Αναλυτές στη Ρωσία εκτιμούν ότι πίσω από τις εξεγέρσεις στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής βρίσκονται οι Αμερικανοί, το Ισραήλ, ο Παναραβικός Σύνδεσμος και ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει να θέσει την περιοχή της Βόρειας Αφρικής υπό τον έλεγχο του ενόψει και επικείμενων εξελίξεων για πιθανή επίλυση του Μεσανατολικού. Ενδεχόμενο όμως που φαίνεται απομακρυσμένο καθώς ο καθορισμός των συνόρων αποτελεί μεγάλο αγκάθι ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους οι οποίοι ετοιμάζονται να «ανακηρύξουν εκ νέου κράτος το Σεπτέμβριο» Αφού πρώτα ετοιμάσουν τις δομές του με τη βοήθεια Αμερικανών και Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων.

Μετά τα δραματικά επεισόδια στη Λιβύη η Ρωσία επίσημα ανακοίνωσε μέσω των δυνάμεων ασφαλείας ότι από την μελέτη των δορυφορικών συστημάτων δεν διαφάνηκε καμιά κίνηση αεροπλάνων που να βομβαρδίζουν από αέρος αντικαθεστωτικούς πολίτες της Λιβύης. Σε αντίθεση με όσα μεταδίδουν οι ξένοι δημοσιογράφοι. Επιβεβαιώνουν σαφώς ότι υπάρχουν εχθροπραξίες και επιθέσεις κατά των αντικαθεστωτικών από μερίδα του στρατού που ελέγχει ο Καντάφι και ότι δολοφονούνται εν ψυχρώ πολίτες της χώρας. Η θέση της Ρωσίας παραμένει σταθερή ότι τα αιτήματα των λαών της περιοχής πρέπει να γίνουν σεβαστά από τις ηγεσίες τους και να αποφασίσουν οι ίδιοι για τον δρόμο του.

Η Βρετανία ωστόσο ήδη άρχισε «να προκαλεί την τύχη της» εποφθαλμιώντας πιθανόν και τον έλεγχο της Διώρυγας του Σουέζ και μετά την διέλευση των Ιρανικών πολεμικών πλοίων προς τη Συρία έσπευσε στην Αίγυπτο, εκτός των άλλων λόγων, και ο κ Κάμερον. Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους ξαναρχίζουν «το ίδιο παραμύθι» του νέου σχεδίου Μάρσαλ για να σώσουν δήθεν την περιοχή. Δηλαδή να πληρώσουν εν μέσω κρίσης όλες οι χώρες για να εξασφαλίσουν οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι τα συμφέροντα τους στις ενεργειακές πηγές! Οι αγωγοί που θα περάσουν από και προς τις περιοχές αυτές με προορισμό την Ευρώπη και αλλού είναι πολλοί και τα συμφέροντα τεράστια. Ποιοι θα βρεθούν να συμμαχήσουν μαζί τους? Αυτό θα είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους επόμενους μήνες.