Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Ο σεισμός μετατόπισε τον άξονα της Γης κατά 10 εκατοστά!

Ο σεισμός μετατόπισε τον άξονα της Γης κατά 10 εκατοστά!

Ο σεισμός των 8,9 Ρίχτερ, ο δυνατότερος σεισμός στην ιστορία της Ιαπωνίας, μετατόπισε τον άξονα της Γης κατά σχεδόν δέκα εκατοστά, ενώ το κεντρικό νησί της Ιαπωνίας έχει μετακινηθεί κατά 2,4 μέτρα, δηλώνουν οι επιστήμονες.

Ο πιο δυνατός σεισμός που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Ιαπωνίας φαίνεται ότι έχει μετακινήσει το κεντρικό νησί της χώρας κατά 2,4 μέτρα, ενώ μετατόπισε και τον άξονα της Γης κατά σχεδόν 10 εκατοστά, δήλωσαν σήμερα επιστήμονες.
Ο σεισμός μετατόπισε τον άξονα της Γης κατά 10 εκατοστά! «Γνωρίζουμε ότι ένας σταθμός GPS μετακινήθηκε (κατά 2,4 μέτρα)», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Κένεθ Χάντατ, Αμερικανός γεωφυσικός.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε, ο σεισμός των 8,9 βαθμών που έπληξε την Ιαπωνία μετακίνησε τη Γη στον άξονα της κατά σχεδόν 10 εκατοστά.
«Οι επιπτώσεις αυτού του σεισμού στον άξονα της Γης είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές του σεισμού 9,1 βαθμών που έπληξε την Ινδονησία το 2004. Σημαντικότερες επιπτώσεις από τον τελευταίο σεισμό στην Ιαπωνία, φαίνεται πως είχε μόνο ο σεισμός που έπληξε τη Χιλή το 1960», ανακοίνωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου Αντόνιο Πιερσάντι.
Το 2010 επιστήμονες από τη NASA είχαν ανακοινώσει ότι ο σεισμός 8,8 βαθμών που σημειώθηκε στη Χιλή, τον Φεβρουάριο του 2010, ήταν τόσο δυνατός, ώστε πιθανόν να οδήγησε σε μείωση τη διάρκεια της ημέρας.
Ο Ρίτσαρντ Γκρος, ο οποίος εργάζεται στο Jet Propulsion Laboratory της NASA ανακάλυψε, τέλος, ότι ο περσινός σεισμός της Χιλής μετακίνησε τον άξονα της Γης κατά περίπου οκτώ εκατοστά.
Η μετακίνηση του άξονα πάνω στον οποίο ισορροπεί η μάζα της Γης αλλάζει
ανεπαίσθητα το χρόνο που χρειάζεται η Γη για να κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο. Έτσι μετά το σεισμό της Χιλής, η διάρκεια της ημέρας μειώθηκε κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα.

ΕΘΝΟΣ