Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Αιχμές δικαστών κατά πολιτικών

Στη φωτογραφία και από δεξιά ο πρόεδρος του ΣτΕ Π. Πικραμμένος, ο εισαγγελέας AΠ Ι. Τέντες και ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου

Η προειδοποίηση ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο μισθολογικό «κούρεμα» και μέτρα υπαλληλοποίησής τους, η εφιαλτική εκκρεμότητα σχεδόν μισού εκατομμυρίου υποθέσεων και η σκληρή κριτική κατά του Δημοσίου που συνεχώς «γεννά» δίκες σφράγισαν τη γενική συνέλευση των διοικητικών δικαστών.

Στη φωτογραφία και από δεξιά ο πρόεδρος του ΣτΕ Π. Πικραμμένος, ο εισαγγελέας AΠ Ι. Τέντες και ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη για τη νέα αύξηση των εκκρεμών υποθέσεων (472.000 στο τέλος του 2010 σε Διοικητικά Πρωτοδικεία, Εφετεία), η σκληρή κριτική κατά νέων ρυθμίσεων (αυξημένα παράβολα, «προκαταβολές» για προσφυγές), καθώς και η διαπίστωση ότι αναρίθμητα πρόστιμα (τελωνειακά κλπ.) βρίσκονται «στον αέρα» εξαιτίας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Οι αποδοχές των δικαστών μειώθηκαν υπέρμετρα και δυσανάλογα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος.
Οι αποδοχές των δικαστών μειώθηκαν υπέρμετρα και δυσανάλογα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος υπογράμμισε ότι οι αποδοχές των δικαστών μειώθηκαν υπέρμετρα και δυσανάλογα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ δεν είχαν τέτοια δυσμενή μεταχείριση οι εκπρόσωποι των άλλων δύο λειτουργιών (εκτελεστική - νομοθετική, υπουργοί - βουλευτές).
Αντίστοιχες αιχμές διατυπώθηκαν επειδή δύο φορές το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε τους δικαστές «υπαλλήλους», εν όψει μελέτης για το ενιαίο μισθολόγιο απ' όπου πάλι εξαιρούνται υπουργοί - βουλευτές. Σε επισήμανση του βουλευτή ΚΚΕ Σ. Χαλβατζή «ο υπάλληλος βρίσκεται σε εξάρτηση, έχει αφεντικό, θα το δεχθείτε;» το ακροατήριο απάντησε «βεβαίως όχι» και ακολούθησε δυνατό χειροκρότημα.
Προτάσεις
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Ι. Ιωαννίδης παραδέχθηκε τη μεγάλη ευθύνη του Δημοσίου στη δημιουργία χιλιάδων δικών, τονίζοντας ότι το πρόβλημα θα περιοριστεί με εξορθολογισμό της κρατικής μηχανής, αξιοκρατικές προσλήψεις, προαγωγές, επιλογές προϊσταμένων, ποιοτική στελέχωση, απλοποίηση διαδικασιών, κωδικοποίηση κλπ.
Ο πρόεδρος ΣτΕ Π. Πικραμμένος επισήμανε ότι εν όψει οικονομικής κρίσης, οι δικαστές έχουν επιδείξει μεγάλη κατανόηση με προσωπικές θυσίες, συνεισφέροντας στη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και αναμένουν αντίστοιχη αντιμετώπισή τους από την πολιτεία και όχι μέτρα που θίγουν τον θεσμικό τους ρόλο.
Αιχμές για διαχρονικές παρεμβάσεις στη δικαστική ανεξαρτησία άφησε ο Εισαγγελέας ΑΠ Ι. Τέντες, επισημαίνοντας ότι εσχάτως δέχεται επιθέσεις και η αξιοπρέπεια των δικαστών.
Ο Ι. Ιωαννίδης ζήτησε αυτοκριτική και για εσωτερικές παρεμβάσεις στη δικαστική ανεξαρτησία.
Ο γενικός επίτροπος Διοικητικών Δικαστηρίων Κ. Πετρόπουλος μετέφερε τις σοβαρές επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα και αποτελεσματικότητα νέων φορολογικών και δικονομικών ρυθμίσεων, την υπερβολική αύξηση παραβόλων κλπ. που μειώνουν την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη ή οδηγούν σε αναβολή σωρεία υποθέσεων, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ-ΕΘΝΟΣ